– Jeg forstår ikke hvordan Nav kan ansette leger med slike holdninger til mennesker som blir syke, sier stortingsrepresentant Seher Aydar (R).
André Kjernsli
Nav
Rødt raser etter avsløringen om at syke Ikea-ansatte tvinges på jobb
– Vårt samfunn er basert på tillit, det vi ser her er det stikk motsatte, sier stortingsrepresentant Seher Aydar (R).
andre.kjernsli@lomedia.no
Etter saken om hvordan de tillitsvalgte på Ikea Furuset beskrev de ansattes hverdag, tok det ikke lang tid før Rødt reagerte.
– Ikea oppfordrer sine unge ledere til å bestride sykemeldingene til de personene de har ansvar for. Det gjør meg forbanna, sier stortingsrepresentant Seher Aydar (R).
I november i 2021 ga partiet uttrykk for at de ville sparke leger og psykologer som jobber i Nav – nå har saken igjen kommet til overflaten.
Aydar husker selv hvor lite hun kunne om rettigheter da hun kom inn i arbeidslivet. Nå er Rødt-politikeren bekymret for effekten dette har på de ansatte hos Ikea Furuset. Både for uerfarne ledere og de som jobber i varehuset. At Nav har engasjert legen Gudleik Leir som rådgivende lege mener hun er en skandale.
Uønsket kontrollregime
– Nav skal fungere som et sikkerhetsnett i tilfelle vi blir syke. Her ser vi det motsatte. Nav opptrer her som et mistillits- og kontrollregime, fortsetter Rødt-politikeren.
Seher Aydar er bekymret for hvilke konsekvenser dette kan få for unge arbeidstakere, som blir utsatt for denne typen mistenkeliggjøring.
– Resultatet av å bli en slags kasteball i Nav-systemet, og ikke bli trodd, er uheldig. Det kan gjøre folk enda sykere, frykter Aydar.
NAV-legen som har gitt råd til Ikea Furuset anbefaler arbeidsgivere å bestride sykmeldinger og stoppe utbetalingen av sykepenger.
«Grip pasienten før legen gjør det. Har legen først fått kloa i pasienten, er det kjørt», sier han blant annet.
– Hva synes du om at en NAV-ansatt lege sier dette?
– Det er utrolig at Nav – og i dette tilfellet Ikea – vil bruke en lege som undergraver og mistenkeliggjør folk på den måten. Ordningen med å ha NAV-ansatte leger, som aldri møter pasientene, er ikke greit. Ordningen må avsluttes, understreker stortingspolitikeren.
Mye lest: Hilde Cecilie har fått 2.000 kroner mer i lønn på 12 år
Nav må ta ansvar
– Ellen Overvik, fungerende enhetsleder ved Nav Arbeidslivssenter Oslo, sier at man ikke må ta Nav-lege Gudleik Leir sine uttalelser bokstavelig?
– Hvordan skal vi da forstå de? Dersom Nav mener at de skal forstås på en annen måte, må de fortelle oss det. Alternativt instruere legen om å trekke disse uttalelsene. Alt annet er ansvarsfraskrivelse, sier Aydar.
I sitt alternative statsbudsjett foreslo Rødt å sparke Nav-ansatte leger og psykologer. Både fordi de koster penger, over 100 millioner hvert år, men også fordi det finnes mer meningsfylte oppgaver å løse.
– Ikke glem at vi er midt oppe i en fastlegekrise. Disse legene vil kunne gjøre mer nytte for seg som fastleger, sier Seher Aydar. Hun lover at partiet skal se nærmere på dette etter sommeren.
Arbeidsministeren forstår reaksjonene
HK-Nytt har spurt arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) om en kommentar til det Nav-legens uttalelser. I en epost skriver hun:
«Jeg har forståelse for at det stilles spørsmål ved sitatene som gjengis. Arbeids- og velferdsdirektoratet opplyser at dette er formuleringer som ikke gir et riktig bilde av hvordan etaten møter sykemeldte i oppfølgingsarbeidet.»
Dette er samme svar som hun ga til stortingsrepresentant Marie Sneve Martinussen (R) da hun 20. mai i år stilte samme spørsmål.
Mjøs Persen har ikke kommentert på at Rødt ønsker å skrote fastlegeordningen.
HK-Nytt har også spurt Bjørn Erstad, seksjonssjef for IA- og sykefraværskontoret i Nav, hva han synes om NAV-legens tilnærming til Ikea og selskapets ansatte. Også han svarer via epost skriver han følgende:
– Dette er formuleringer vi ikke kjenner oss igjen i, og som ikke gir et riktig bilde av hvordan Nav møter sykmeldte i sykefraværsoppfølgingen. Nav skal bidra til at de som kan være i arbeid, får mulighet til det gjennom forebyggende arbeidsmiljøarbeid og oppfølging av de som er sykmeldte. Arbeid med forebygging og inkludering for å redusere sykefravær skal være forankret på arbeidsplassen. Nav møter sykmeldte arbeidstakere og arbeidsgivere med respekt og gir dem oppfølging ut fra deres behov.
Heller ikke Erstad ønsker å kommentere Rødts utspill om at ordningen med NAV-ansatte lenger ikke bør videreføres.
Ifølge Arbeids- og velferdsdirektoratet jobber det for tiden 125 rådgivende leger i hel- og deltidsstillinger hos Nav.
Mest lest
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
Hanna Skotheim
Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av et hull i loven. Rune er blant dem
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Sjåførene i Posten frykter lavere lønn for samme jobb
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Jan-Erik Østlie
Ap-topp: – Vanlige folk har også to biler, hus og gode liv. Det er ikke alle som strever
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
Jøran Grønstad
Erling Braut Haaland er første fotballspiller på lista over Norges rikeste
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da døve Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro