FARLIG KUTT: – Hvis det skal være attraktivt for folk å ta buss, må det være nok avganger, sier tillitsvalgt for VY i Slemmestad, Øyvind Selnes.
Roy Ervin Solstad
Arbeidsledigheten i Norge
Bussjåfør Øyvind kan miste hver tiende kollega, hvis Ruter kutter så mye som først varslet
En planlagt reduksjon i rutetilbudet fra kollektivselskapet for Oslo og Akershus, Ruter, bekymrer både Fellesforbundet og bussjåfør Øyvind Selnes på Slemmestad.
roy@lomedia.no
Nylig ble det avdekket at Ruter planlegger å redusere rutetilbudet i Stor-Oslo med mellom fem og ti prosent fra august 2021. Det gjøres for å dekke inn lavere inntekter som følge av koronapandemien, og fordi man forventer at færre vil reise kollektivt framover.
– Hvis de kutter ti prosent overalt, kan det bety at 20 av de drøyt 200 som er ansatt her på Slemmestad mister jobben, sier Øyvind Selnes.
Aktuelt: Det er brudd i årets lønnsoppgjør. Dette bør du vite
Kutter der det er verst
Han er plasstillitsvalgt for Fellesforbundet på Vys avdeling på tettstedet Slemmestad i Asker kommune, snaut tre mil utover vestsiden av Oslofjorden fra hovedstaden.
Han sier at det er svært lite de som tillitsvalgte, har fått av informasjon. Det lille han har fått høre, er at det er rutene til Sætre i gamle Hurum kommune, enda lenger ut i fjorden, som først vil bli rammet. Det synes han er merkelig.
– Jeg er ikke overrasket over at det kommer forslag om å kutte, men jeg er overrasket over at de som allerede har et dårlig kollektivtilbud, skal få enda dårligere tilbud, sier han.
Oversikt: Disse skal forhandle om lønn for LO-medlemmene
Må gjøre det attraktivt
Selnes mener fylkeskommunen og selskapet burde ha mer is i magen. Han sier de heller burde legge press på sentrale myndigheter, slik at selskapene enten får dekket tapte billettinntekter, eller på annen måte får kompensasjon til folks reisemønster er vendt tilbake til det normale etter pandemien.
– Hvis det offentlige legger ned ruter for å spare penger, men må betale dagpenger til bussjåførene, må det jo være bedre å opprettholde rutene, sukker han oppgitt.
Det handler også om at målet må være å få folk til å bruke kollektivt etter koronapandemien.
– Vi må ha et tilbud som gjør det attraktivt å reise kollektivt. Da må bussene gå ofte nok, understreker han.
Aktuelt: Regjeringsutvalg vil skrote taxfree-ordningen: – Respektløst, sier HK-tillitsvalgt
Kan bli stygge tall
I Fellesforbundet er forbundssekretær Dag-Einar Sivertsen bekymret. Han frykter at kuttplanene til Ruter kan få smitteeffekt langt utover Oslo og de omkringliggende kommunene.
– Jeg vil jo tro at dersom Ruter rammes, så vil det bare være et spørsmål om tid før resten av landet følger etter. Det er åpenbart at kutt i ruteproduksjon i en viss størrelsesorden, vil bety at det også blir et kutt i antall ansatte. Bare i bussbransjen alene kan det fort bli stygge tall i antall stillinger, sier han.
(Saken fortsetter under bildet)
LOKAL MOBILISERING: – Våre lokale avdelinger må be myndighetene lokalt om svar på hvilke planer man har for kollektivtransporten i sine områder. Dette kan i verste fall stå om veldig mange arbeidsplasser over hele landet, sier Dag-Einar Sivertsen i Fellesforbundet.
Roy Ervin Solstad
Merkelig signal
At folk reiser mindre kollektivt nå enn før pandemien synes han ikke er rart, men han advarer mot å la reisevanene under pandemien styre det fremtidige kollektivtilbudet.
– I godt og vel ett år har myndighetene snakket om å holde avstand og begrense kollektivtrafikkbruken, men det vil være et merkelig politisk signal å tvinge folk bort fra miljøvennlig transport ved å svekke kollektivtilbudet. Dette rimer heller ikke med de klimamålene vi har satt, understreker Sivertsen.
Les også: Lundteigen krever rask innføring av arbeidsmiljøloven for dykkerne: – Svært sårbare arbeidstakere
Ber tillitsvalgte være på vakt
Han ber nå tillitsvalgte og avdelinger over hele landet om å være særlig på vakt mot eventuelt varslede kollektivkutt.
– Sentralt i Fellesforbundet skal vi jobbe mot sentrale politiske myndigheter, men dette avgjøres først og fremst i fylkene og regionene. Derfor må våre lokale avdelinger mobilisere og be myndighetene lokalt om svar på hvilke planer man har for kollektivtransporten i sine områder.
– Dette kan i verste fall stå om veldig mange arbeidsplasser over hele landet, poengterer Dag-Einar Sivertsen.
Fått med deg denne? Sjefen var lei av Adrian, sa ham opp og skyldte på skulking
Prognosene er nedjustert
Pressevakt Sofie Bruun i Ruter, skriver til Magasinet for fagorganiserte at det ikke er besluttet noen tiltak.
– Prognosene er også nedjustert, gitt den store usikkerheten knyttet til hvor lenge pandemien med gjeldende restriksjoner vil vare, forteller hun, uten å ville konkretisere hvilke prognoser Ruter jobber ut fra nå.
Bruun forklarer at selv om pandemien har gitt kollektivtransporten økonomiske utfordringer, og reisemønstrene kan bli annerledes framover, så er Ruters mål at kundene fortsatt skal reise kollektivt.
– Vi må forholde oss til etterspørselen etter kollektivreiser etter pandemien. Samtidig skal vi ivareta den samfunnsfunksjonen som kollektivtrafikken har. Ruter arbeider for å opprettholde tilbudet tilnærmet på dagens nivå i en overgangsfase, slik at befolkningen i Oslo-regionen kan finne sitt reisebehov innenfor en kollektivtrafikk som er attraktiv og har et konkurransefortrinn mot bil.
– Målet er å gjøre kollektivtrafikken like attraktiv som den var før pandemien inntraff, understreker Sofie Bruun.
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.
Sissel M. Rasmussen
Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen
Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere
Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.
Erlend Angelo
Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO
Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
Ragnhild Lied
Ole Palmstrøm