JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Budsjettforliket mellom regjeringen, Venstre og KrF

Regjeringen kutter i statsforvaltningen for å berge regjeringssamarbeidet

LO Stat-leder Egil André Aas og NTL-leder John Leirvaag reagerer på at regjeringen tar fra statsforvaltningen for å berge regjeringssamarbeidet.
LO Stats leder Egil Andre Aas mener regjeringen bedriver økonomisk sulteforing av statlige virksomheter

LO Stats leder Egil Andre Aas mener regjeringen bedriver økonomisk sulteforing av statlige virksomheter

Kristian Brustad

may.berg@lomedia.no

For å dekke inn ekstrautgiftene til statsbudsjett-forliket har regjeringen og støttepartiene Venstre og KrF valgt å gå på pengejakt i statlige og statlig eide virksomheter.

Pengene har de hentet inn ved å øke kuttene i statsforvaltningen, de såkalte ostehøvelkuttene, fra 0,5 til 0,8 prosent.

Regjeringen beskriver dette tiltaket som «å styrke avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen». I tillegg har man økt utbyttene i flere statlige virksomheter.

Økonomisk sulteforing

– Det de ikke forteller folk flest er at dette innebærer en fortsatt økonomisk sulteforing av statlige virksomheter gjennom flate kutt etter ostehøvelprinsippet i de årlige driftsbudsjettene. Dette skjer samtidig med at det blir stilt stadig større krav til de samme virksomhetene. De får flere oppgaver, men ikke ressursene til å gjøre dem. Dette bekymrer meg, sier den nyvalgte LO Stat-lederen.

Dette er tredje året med effektiviseringsreform. Til sammen har man «spart» over seks milliarder kroner. Samtidig har regjeringens jakt på «tidstyver» i byråkratiet ikke akkurat vært vellykket.

– Det høres jo flott ut når de beskriver det de gjør med plussord og i rosende vendinger, men realiteten er at denne sparingen går ut over noen. Dessverre er det i dette tilfellet tjenestene våre medlemmer leverer til befolkningen, sier Aas, som også viser til at regjeringen hentet ytterligere en halv milliard innenfor helseområdet for å få regnestykket til å gå opp.

– Alt dette skjer altså gjennom forhandlinger i seine nattetimer. Jeg har ingen tro på at man har rukket å vurdere konsekvensene på lang sikt, sier han.

Støre mener FrP har fått for stort spillerom

– Forstemmende

– Det er forstemmende at regjeringen forringer tjenestene som offentlig sektor skal levere til befolkningen for å saldere statsbudsjettet, sier NTL-leder John Leirvaag.

Regjeringen forringer tjenestene som offentlig sektor skal levere til befolkningen, sier NTL-leder John Leirvaag

Regjeringen forringer tjenestene som offentlig sektor skal levere til befolkningen, sier NTL-leder John Leirvaag

Ole Palmstrøm

Etter tre år med ostehøvelkutt i virksomhetenes driftsbudsjetter, uten at regjeringen samtidig kutter oppgaver, begynner det å røyne på, ifølge Leirvaag.

– Vi hører at i mange virksomheter er man kommet så langt at man begynner å se seg om etter muligheter for å nedbemanne. Noen klarer å takle kuttene ved for eksempel å ta i bruk ny teknologi. Problemet oppstår i virksomhetene som allerede har tatt ut effektiviseringspotensialet sitt, sier Leirvaag.

– Hvis man kutter i budsjettene uten å kutte i oppgavene, vil det etter hvert gå ut over kvaliteten på det som gjøres. Det er innsparing uten å vurdere konsekvensene for de de tjenestene som virksomhetene skal levere, sier Leirvaag.

Ifølge Leirvaag handler det i noen sammenhenger om rettssikkerheten; for eksempel om Nav har ressurser til å betjene brukerne på en slik måte at de får de tjenestene de har krav på.

– Dess mer kutt i budsjettene, dess mer samlebånd på oppgaveutførelsen, sier Leirvaag.

Øker utbyttet fra statlige virksomheter

Totalt budsjetterer regjeringen med en milliard kroner mer i utbytte fra de statlige virksomhetene neste år:

• Utbyttet fra kapitalforvaltningsselskapet Argentum øker med 550 millioner kroner.
• Utbyttet fra entreprenøren Mesta økes med 250 millioner kroner.
• Utbyttet fra investeringsselskapet Siva økes med 147 millioner kroner.
• Utbyttet fra flyplassentreprenøren Avinor øker med 50 millioner kroner.

(6.10.16:) 140 millionar mindre til NAV

(23.11.16:) LO-lederen etterlyser budsjettmidler mot arbeidsledigheten

Venstre og KrF ga etter for regjeringens krav om egenandel for fysioterapi

Annonse
Annonse