Stortingsvalget 2025
Rødt åpner for tettere samarbeid – får lunken mottakelse fra Støre
Rødt mener rødgrønn side må samle seg politisk etter valget neste år. Partiet får tommel opp fra MDG og SV, men responsen er mer tilmålt fra regjeringspartiene
Leder i Rødt Marie Sneve Martinussen åpner dørene for å gå inn i regjering.
Jan-Erik Østlie
For første gang åpner Rødt for regjeringsdeltakelse. Det mest sannsynlige er likevel at man finner sammen i en forpliktende samarbeidsavtale, mener partileder Marie Sneve Martinussen.
De andre partiene på venstresiden av den politiske midtstreken kan ikke lenger komme utenom Rødt, mener hun.
– Vi har ikke tenkt å la andre partier vinne på walkover. Og vi har en plan om å bruke den makta vi får fra velgerne, sa hun da hun fredag la fram partiets strategi.
Også ved valget i 2021 ønsket Rødt seg en samarbeidsavtale. Valgresultatet førte imidlertid til at regjeringspartiene Ap og Sp kunne nøye seg med SVs representanter for å få flertall på Stortinget.
Om man skal legge høstens meningsmålinger til grunn, vil det bli nødvendig for flere partier å søke sammen om samarbeid hvis de skal ha håp om å oppnå flertall.
– Nå er det umulig å se for seg et flertall uten at Rødt er med. Derfor vil vi være tydeligere på at det er vilje og ønske om å ta makt og at vi tar det ansvaret, sier Martinussen til NTB.
Ser på Oslo-variant av politisk avtale
En avtale skal ifølge Martinussen gi mer forutsigbarhet, kraft og retning enn den typen avtale SV har hatt med å forhandle om budsjett.
En mulig variant er at Rødt har en avtale på enkelte politikkområder, slik partiet tidligere har hatt med byrådet i Oslo.
Sykelønn, innleie av arbeidskraft, økte ytelser, skattekutt for folk flest, tannhelsereform, ramser hun opp som saker der hun mener det er mulig å komme til enighet.
Rødt for første gang tatt et skritt i retning av å åpne for en mulig regjeringsdeltakelse. Samtidig er det fortsatt svært stor avstand mellom Rødt og flere av de andre partiene på rødgrønn side. Blant annet er partiet alene på Stortinget om å være mot norsk Nato-deltakelse.
– Grunnen til at vi holder på med politikk, det er å få til forandringer. Da kan man ikke kategorisk avvise regjeringsdeltakelse, sier Martinussen for å forklare hvorfor partiet løfter fram en mulighet de selv ikke anser som særlig sannsynlig.
Hvorvidt partiene på rødgrønn side allerede før valget skal avklare spørsmål om samarbeid, vil hun ikke svare på i dag. Først bør partiprogrammene på bordet, mener hun. Alle partier vil legge fram politiske program for den neste stortingsperioden på landsmøtene til våren.
Støre: Kan samarbeide om enkeltsaker
– Den politiske avstanden mellom Arbeiderpartiet og Rødt er for stor til at et regjeringssamarbeid er mulig, men vi har gode erfaringer med å samarbeide med dem om enkeltsaker på Stortinget, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.
Senterpartiet er også lunkne til invitasjonen og understreker at de går til valg på dagens regjering.
Partileder Trygve Slagsvold Vedum legger samtidig til at samarbeidet er godt med SV og Rødt på Stortinget.
– Det har jeg god tro på at vi skal fortsette med også i neste periode, sier han.
MDG mener Ap og Sp må bredde ut støtten
Holdningen til regjeringspartiene irriterer MDG.
De mener Støre og Vedum må innse at de trenger mer støtte på rødgrønn side om de skal styre landet videre.
– Det er på høy tid at Støre erkjenner at han trenger flere venner på Stortinget enn bare Vedum. Skal vi få til et varmere, grønnere og mer skapende Norge, må vi ha en bredere politisk allianse som jobber sammen for felles mål, sier nestleder Ingrid Liland.
Også SV understreker at ingen partier bør utelukke seg selv eller andre om det skal bli en slagkraftig rødgrønn side ved valget.
– Jeg inviterer gjerne de andre rødgrønne partiene til å sette seg for å se hva vi kan enes om, når de er klare for det, sier SV-leder Kirsti Bergstø.