JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidslivskriminalitet:

Restauranteiere i Stavanger dømt for tvangsarbeid

Et ektepar som har drevet restaurant i Stavanger, er dømt til fengsel for tvangsarbeid. Kokkene fikk lønn i rupi og fri to dager i løpet av et år.
Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto.

Sissel M. Rasmussen

Ifølge dommen i Stavanger tingrett ble fire kokker utnyttet av restauranteierne. Mannen på 41 år og kvinnen på 36 år ble dømt for menneskehandel ved tvangsarbeid og fikk fengsel i henholdsvis to år og to måneder og ett år og seks måneder. De må betale 670.000 kroner og 215.000 kroner i erstatning til to av kokkene i tillegg til 55.000 kroner i oppreisning til alle fire fornærmede, skriver Stavanger Aftenblad.

Det var kokkene selv som varslet Arbeidstilsynet i Stavanger om forholdene i desember 2014. Etter tre dager aksjonerte politiet og Arbeidstilsynet, og restauranteierne havnet i varetekt.

I dommen beskrives svært dårlige arbeidsforhold for de indiske kokkene. Kjøkkenet de jobbet i, var på 27 kvadratmeter, og i deler av lokalet var takhøyden på 1,6 meter. Dermed var de ansatte tvunget til å stå bredbeint og med bøyd hode for å jobbe.

Ekteparet opererte også med et fiktivt lønnssystem der det ble innrapportert norsk tariff og norsk lønn, men i virkeligheten ble det utbetalt langt mindre summer i rupi som ble sendt rett til kokkenes familie i India.

Polsk firma fikk rekordbot for underbetaling av ansatte

Da Arbeidstilsynet dukket opp i 40-millionersvillaen på Oslo vest, løp de rumenske arbeiderne og gjemte seg i kjelleren

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Følg oss på Facebook

Annonse
Annonse