JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sissel M. Rasmussen

Rødgrønn valgseier kan gjøre disse kommersielle Oslo-sykehjemmene kommunale igjen

Kontrakten med kommersielle går ut på 11 sykehjem i Oslo de neste 18 månedene. Vil de ansatte få komme tilbake til kommunen, eller må de vente i to år til? Det får du vite først når byrådsplattformen er klar, ifølge byråd Tone Tellevik Dahl.
12.09.2019
12:44
21.08.2023 17:14

ola.tommeras@fagbladet.no

Ansatte på sykehjem i Oslo er lettet over valgresultatet. Byrådet har nemlig lovet å ta driften tilbake i kommunal regi. Det griper direkte inn i deres arbeidshverdag og lønn.

Men det er likevel usikkert når de ansatte blir kommunalt ansatte. De risikerer å måtte vente opptil to år ekstra før de igjen er kommunalt ansatte med ny tariffavtale og forventet lønnshopp.

p

11 sykehjem på en gang

Det er nemlig opsjonsavtale på opptil to nye år på samtlige kontrakter. Det betyr at kommunen kan velge å forlenge kontraktene ett år av gangen i opptil to år.

– Det er først når byrådsplattformen er klar, at vi kan si noe om hva som vil være strategien for å gå ut av kommersielle kontrakter og drifte i kommunal eller ideell regi, svarer byråd Tone Tellevik Dahl på e-post til Fagbladet.

Saken fortsetter under bildet.

Skjalg Bøhmer Vold

11 sykehjemskontrakter avsluttes neste sommer og året etter.

Her er lista over sykehjemmene og når kontraktene går ut:

• Ullernhjemmet (Norlandia Care): Desember 2019
• Kantarellen bo- og rehab. (Stendi): Juni 2020
• Manglerudhjemmet (Unicare omsorg): Juni 2020
• Smestadhjemmet (Unicare omsorg): August 2020
• Rødvet sykehjem (Attend omsorg): Juli 2020
• Hovseterhjemmet (Unicare omsorg): Oktober 2020
• Paulus sykehjem (Attend omsorg): Oktorber 2020
• Fagerborghjemmet (Unicare omsorg): April 2021
• Oppsalhjemmet (Norlandia): Mai 2021
• Romsås sykehjem (Attendo omsorg): September 2021
(Driften av St. Hanshaugen sykehjem skal settes ut på anbud, men da forbeholdt ideelle aktører.)

Flere tusen i måneden

Forhandlingene om byrådsplattformen kan gi kommunen mer tid, men ansatte er utålmodige. De taper hver eneste måned.

– De som jobber i konkurranseutsatte sykehjem, har sakket alvorlig akterut på lønn, sier Siri Follerås, leder av Fagforbundet pleie og omsorg i Oslo. Det kan dreie seg om flere tusen kroner i i lønnstap hver eneste måned fram til de er kommunalt ansatte igjen.

p

Lønnsforskjellen kom tydelig fram da Urianenborghjemmet nylig ble tilbakeført til kommunen. Da hadde det gått seks år siden driften av sykehjemmet ble lagt ut i markedet til kommersielle driftere.

– Samtlige av våre medlemmer på Urianenborg-hjemmet gikk opp i lønn da de ble tilbakeført til kommunen. Noen med beskjedne beløp, men de fleste med mellom 70.000 og 80.000 kroner i året, helt opptil 140.000 kroner. Forskjellen for de ansatte er enorme etter bare seks år, forteller Follerås.

Dette er saken

• I 2013 og året etter gikk det en bølge med konkurranseutsetting av sykehjem i Oslo. Driften ved 11 sykehjem ble satt ut til rimeligste tilbyder. Kontraktene var på seks år, og utgår neste sommer og året etter.

• Kommunen kan ha spart noe og de kommersielle aktørene har hatt gode avkastninger på sine investeringer. De ansatte har betalt regninga med langt dårligere lønnsutvikling og pensjonsavtaler enn hva deres kollegaer på kommunale sykehjem har hatt.

• Dagens rødgrønne styret har lovet å ta driften tilbake i kommunal regi. Det gir store lønnshopp til ansatte.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
12.09.2019
12:44
21.08.2023 17:14