JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ryanair-ansatte i Spania varsler streik

Ryanairs kabinansatte i Spania varsler streik mot planer om stenging av flybaser. Flyselskapet har allerede gått til retten for å stoppe pilot-streiker i Irland og Storbritannia.

Ryanair (pressefoto)

tormod@lomedia.no

Etter et meklingsmøte med Ryanair-representanter i sju timer som endte uten en enighet, ga fagforeningene USO og Sitcpla en advarsel om streik ved 13 flybaser selskapet har i Spania, heter det i en uttalelse.

De kabinansatte planlegger å streike ti dager, hovedsakelig fredager og søndager, i september.

p

Varslet oppsigelser

I uttalelsen heter det videre at de skal streike mot mulig stenging av basene på Gran Canaria og Tenerife, og også mot fremtidig usikkerhet rundt basen i Girona nord i Spania.

– Selskapet har ikke engang gitt informasjon om nedleggelse av disse basene, det totale antallet arbeidere som er berørt eller om skjebnen til disse, sier sekretær Jairo Gonzalo i USO.

I slutten varslet Ryanair at 1500 piloter og kabinansatte er overtallige. Det er ifølge selskapet på grunn av dårlige resultat, forsinkelser i levering av fly og bekymring for brexit uten avtale. 13.000 jobber i Ryanair.

Flere meklingsmøter mellom fagforeningene og det irske lavprisflyselskapet er ventet neste uke.

– Målet vårt er at basene ikke blir stengt og arbeidsplasser opprettholdes, sier Gonzalo og legger til at forbundet kan komme til å gjennomføre rettslige tiltak siden kommunikasjonen rundt nedlegging ikke har skjedd slik den skal og ikke er økonomisk berettiget.

Domstol stopper streik

Ryanair-flygere i Storbritannia og Irland har også varslet streik i august og september, men onsdag ga en dommer i Dublin flyselskapet medhold i at streiken som er varslet i Irland torsdag og fredag, er ulovlig.

Ryanairs ledelse argumenterte med at fagforbundet Forsa ikke hadde fullført forhandlingene med selskapet før streiken ble varslet. Fagforbundet vurderer nå hvordan de skal gå fram videre.

En domstol i London behandlet onsdag et lignende forsøk på å stanse streiken blant selskapets piloter i Storbritannia torsdag og fredag samt i september. En kjennelse er ventet innen kort tid.

– Ryanair-pilotene i Storbritannia har en uenighet med selskapet deres som ikke vil bli løst ved å ta opp juridiske teknikaliteter i retten. Forsøket deres på å stoppe en lovlig streik er enda et eksempel på mobbetaktikken flyselskapet foretrekker. Det betyr at tiden som kunne blitt brukt på å finne en løsning, nå blir brukt på dette, sier generalsekretær Brian Strutton i British Airline Pilots’ Association.

p

Hovedkravene til de britiske og irske pilotene handler blant annet om pensjon, forsikringer, godtgjørelser, fødselspermisjon og lønnssystemet.

Ifølge fagforeningene har ikke Ryanair kommet dem i møte på noen av kravene.

Annonse
Annonse