JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«Rødt er en politisk trekkhund»

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener partiet har gått fra å være venstresidens vaktbikkje til å bli en politisk trekkhund.
Bjørnar Moxnes har ledet Rødt til økt medlemstall og høyere oppslutning på målingene.

Bjørnar Moxnes har ledet Rødt til økt medlemstall og høyere oppslutning på målingene.

Jan-Erik Østlie

kjell.werner@anb.no

Det er en merkelapp som passer godt. Det hører med til historien at det var trekkhunden Rødt som i fjor vår fremmet mistillitsforslaget som førte til at Sylvi Listhaug ble tvunget til å trekke seg som justisminister.

På helgens landsmøte i Rødt er det imidlertid en annen merkelapp det vil stå strid om: Skal Rødt fortsatt ha ordet kommunisme i programmet eller skal Rødt nøye seg med å bekjenne seg til sosialismen? Moxnes ville fjerne ordet kommunisme ved forrige korsvei, men sier i dag at han lever godt med begge deler. Vi føler oss fristet til å sitere Kinas mektigste mann som etterfulgte Mao. «Det spiller ingen rolle om katten er svart eller hvit, bare den fanger mus», sa Deng Xiaoping.

Følg oss på Facebook

19 prosent svarer ja på spørsmålet om Rødt kan være et aktuelt alternativ ved lokalvalget i høst. Det et tegn på at Rødt har blitt spiselig for en god del flere velgere. De andre partiene og vi i pressen må ta Rødt mer på alvor. Det som er godt, og ikke minst vondt, med partiet Rødt må løftes bedre fram i lyset. Karl Marx er fortsatt ledestjernen. Målet til partiet er å innføre et klasseløst samfunn der grunnprinsippet er å yte etter evne og få etter behov. «Dette kaller vi i Rødt kommunisme», heter det i utkastet til prinsipprogram.

Når det gjelder partiet Rødt er rådet vårt til norske velgere å lese programmet og notere det Rødt faktisk foreslår på Stortinget og lokalt der partiet er representert. Dagens velgere bør likevel ikke glemme Rødts forhistorie, fra AKP (ml) og fram til dagens mer moderate variant. Det er et faktum at Bjørnar Moxnes har klart å fornye partiet. Under hans ledelse har partiet Rødt vokst kraftig, både i antall medlemmer og blant velgerne.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Rødt har fem måneder på rad ligget klart over den magiske sperregrensen på fire prosent i snittet av meningsmålingene. Partiet ville ha fått en betydelig stortingsgruppe dersom det var riksvalg i dag. Til høsten er det lokalvalg, og Rødt har ambisjon om å bidra til rødgrønt styre i mange kommuner. Og flere steder kan Rødt komme i en maktposisjon tilsvarende den partiet nå har i Oslo. Kampen mot Forskjells-Norge er det sentrale budskapet fra Rødt.

Velferdsprofitører brukes bevisst og effektivt som betegnelse på de private aktørene som Rødt vil sende på dør i kommunene. Dette mobiliserer ut over partiets kjernegruppe, for det er rene ord for pengene. Rødt kan samtidig utnytte det faktum at Ap-leder Jonas Gahr Støre ikke vil ta ordet velferdsprofitør i sin munn. Ap kan komme til å trenge Rødt for å få ordførere, men dette vil bli brukt av Erna Solberg & co for å skremme lillavelgere over til sin side. En slik trekkraft vil Ap tape på i 2021.

Annonse
Annonse