JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
– Dette vil hjelpe noe utrolig, forteller en tydelig prega Rune Sundmoen.

– Dette vil hjelpe noe utrolig, forteller en tydelig prega Rune Sundmoen.

Martin Guttormsen Slørdal

Alpha-saken

Rune ble tilkjent millioner for sin yrkesskade. Etter 13 år får han omsider pengene

En dansk konkurs gjorde at hundrevis av nordmenn ikke fikk erstatning. Nå stiller regjeringen opp med 90 millioner.02.10.2023
06:55
06.10.2023 09:26

ida.bing@lomedia.no

helge@lomedia.no

– Tårene triller her nå. Dette er den beste nyheten på mange, mange år, sier Rune Sundmoen til FriFagbevegelse.

Han ble et uskyldig offer da det danske forsikringsselskapet Alpha Insurance gikk konkurs i 2018.

Sundmoen og flere hundre andre yrkesskadde nordmenn hadde til sammen millionkrav inne hos forsikringsselskapet.

De fikk ikke én krone på grunn av et hull i norsk lovverk. Nå kan flere puste ut etter en årelang kamp for å få penger de har krav på.

Regjeringen foreslår i statsbudsjettet for 2024 at det bevilges 90 millioner kroner for å dekke eller forskuttere kravene de norske arbeidstakerne har mot konkursboet.

– Vil hjelpe noe utrolig

I Sundmoens tilfelle er utbetalingen et rettmessig krav på rundt 2,5 millioner kroner.

Helt siden han skadet seg i arbeidsulykken i 2010 og ble 100 prosent ufør, har familiefaren slitt med å håndtere økonomien.

– Vi økte på lånet for å redde oss unna småsituasjoner. Vi trodde jo at pengene kom, sa Sundmoen til podkasten Rørsla tidligere i år, der han fortalte sin historie.

På telefon fra hjemstedet i Østerdalen, forteller Sundmoen at han er ordknapp og prega.

– Dette kommer til å forandre så mye.

Sundmonens kamp for å få yrkesskadeerstatning har vart i over 13 år.

– Det er helt storartet. Dette vil hjelpe noe utrolig, sier han og forteller at han har slitt med angst og mye bekymring knytta til situasjonen han har stått i.

Hør historien om Alpha-saken og Runes kamp for erstatning i podkasten Rørsla:

Alpha podkast

Vedum beklager ventetida

– Hva ønsker du å si til ofrene som har sittet og venta?

– Vi tar ansvar. Nå er det vår vakt og vi er opptatt av styrken i at vi har et sterkt fellesskap. Dette er folk som er helt uskyldig ramma og nå stiller fellesskapet opp. Vi deler regninga på alle i Norge, sier Slagsvold Vedum.

Han fremhever at saken har vært tøff for enkeltpersoner å stå i.

– Det er beklagelig at det ikke har skjedd noe for mange år sida. Det tar lang tid å få på plass lovendringer. Men nå gjør vi dette før lovarbeidet er på plass, rett og slett fordi de ikke skal vente lenger.

Regjeringa jobber nå med å utarbeide en lovendring for å tette hullet i lovverket og hindre at lignende saker skjer igjen.

Omfatter hittil 155 personer

På tidspunktet for konkursen hadde forsikringsselskapet 319 krav inne fra yrkesskadde nordmenn med krav på til sammen 200 millioner kroner.

FriFagbevgelse har tidligere skrevet at 300 nordmenn venter på penger etter konkursen. Gjennom årene har ikke alle 300 krav fått medhold. I sommer hadde 220 personer krav i boet, opplyste bostyrer til E24.

Regjeringen opplyser nå at det er meldt inn 155 krav fra norske arbeidstakere. Av de er 90 krav godkjent og klar til utbetaling.

Det totale antall krav innbefatter en utbetaling på 82,3 millioner kroner. De 90 kravene som allerede er godkjent og klare til utbetaling beløper seg til 42,8 millioner kroner.

Seier for LO

LO har over flere år krevd at staten skal betale for erstatningen til de som er ramma av Alpha-konkursen.

Da Arbeiderpartiet og Senterpartiet var i opposisjon, så krevde partiene at staten måtte ta ansvar.

Skuffelsen var derfor stor da det ikke var satt av penger i revidert nasjonalbudsjett som regjeringa la fram i mai.

Informasjonen fra regjeringen om at pengene nå kommer i statsbudsjettet for 2024, gleder LO-sekretæren:

– Vi er veldig glad i dag for at regjeringa tar ansvar, sier LO-sekretær Trude Tinnlund.

