JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Partilederne Erna Solberg i Høyre, Siv Jensen i Fremskrittspartiet, Trine Skei Grande i Venstre og nestleder Kjell Ingolf Ropstad i Kristelig Folkeparti.

Partilederne Erna Solberg i Høyre, Siv Jensen i Fremskrittspartiet, Trine Skei Grande i Venstre og nestleder Kjell Ingolf Ropstad i Kristelig Folkeparti.

Statsministerens kontor

Pensjon fra første krone:

Regjeringspartiene trosset egen plattform om pensjon fra første krone

Én million nordmenn må fortsatt vente på pensjon fra første krone.


31.01.2019
13:22
21.08.2023 17:14

helge@lomedia.no

Flertallet på Stortinget trosser regjeringsplattformen i denne omgang, og mener noe annet ville undergrave trepartssamarbeidet. Men etter det FriFagbevegelse erfarer vil stortingsbehandlingen ende med at det likevel settes ned et partssammensatt utvalg som skal vurdere pensjon fra første krone, slik regjeringen har lovet.

– Innstillingen i saken er ikke det endelige vedtaket. Men jeg kan ikke røpe her hvorfor flertallet i finanskomiteen endte opp med dagens innstilling, sier leder i finanskomiteen, Henrik Asheim, til FriFagbevegelse.

«Enighet mellom partene»

Flertallet i finanskomiteen på Stortinget – de fire regjeringspartiene – avviser imidlertid både forslaget fra Ap og SV om å innføre pensjon fra første krone og Senterpartiets forslag om å nedsette et partssammensatt utvalg som skal komme med forslag som sikrer mer rettferdig pensjon for lavinntektsgrupper og ivaretar prinsippet om pensjon fra første krone.

«Det vil være uryddig av Stortinget å ta stilling til den ene parts krav og pålegge den andre parts betydelige merkostnader uten at dette er en del av en enighet i et lønnsoppgjør eller annen form for enighet mellom partene i arbeidslivet. Det vil også kunne undergrave trepartssamarbeidet», heter det i merknadene fra de fire borgerlige partiene.

«Vi har forståelse for at arbeidstakere vil ha mest mulig pensjon, og er åpen for å se på tilpasninger i dagens system», legges det til.

Flertallet understreker at det er Stortinget som lovfester endringer i pensjonssystemet, men at det er tradisjon for at dette enten blir gjort ved brede forlik i Stortinget eller ved at partene i arbeidslivet i forbindelse med et lønnsoppgjør er blitt enige om å be myndighetene foreta eller utrede endringer.

Vekter Henrik: – Du kan jobbe full stilling og ikke tjene opp en krone i pensjon. Det er en helt bisarr ting

Mindretallets syn

Torsdag om en uke kommer saken til Stortinget. Etter det FriFagbevegelse erfarer vil det da bli varslet et forslag som innebærer at det settes ned et partssammensatt utvalg i tråd med regjeringsplattformen, som skal vurdere saken.

Mindretallet, bestående av Ap, SV, MDG og Rødt, viser i sine merknader til at dagens lovverk for tjenestepensjoner i privat sektor bør tilpasses prinsippene i ny folketrygd.

Derfor mener de fire opposisjonspartiene at forslaget om at arbeidstakere skal få pensjon fra første krone er en logisk oppfølging av pensjonsreformens prinsipp om at all inntekt skal gi pensjon, sammen med blant annet fjerningen av 20-årsgrensen og kravet om minst 20 prosent stillingsbrøk.

«Pensjon fra første krone vil gi en bedre sosial profil enn dagens ordning. Når lønn under 1 G untas fra opptjening i tjenestepensjon, kommer de med høy lønn forholdsmessig bedre ut enn de med lavere lønn», påpekes det.

• Tre av fire nordmenn vil ha pensjon fra første krone. – Dagens ordning er grovt urettferdig, sier LO-lederen

Regjeringsplattformen

Det var ventet at flertallet i finanskomiteen ville støtte seg til Senterpartiets forslag om å sette ned et partssammensatt utvalg med tanke på å innføre pensjon fra første krone, til tross for at det ble lite godt mottatt i opposisjonen og i fagbevegelsen.

Senterpartiet kom imidlertid med et endringsforslag til sitt eget forslag, som spisser formuleringen om at et partssammensatt utvalg skal komme med et forslag som skal sikre rettferdig pensjon for lavinntektsgrupper som ivaretar prinsippet om pensjon fra første krone.

Etter det FriFagbevegelse erfarer, var dette forslaget for spisset til at regjeringspartiene kunne støtte det.

Dermed ble komiteen tredelt:

• Ap, SV, Rødt og MDG står sammen om å be Stortinget fremme et forslag om å endre lov om obligatorisk tjenestepensjon slik at pensjonssparing starter fra første opptjente krone.

• Senterpartiet står alene om et forslag som sier at Stortinget skal sette ned et partssammensatt utvalg som skal komme med forslag som sikrer mer rettferdig pensjon for lavinntektsgrupper og ivaretar prinsippet om pensjon fra første krone.

• Mens de fire regjeringspartiene Høyre, Frp, Venstre og KrF innstiller på at representantforslaget ikke vedtas.

– Dette burde vært vedtatt nå. Da ville det gjort en forskjell for én million mennesker. Det er en grunn til at forslaget har kommet til Stortinget. Det er partene i arbeidslivet som har bedt om det. Jeg er skuffet over at det ikke blir noe ut av dette nå, sier Kari Elisabeth Kaski til FriFagbevegelse.

