JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringen tukler med økonomien, mener Støre

Jonas Gahr Støre garanterer at Arbeiderpartiet ikke vil gå inn for å bruke milliarder av oljekroner utenfor vanlige budsjetter, slik regjeringen nå åpner for.
Ap-leder Jonas Gahr Støre kritiserer Erna Solbergs pengebruk.

Ap-leder Jonas Gahr Støre kritiserer Erna Solbergs pengebruk.

Stortinget

I Stortinget onsdag ble statsminister Erna Solberg (H) hardt presset om et punkt i regjeringsplattformen som åpner for å ta 20 milliarder kroner i utgifter til nytt regjeringskvartal og ny fregatt utenfor den vanlige budsjettbehandlingen.

– Alle skjønner at dette er forbruk. Alle skjønner at dette er brudd på handlingsregelen, sa Støre i den muntlige spørretimen.

Overfor NTB avviser han blankt at Ap vil kunne gå inn for det samme som Solberg.

– Hvis hun vil legge fram en faglig vurdering av prinsippet om selvassuranse, at staten ikke tegner forsikring som du og jeg gjør for hus og hytte, skal jeg gjerne lese den. Men det hun følger opp med å si, er at nå skal vi kunne åpne for å finansiere regjeringskvartal og fregatt på dette tilleggsbudsjettet. Det sier jeg nei til.

– Så det kommer ikke Ap til å gjøre?

– Nei.

Høyre må akseptere økt skatt for å finansiere velferdsstaten, mener ungdomspartiet

– Dobbeltkommunikasjon

I stortingssalen gjorde Solberg et poeng ut av at Støre i flere intervjuer har fremstått som «litt åpen for å gjøre akkurat det samme».

– Det heter dobbeltkommunikasjon når man både er åpen for at man kanskje skal gjøre det, og samtidig er ganske høy på kritikken. Folk er så kloke at de hører dobbeltkommunikasjon når de hører den, sier Solberg til NTB.

– Vi skal se på vurderingene. Men mitt klare signal er at det skal tas innenfor ordinært budsjett, sa Støre til Aftenposten mandag.

Han avviste onsdag at han driver med dobbeltkommunikasjon:

– Overhodet ikke. Dette er et konstruert argument fra statsministerens side.

– Bryter handlingsregel

Forslaget i regjeringsplattformen innebærer at tunge investeringer blir finansiert med oljepenger som ikke tas fra den summen som hvert år settes av på statsbudsjettet i tråd med handlingsregelen for oljepengebruk.

På Støres anklage om at regjeringen dermed åpner for å bryte handlingsregelen, repliserte Solberg at regjeringen har holdt seg innenfor regelen i alle sine budsjetter siden den overtok makten i 2013.

– Vi har fra regjeringens side ført en ansvarlig økonomisk politikk fra vi kom inn i regjeringslokalene. Vi har redusert handlingsregelen og strammet inn på regelverket, sa hun.

Solberg understreket at Finansdepartementet skal vurdere og utrede dette spørsmålet. Dette er en del av arbeidet med å gjennomgå prinsippet om at staten forsikrer seg selv som selvassurandør, slo hun fast.

Økt skatt og egenandeler er følgene av regjeringens pengebruk, advarer økonomiprofessor

«Sleipt triks»

I plattformen heter det at «regjeringen vil utrede og vurdere om gjenanskaffelser hvor staten er selvassurandør bør kunne føres som en 90-post i statsbudsjettet.»

Ledende økonomer og kommentatorer har sablet ned forslaget, som Solberg i et intervju med NTB understreket kom fra henne, ikke fra regjeringspartner Frp.

Forslaget har blitt beskrevet som i strid med budsjettreglene og et sleipt bokføringstriks. Regjeringen beskyldes også for manglende evne til å prioritere, og økonomer har pekt på at et nytt regjeringskvartal til 15 milliarder vil påvirke økonomien ved at det skaper økt aktivitet.

Støre gjentok onsdag at denne regjeringen har økt oljepengebruken med over 100 milliarder allerede, mens Solberg repliserte at regjeringen har brukt pengene på tiltak som har skapt økonomisk vekst.

Handlingsregelen styrer hvor stor del av oljefondet som årlig kan brukes over statsbudsjettet. Den er i dag satt til 3 prosent av fondets verdi.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Følg oss på Facebook

Annonse
Annonse