Hun legger til:

– Det er uskyldige mennesker som har havna mellom to stoler og lidd lenge nå. Vi er veldig glade for at de nå kan få en tryggere framtid.

Skal likebehandle

Flere norske selskaper hadde tegnet yrkesskadeforsikring for sine ansatte i Alpha Insurance, enten via den norske filialen eller direkte i det danske morselskapet.

For den første gruppen som hadde tegna forsikring gjennom en norsk filial, forskutterer garantiordningen for utbetaling av krav når de er godkjent av boet.

For den siste gruppen, som hadde knytta forsikringen sin direkte opp mot selskapet uten å gå via en norsk filial, dekker verken den norske eller danske garantiordningen kravene fra de yrkesskadde nordmennene.

Det er her hullet i det norske lovverket ligger, fordi selskap uten norsk filial får operere uten plikt til å melde seg inn i garantiordninga.

Dermed har disse kun rett på utbetaling fra konkursboet. Det kan ta mange år før boet er gjort opp og de eventuelt får dekket sine krav dersom det er penger å hente.

Derfor har regjeringen foreslått at de 90 millioner kronene skal dekke opp eller forskuttere kravene de norske arbeidstakerne har mot konkursboet, altså likebehandle de to gruppene.

– Hovedpoenget er at de blir likebehandlet med andre arbeidstakere der arbeidsgiver har hatt forsikring i norske selskaper, sier arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap) til FriFagbevegelse.

Hun uttrykker at hun er svært glad for at det har kommet en løsning.

– Vi har jo en lov om yrkesskadeforsikring i Norge som gjør at alle arbeidstakere skal være forsikret mot yrkesskader. Da er det viktig at man som arbeidstaker føler seg trygg på at når ulykken først er ute, så får man det man har krav på.

Kan gjelde flere

Skadelidde kan melde inn kravene sine flere år etter ulykken inntraff, og innestående krav kan godkjennes fremover i tid. Det er derfor ikke sikkert at vi ser en endelig sum på Alpha-saken nå, forklarer LO-sekretær Trude Tinnlund.

– Yrkesskadesaker er langhalede saker. Ikke alt er avgjort.

Tinnlund har sammen med advokatene i LO fulgt Alpha-saken tett.

Hun har presisert at innretningen i budsjettet bør legge opp til at utbetalingene kan skje over tid.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum sier at regjeringen jobber med å ha oversikt over hvor mange utbetalingen gjelder.

– Nå får vi se på tallene. Vi saksbehandler ikke enkeltsaker, men dette handler om prinsippet og tryggheten. Noen vil være uenige eller enige i oppgjøret, men de vil bli behandla som de hadde forsikring i et norsk selskap, sier Vedum.

Vil endre loven

I tillegg til at ofrene skal få erstatninga de har krav på, har det vært viktig for LO å sikre at hullet i lovverket tettes.

Regjeringa har jobbet for å tette hullet og har hatt forslag ute på høring. Høringsfristen var 30. mai.

Senest i forrige uke var Tinnlund og LO-advokat Hilde Anghus i et møte på Stortinget, men fikk ikke da signaler om når lovendringa kommer.

– Lovendringen er den langsiktige løsninga. Det tar tid å få på plass et slikt lovarbeid, understreker finansminister Trygve Slagsvold Vedum og viser til at arbeidet ligger hos Justisdepartementet nå.

Tikkende bombe

I et tidligere notat fra Finanstilsynet kommer det frem at rundt 240 forsikringsselskap som står utenfor den norske garantiordninga opererer i Norge.

Ifølge LO-advokat Anghus tilbyr stadig flere slike selskap forsikringer.

– Vi vet at disse kan gå konkurs. Dette er en tikkende bombe, sa Anghus tidligere i år.

– Det langsiktige lovarbeidet har som mål at en skal unngå at det skjer noe lignende senere hvis andre forsikringsselskap går konkurs, kommenterer Slagsvold Vedum.

Dette handler Alpha-saken om:

• Alle arbeidsgivere er pålagt å tegne yrkesskadeforsikring for sine ansatte. De kan tegne avtaler med utenlandske forsikringsselskaper.

• I de tilfellene det ikke skjer, er norske arbeidstakere likevel dekket gjennom Yrkesskadeforsikringsforeningen.

• Alle utenlandske forsikringsselskap som har filialer i Norge, må være med i den norske garantiordningen. Gjennom ordninga er arbeidstakerne sikra hvis selskapet skulle gå konkurs.

• Men – selskaper som selger forsikringer grensekryssende fra et annet EØS-land uten en norsk filial, er ikke plikta til å være med i garantiordningen.

