JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Petroleumstilsynet får kritikk for manglende HMS

Riksrevisjonen kritiserte tilsynet som skal følge opp sikkerheten til oljearbeiderne. Ap mener det trengs et uavhengig tilsyn

– Dette er ikke bra, for å si det forsiktig, sier Hege Haukeland Liadal (Ap) om kritikken mot Petroleumstilsynet.
Fagforeningene reagerer på manglende HMS-oppfølging fra Petroleumstilsynet. Illustrasjon.

Fagforeningene reagerer på manglende HMS-oppfølging fra Petroleumstilsynet. Illustrasjon.

Håvard Sæbø

helge@lomedia.no

Petroleumstilsynet fikk kritikk fra Riksrevisjonen for ikke å følge opp helse, miljø og sikkerhet godt nok for de ansatte i oljebransjen. Senere har også hovedtillitsvalgt Bjørn Asle Teige uttalt til Dagens Næringsliv at han har mistet troen på Petroleumstilsynet.

Og han er ikke alene. Tre andre fagforeningsledere mener at tilsynet stoler for mye på oljeselskapene i saker om helse, miljø og sikkerhet.

Det får altså Arbeiderpartiet til å reagere. De har satt av 15 millioner kroner til et uavhengig tilsyn i sitt alternative budsjett. For å styrke tilliten etter kritikk fra Riksrevisjonen og bekymringen fra fagforeningen Safe.

– Vi kommer ikke til å gi oss. Vi er ikke fornøyd med at statsråden er fornøyd med sin egen innsats når vi vet at det både er kritikk fra Riksrevisjonen og fra fagbevegelsen. Da er det bare en av partene som er fornøyd, sier stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal (Ap) til FriFagbevegelse.

Riksrevisjonens undersøkelse avdekker for dårlig tilsyn i oljesektoren

Må være uavhengig

– Det er fornuftig med et tilsyn som også opererer uavhengig av bransjen. Alt bør ikke finansieres av bransjen selv. HMS må stå i front. Alltid. Også våre største selskap må ha en motpart og noen som utfordrer dem på dette, sier stortingsrepresentant Eigil Knutsen (Ap) til FriFagbevegelse.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) måtte derfor svare på hvordan hun følger opp Stortingets vilje om at «Petroleumstilsynet aktiv og systematisk må ta i bruk hele bredden av virkemidler om nødvendig». Og om «hvilke virkemidler statsråden nå vil ta i bruk for å ivareta sikkerheten og tilliten til Petroleumstilsynet».

Svaret var ikke oppløftende for Ap-duoen. Hauglie er fornøyd med tingenes tilstand.

– Regimet for oppfølging av HMS i petroleumsvirksomheten er i hovedsak fungerende og bør videreføres, er hennes skriftlige svar.

– Det etablerte regimet for oppfølging av HMS i petroleumsvirksomheten bør videreføres. Det er behov for videreutvikling blant annet gjennom at Petroleumstilsynet må være et sterkt og tydelig tilsyn. Stortinget har stilt seg bak denne strategien, legger statsråden til.

Ikke beroliget

Det beroliger altså ikke Ap-duoen:

– Det er tverrpolitisk enighet om at norsk petroleumsvirksomhet skal være verdensledende på helse, miljø og sikkerhet. Riksrevisjonen har avdekket at «Petroleumstilsynets tilsynspraksis har hatt begrenset effekt på selskapenes oppfølging av helse, miljø og sikkerhet». Riksrevisjonen påpeker at «Regelverksavvik og pålegg følges i flere tilfeller ikke opp av selskapene. Det byr på utfordringer for den tillitsbaserte modellen for oppfølging av petroleumsvirksomheten».

– Statsråden kan umulig ha gjort alt hun kan for å sikre at HMS på norske felt og på terminaler sørger for at folk kommer like friske hjem fra jobb som når de reiser ut, mener Haukeland Liadal.

Hun mener altså Petroleumstilsynets virksomhet må styrkes, gjerne med et uavhenig tilsyn.

– Det kan like gjerne ligge hos tilsynet. Det må være opp til partene, men det må skje raskt, mener hun.

Safe mener Petroleumstilsynets sjef må gå av etter refs fra Riksrevisjonen

Hege Haukeland Liadal (Ap) vil ha et uavhengig tilsyn for petroleumsindustrien.

Hege Haukeland Liadal (Ap) vil ha et uavhengig tilsyn for petroleumsindustrien.

Arbeiderpartiet

Annonse
Annonse