SAMME KRETS: Pål Gisle Andersen, nestleder i HK-klubben i SAS er glad for at retten ga medhold i at det ikke var noen grunn til å fravike at hele virksomheten er samme utvalgskrets.
Ylva Seiff Berge
SAS-ansatt ble sagt opp etter 36 år, men vant fram i retten
SAS sa opp en ansatt uten å vurdere ansiennitet. Nå har tingretten kjent oppsigelsen ugyldig. – En viktig sak, sier Pål Gisle Andersen, tillitsvalgt i flyselskapet.
Line.mette.finnoy@lomedia.no
Den 59 år gamle arbeidstakeren ved Trondheim Lufthavn Værnes har fått tingrettens medhold i at han ble oppsagt på uriktig grunnlag under selskapets nedbemanningsprosess i fjor høst.
Handel og Kontor (HK)-medlemmet har fått jobben tilbake og 20.000 kroner i erstatning. Dessuten må SAS betale saksomkostningene på tilsammen 215.000 kroner. Dommen kan ankes av arbeidsgiveren og er ikke rettskraftig.
Det var lokalavisa Bladet i Stjørdal som først omtalte saken.
Aktuelt: SAS-pilotene godtar lønnsnedgang i ny avtale
Nedbemanning
Inntrøndelag tingrett kom til at ansiennitetsprinsippet ble satt til side da SAS gikk til oppsigelse av HK-medlemmet.
Ledelsen i SAS satte bagasjeavdelingen på Værnes som en egen utvalgskrets, isteden for å la hele virksomheten være en avgrensing for hvor nedbemanningen skulle finne sted. Hele avdelingen ble lagt ned.
– Her satte man en krets på fem personer og ga samtlige oppsigelse. Da er det ikke rom for en eneste individuell vurdering. Ansiennitetsprinsippet mistet fullstendig sin betydning, og det er tariffstridig, forklarer LOs advokat Nina Kristiansen Wærnhus.
Hun førte saken for HK-medlemmet i retten.
Mye delt: Bussjåfør Øyvind kan miste hver tiende kollega, hvis Ruter kutter så mye som først varslet
Spillereglene gjelder
– Jeg er glad for dommen. Det har vært en belastning for ham. Jeg mener resultatet er riktig, og håper at den ikke blir anket. Jeg synes jo at dommen viser at arbeidslivets spilleregler gjelder, selv om SAS er i en vanskelig økonomisk situasjon, sier Wærnhus til HK-Nytt.
Artikkelen fortsetter under bildet:
ADVOKAT: LO-advokat Nina Kristiansen Wærnhus førte saken for HK-medlemmet.
Frilanser
HK-medlemmet ønsker ikke å kommentere saken på nåværende tidspunkt.
SAS besluttet sommeren 2020 at samtlige forretningsenheter i SAS måtte kutte 40 prosent av sine årsverk. Ledelsen mente at utvelgelseskretsene ved nedbemanningen skulle begrenses til den enkelte avdeling, slik at overtalligheten som utgangspunkt kunne tas ut der den oppstod, ifølge domspapirene.
Dårlig behandlet
Pål Gisle Andersen, nestleder i SAS HK har vært med i drøftingene om oppsigelser for mange medlemmer det siste året. Han er glad for dommen i Trøndelag.
– Vi presiserte sterkt under drøftingene at vi så på hele selskapet som en utvalgskrets. Det fastslo også retten at er det riktige, sier Pål Gisle Andersen.
Dette er en betydningsfull sak for HK, for medlemmene og alle ansatte, presiserer Andersen. Han karakteriserer behandlingen av de ansatte i avdelingen på Værnes som sterkt kritikkverdig og uten hensyn til at de var arbeidstakere med lang ansiennitet og lang fartstid i selskapet.
Aktuelt: Det er brudd i årets lønnsoppgjør. Dette bør du vite
Medhold
Mens de fire andre ansatte i bagasjesporingsavdelingen skrev under på sluttavtale med ordninger, krevde arbeidstakeren som har vunnet fram i retten, å få arbeide videre i selskapet.
Han nådde ikke fram i forhandlinger med SAS om en løsning. Han valgte da å saksøke arbeidsgiveren.
I retten fikk han medhold i at oppsigelsen er i strid med arbeidsmiljøloven og ugyldig. Retten ga også medhold i at han har rett til å stå i stillingen til rettskraftig avgjørelse i saken, noe SAS motsatte seg i utgangspunktet.
Begge avgjørelsene var enstemmige.
Mye lest: Mottok du dagpenger i 2020? Se om du kan få feriepenger til sommeren
Rammet hardt
I retten ble det nevnt at mannen var hardt rammet av oppsigelsen. Hans høye alder kan gjøre det vanskelig å skaffe ny jobb. Samtidig ville han mistet retten til avtalefestet pensjon, en ordning som det er vanlig å verdsette til rundt en million kroner.
Retten påpekte at ulempen for arbeidstaker var mer tungtveiende enn flyselskapets eventuelle tap ved å la mannen fortsette i jobb.
Det kom forøvrig fram i saken at avdelingen og de ansatte skaffet SAS betydelige inntekter.
Denne skaper debatt: Sjefen var lei av Adrian, sa ham opp og skyldte på skulking
Prinsippiell
– Dette er helt klart en viktig sak å vinne, sett fra vår side, sier Amir Mayani, leder i FLR – HKs fagforening for Luftfart og Reiseliv – i en kommentar.
– Det er helt sikkert ikke siste gangen vi får en sak der arbeidsgiver forsøker å sette ansiennitetsprinsippet til side. De ansatte er bedriftens viktigste ressurs. Til syvende og sist er det de som driver bedriften, og ansatte skal derfor respekteres, også når det ikke går så bra. Man kan havne i en krisesituasjoner der det må nedbemanninger til, men da må det gjøres på en ryddig måte, og man må følge regelverket, legger Mayani til.
NHOs advokat i saken, Siri Aase Lorentzen, sier at de ikke har tatt stilling til om de skal anke dommen.
– Vi vil bruke tiden fram til ankefristens utløp med å ta en avgjørelse, sier Lorentzen til HK-Nytt.
Fristen for å anke dommen går ut i slutten av april.
VIKTIG: En viktig sak, om at man må følge regelverket også i krisetider, mener leder i FLR, Amir Myani.
Martin Guttormsen Slørdal
Mest lest
Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.
Arne Ristesund
Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn
VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.
Bjørn A. Grimstad
Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng
Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.
Jan-Erik Østlie
Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene
Kommentar
Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.
Brian Cliff Olguin
«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»
Colourbox
Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene
STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.
Jan-Erik Østlie
Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte
BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.
Ole Palmstrøm
– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet
Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.
Jan-Erik Østlie
Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen
Debatt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.
Sissel M. Rasmussen
«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn
Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart. Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.
Privat
Lærerstreiken trappes opp fra neste uke
MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,
Arkivbilde: Petter Pettersen
Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik
Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.
Simen Aker Grimsrud
Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid
Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.
Hanna Skotheim
Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol
Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.
Jan Kåre Ness / NTB
Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør
Matvareprisen skyter i været.
Heiko Junge / NTB
Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå
NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.
Knut Viggen
Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne
Debatt
Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.
Leif Martin Kirknes
«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»
INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.
Øystein Windstad
Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg
Kommentar
Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen.
Ole Berg Rusten / NTB
«Høyre vil ha mye mer av en politikk folket sier tydelig nei til. Og flyr høyt på det»
KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.
Morten Hansen