Alpha Insurance var et slikt selskap, og det er her hullet i det norske lovverket oppstår.

• 319 personer hadde krav inne hos Alpha Insurance da det gikk konkurs i mai 2018. På grunn av konkursen fikk de ikke utbetalt erstatninga de har krav på etter yrkesskadeforsikringsloven.

• Regjeringen har nå gått inn for å dekke kravene til ofrene i Alpha-saken.

• Foreløpig er det meldt inn 155 krav fra norske arbeidstakere. Det totale antall krav innebefatter en utbetaling på over 80 millioner kroner.

• LO har krevd at hullet i lovverket må tettes. Saken var ute på høring med frist 30. mai.

02.10.2023
06:55
06.10.2023 09:26

Dette handler Alpha-saken om:

• Alle arbeidsgivere er pålagt å tegne yrkesskadeforsikring for sine ansatte. De kan tegne avtaler med utenlandske forsikringsselskaper.

• I de tilfellene det ikke skjer, er norske arbeidstakere likevel dekket gjennom Yrkesskadeforsikringsforeningen.

• Alle utenlandske forsikringsselskap som har filialer i Norge, må være med i den norske garantiordningen. Gjennom ordninga er arbeidstakerne sikra hvis selskapet skulle gå konkurs.

• Men – selskaper som selger forsikringer grensekryssende fra et annet EØS-land uten en norsk filial, er ikke plikta til å være med i garantiordningen.

Alpha Insurance var et slikt selskap, og det er her hullet i det norske lovverket oppstår.

• 319 personer hadde krav inne hos Alpha Insurance da det gikk konkurs i mai 2018. På grunn av konkursen fikk de ikke utbetalt erstatninga de har krav på etter yrkesskadeforsikringsloven.

• Regjeringen har nå gått inn for å dekke kravene til ofrene i Alpha-saken.

• Foreløpig er det meldt inn 155 krav fra norske arbeidstakere. Det totale antall krav innebefatter en utbetaling på over 80 millioner kroner.

• LO har krevd at hullet i lovverket må tettes. Saken var ute på høring med frist 30. mai.
Mest lest

Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.

Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.

Colourbox

Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg

– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)

– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

LO-forbund i harnisk etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert

Hanna Skotheim

Laila jobbet som lærer i 20 år: – Jeg angrer bittert på at jeg ikke gikk før

Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.

Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.

Jan Inge Haga

Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette

– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.

– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.

Jan-Erik Østlie

Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr for bedriften

– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.

– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.

Tormod Ytrehus

Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over

Eirik Dahl Viggen

– Det er summen av alt. Ikke bare å sone med fotlenke, men tapet av jobb og venner

Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)

Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått

Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.

Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.

Ole Palmstrøm

Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for

Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.

Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.

Colourbox

Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året

Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.

Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.

Jan-Erik Østlie

Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre

REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.

REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.

Ole Martin Wold

LO-medlemmer dropper Ap: – Det siste partiet trenger nå, er stillhet

Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.

Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.

Ole Palmstrøm

Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør

De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?

De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?

Hanna Skotheim

Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?

Martin Guttormsen Slørdal

Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen

Lina Winge

– Systemet er ikke bygget for å ivareta behovet til kvinner

Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.

Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.

Werner Juvik

Nå kommer kulda: Frida fikser fjernvarmen for 200.000 innbyggere

Debatt

Utfallet av denne kampen vil avgjøre svært mange andre spørsmål i årene som kommer. Den er en skjebnekamp, skriver Jonas Bals.

Utfallet av denne kampen vil avgjøre svært mange andre spørsmål i årene som kommer. Den er en skjebnekamp, skriver Jonas Bals.

Håvard Sæbø

Tesla-streiken er en kamp vi ikke kan tape

Mange har søkt om boliglån med gunstig rente hos Statens pensjonskasse. (Illustrasjonsfoto)

Mange har søkt om boliglån med gunstig rente hos Statens pensjonskasse. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox.com

Lang kø for boliglånsrente på 4-tallet

Adjunkt Hilde Monica Jørgensen ved Ytteren skole i Rana forteller hvordan inspeksjonstid og tilsyn med elever spiser opp tid til andre viktige oppgaver for lærere. Jørgensen er også hovedtillitsvalgt for grunnskole i Skolenes landsforbund Nordland. 

Adjunkt Hilde Monica Jørgensen ved Ytteren skole i Rana forteller hvordan inspeksjonstid og tilsyn med elever spiser opp tid til andre viktige oppgaver for lærere. Jørgensen er også hovedtillitsvalgt for grunnskole i Skolenes landsforbund Nordland. 

Privat

Lærer slår alarm: – Vi er for få voksne i skolen


Flere saker