Regjeringen stanser salget av Bergen Engines
Regjeringen stanser det omstridte salget av motorfabrikken Bergen Engines til et russiskkontrollert selskap, varsler justisminister Monica Mæland (H).
Regjeringen stanser det omstridte salget av motorfabrikken Bergen Engines, varslet justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) tirsdag.
Leif Martin Kirknes
– Et salg ville ha styrket russiske militære kapabiliteter på en måte som klart ville vært i strid med norske og allierte sikkerhetspolitiske interesser, sa Mæland da hun redegjorde for saken i Stortinget tirsdag.
Der opplyste hun at regjeringen i lengre tid har jobbet med saken etter at de i desember ble kjent med at nåværende eier Rolls-Royce ville selge Bergen Engines til et selskap innunder russiske TMH Group.
– Vi er kjent med at TMH Group har forbindelser til russisk myndigheter. Dette er en problemstilling som regjeringen har tatt på største alvor. Vi har jobbet over tid med å kartlegge alle sider av salget, sa Mæland.
Bakgrunn: Sp forventer at regjeringen legger seg flat i Bergen Engines-saken
Rydde vekk usikkerhet
Før redegjørelsen hadde Mæland varslet at hun skulle «rydde all usikkerhet av veien» rundt det omstridte salget.
– Vår vurdering er at den teknologien Bergen Engines besitter og de motorene de produserer ville hatt stor militær og strategisk betydning for Russland, sa Mæland, som pekte på at Russland har hatt store utfordringer med å få tilgang til slik teknologi siden sanksjonene ble innført i 2014.
– I tillegg ville det med salget ha fulgt med en stor eiendom med betydelig bygningsmasse. Den strategiske plasseringen mot den nordlige innseilingen til Bergen og forsvarsinstallasjoner av betydning for Norge og allierte nasjoner er også et forhold av betydning for saken, slo justisministeren fast.
Debatt: «Hva er politikernes plan B hvis de greier å stoppe salget av Bergen Engines?»
Lettelse hos partiene
Fra begge ender av den politiske skalaen trekkes et lettelsens sukk over at regjeringen har besluttet å stanse salget.
– Det er betryggende at regjeringen stopper salget. Nasjonale sikkerhetsinteresser ville blitt truet ved et eventuelt salg, sier Høyres forsvarspolitiske talsmann Hårek Elvenes til NTB.
Han tror det neppe er siste gang Russland vil vise interesse for norske høyteknologiske bedrifter.
– Sikkerhetsloven viser seg effektiv for å avdekke og forhindre salg av virksomheter som ikke må komme på hender til land Norge ikke har sikkerhetssamarbeid med, sier han.
Frps Christian Tybring-Gjedde sier han er glad for at regjeringen har snudd.
– Det viser at Stortingets rolle som vaktbikkje har fungert. Men regjeringen har forsømt sin aller viktigste rolle. Det i seg selv er svært dramatisk. At regjeringen har brukt fire måneder på vurderingen, er et faresignal, mener han.
Rød-leder Bjørnar Moxnes mener det var på høy tid at salget ble stanset.
– Regjeringen burde gjort dette for lenge siden. Nå frykter jeg at den klønete håndteringen og uthalingen av saken nå truer Bergen Engines' videre eksistens, sier han og påpeker at motorfabrikken er Norges eneste i sitt slag.
– Det er snakk om 750 verdifulle industriarbeidsplasser og et unikt kompetansemiljø Norge er avhengig av, sier han.
MDG mener på sin side at regjeringen har slept beina etter seg i saken.
– Jeg føler meg på ingen måte trygg på at de har gode nok rutiner for å følge med på nye sikkerhetsrisikoer. Dersom ikke pressen og en kritisk opposisjon hadde tatt opp denne saken, er jeg redd for at Norge kunne endt opp med å forære russerne sensitiv informasjon, sier nestleder Arild Hermstad.
Mye lest: Tillitsvalgte frykter oppsigelser om Bergen Engines-salget stoppes
Kreml-oligarker
I februar ble det kjent at Rolls-Royce hadde inngått en avtale verdt 1,6 milliarder kroner med det russisk-kontrollerte selskapet TMH International om å selge motorfabrikken Bergen Engines på Hordvikneset.
Oligarkene som eier selskapet, antas å ha nære forbindelser til Kreml og president Vladimir Putin.
Bergen Engines har laget motorer til en rekke norske forsvarsskip og har vedlikeholdsavtaler med både Forsvaret og flere andre Nato-land, deriblant USA.
I desember ble Utenriksdepartementet varslet om salget. Departementet sier de sendte varselet videre til de hemmelige tjenestene, mens Statsministerens kontor (SMK) ble varslet i begynnelsen av februar.
Etter mye medieoppmerksomhet satte Rolls-Royce 9. mars salget på pause, og regjeringen har sagt at de vurderer å bruke sikkerhetsloven for å stanse salget permanent.