• Arbeidsfolk må få pensjon fra første krone nå, krever fagbevegelsen og venstresida

Utsatt to ganger

Forslaget om pensjon fra første krone skulle egentlig vært avgjort før regjeringsforhandlingene startet på Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland.

På grunn av regjeringsforhandlingene ble saken utsatt til slutten av januar. Finanskomiteen skulle opprinnelig levert sin innstilling tirsdag. Av praktiske årsaker ble det utsatt til torsdag.

Leder i finanskomiteen på Stortinget, Henrik Asheim (H), har ment at det i utgangspunktet er problematisk å innføre pensjon fra første krone gjennom et representantforslag.

– Det skal være bærekraftig ikke bare for arbeidstakere men også for arbeidsgiversiden for å forankre det. Derfor er det helt riktig å sette ned et partssammensatt utvalg som inkluderer både arbeidsgiversiden og arbeidstakersiden, sa Henrik Asheim til FriFagbevegelse for en uke siden.

– Det er sak hvor det kan være krevende å få enighet. I de to anledningene har det vært i et tariffoppgjør hvor arbeidsgiver har gitt kronetillegg allerede og at det er en del av en pakke. Jeg tror det er bra for partene i arbeidslivet og få et utvalgsarbeid nå, la han til

NHO er opptatt av at alle skal ha en pensjon å leve av, men mener forslag om å innføre pensjonssparing fra første krone må sees i en større sammenheng.

– Et pensjonssystem må stå seg over tid. Enkeltelementer må ikke behandles løsrevet, men gjennom helhetlige og brede forlik. Pensjon fra første krone må vurderes sammen med folketrygd, en mulig ny AFP og tjenestepensjon, slik at arbeidslinjen blir ivaretatt.

– Forslaget om pensjon fra første krone vil kunne ramme bedrifter som i dag er flinke til å inkludere og integrere – for eksempel reiseliv, varehandel og service. Dette er ofte bedrifter som skaper viktige arbeidsplasser i distriktene, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.

– Politikernes ansvar

Første nestleder i LO, Peggy Hessen Følsvik, mener det inkonsekvente og selvmotsigende ved hele regjeringsplattformen allerede har begynt å gi seg uttrykk i den praktiske politikken.

– Regjeringen snakker så fint om at mer likhet og mindre forskjeller er bra, men ved hver eneste anledning så øker den forskjellene mellom folk. Det er forstemmende at regjeringspartiene ikke ønsker å rydde opp i det urettferdige ved at en million norske arbeidstakere ikke har pensjon fra første krone. Det hadde vært det eneste anstendige å gjøre, sier Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

– Jeg avventer behandlingen i Stortinget, men jeg legger merke til at komiteens flertall, altså regjeringspartiene, vil sende pensjon fra første krone tilbake til partene og tariffoppgjørene. Jeg minner om at NHO gjorde det motsatte etter forrige tariffoppgjør, og pekte på at dette er politikernes ansvar. Dette ansvaret løper politikerne i regjeringspartiene nå fra. Det bør norske arbeidstakere bite seg kraftig merke i, legger hun til.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Følg oss på Facebook

Dette er pensjon fra første krone

Alle bedrifter i privat sektor er pålagt å ha obligatorisk tjenestepensjon (OTP) for sine ansatte, med minst 2 prosent oppsparing i året.

Men loven har unntak som gjør at mange ikke får pensjon fra første krone:

• Pensjonsopptjeningen starter etter 1 ganger grunnbeløpet i folketrygden, som i dag er 96.883 kroner. Dette unntaket utgjør 1.938 kroner i tapt pensjonsopptjening i året.

I tillegg setter loven ingen krav om at arbeidsgiveren skal sette av pensjon til deg dersom:

• du har en stilling som er lavere enn 20 prosent

• du jobber et sted kortere enn 12 måneder

• du er under 20 år

OTP kommer i tillegg til alderspensjon fra folketrygden og eventuell avtalefestet pensjon (AFP).

31.01.2019
13:22
21.08.2023 17:14

Dette er pensjon fra første krone

Alle bedrifter i privat sektor er pålagt å ha obligatorisk tjenestepensjon (OTP) for sine ansatte, med minst 2 prosent oppsparing i året.

Men loven har unntak som gjør at mange ikke får pensjon fra første krone:

• Pensjonsopptjeningen starter etter 1 ganger grunnbeløpet i folketrygden, som i dag er 96.883 kroner. Dette unntaket utgjør 1.938 kroner i tapt pensjonsopptjening i året.

I tillegg setter loven ingen krav om at arbeidsgiveren skal sette av pensjon til deg dersom:

• du har en stilling som er lavere enn 20 prosent

• du jobber et sted kortere enn 12 måneder

• du er under 20 år

OTP kommer i tillegg til alderspensjon fra folketrygden og eventuell avtalefestet pensjon (AFP).




Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

Sissel M. Rasmussen

Har du fysisk tungt arbeid? Da bør du kanskje ikke trene etter jobben

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

Eirik Dahl Viggen

Sparetiltak i fengselet gjør at Pål og Lars taper 60.000 kroner i året

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

Kathrine Geard

Yngve sier sjelden hva han jobber med: – Da må jeg forklare resten av kvelden


Flere saker