JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vikarbruk i helseforetakene:

Rødt hevder regjeringen løper fra vikarpool-løfter. Se hva Arbeiderpartiet svarer

Helseforetakene bruker årlig en milliard kroner på innleie av vikarer. Rødts Seher Aydar er skuffet over at regjeringen ikke støtter partiets forslag om å kreve egne bemanningsenheter med fast ansatte vikarer i helseforetakene.
Seher Aydar - stortingsrepresentant for Rødt.

Seher Aydar - stortingsrepresentant for Rødt.

Tri Nguyen Dinh

helge@lomedia.no

Arbeiderpartiet og Senterpartiet reiste selv i fjor et forslag om at regjeringen skulle sørge for at alle helseforetak har ordninger med egen vikarpool/bemanningsenhet med fast ansatte vikarer.

Rødt tok fram dette forslaget i torsdagens debatt om helsebudsjettet på Stortinget, men fikk ikke med seg regjeringspartiene eller forlikspartner SV på det.

Forslaget gikk ut på at «Stortinget ber regjeringen sørge for at alle helseforetak har ordninger med egen vikarpool/bemanningsenhet med fast ansatte vikarer.»

– Å bruke en milliard kroner på innleie i året er en dårlig og kortsiktig pengebruk, mener Seher Aydar fra Rødt.

– De kommersielle vikarbyråene har i mange år basert seg på innleie fra utlandet. Det er usolidarisk at et av verdens rikeste land ikke satser på å rekruttere og beholde eget helsepersonell, men lener seg på at det er lett å rekruttere sykepleiere fra land med lavere lønnsnivå. I tillegg er det oppskriften på dårlig helseberedskap, sier Seher Aydar til FriFagbevegelse.

Tilkallingsvikar: Jaget etter ekstravakter tok knekken på helsearbeider Inger-Lill

Har skapt problemer

Spesielt under pandemien har dette skapt problemer: Innreiserestriksjoner og økt behov i nabolandene har gjort at vikarene har uteblitt. og behovet for vikarer i Norge har ikke kunnet la seg dekke.

Det har ført til økt trykk på helsepersonell som allerede før pandemien hadde høy belastning og stort frafall.

Rødt mener bruk av innleie fra bemanningsbyråer må erstattes med økt grunnbemanning, faste stillinger og en offentlig vikarpool som erstatter bruk av innleie fra kommersielle aktører.

– Det vil gi bedre kvalitet på tjenestene, styrke helseberedskapen og gi bedre lønns- og arbeidsvilkår for de ansatte. Vi hadde håpet regjeringen skulle støtte forslaget de selv reiste i fjor, sier Seher Aydar.

Hun får svar på tiltale fra Aps helsepolitiske talsperson, Cecilie Myrseth.

Deltidsansatt: Shahbaz har jobbet deltid i 13 år. Nå håper han at en lovendring kan gi ham full stilling

Ikke nasjonal ordning

– Vi er for slike ordninger. Det handler blant annet om hvordan vi skal jobbe for flere hele faste stillinger. Dette er ett eksempel på tiltak som kan hjelpe oss til det, sier Cecilie Myrseth til FriFagbevegelse.

– Men det er viktig å finne den rette løsningen på det internt på sykehusene. Mange har allerede tatt i bruk dette. Derfor er ikke et forslag om en nasjonal ordning som skal passe alle, foreslått over bordet i en budsjettdebatt, den riktige veien å gå fram på, mener Myrseth.

Hun lover at regjeringen har klare ambisjoner på vegne av helsetjenestene, hvor hele faste stillinger er det som trengs.

– Derfor er det blant annet satt ned en helsepersonell-kommisjon som skal se på dette, poengterer hun.

Myrseth understreker at dette må skje i samarbeidet med partene i arbeidslivet, helse- og omsorgstjenestene og utdanningsinstitusjonene.

Hun ønsker Rødt velkommen til å være med på dette.

Cecilie Myrseth - helsepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet.

Cecilie Myrseth - helsepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet.

Jan-Erik Østlie

Warning
Annonse
Annonse