Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet, sier at havvindsatsningen kan bli et helt nytt industrieventyr.
NTB/Tormod Ytrehus
Vindkraft
Satsingen på havvind kan skape et nytt industrieventyr, mener Fellesforbundet
Fellesforbundet og Industri Energi er svært godt fornøyd med regjeringens ambisjon om å tildele områder for 30 gigawatt havvindproduksjon i Norge innen 2040.
helge@lomedia.no
Regjeringens satsing på havvind tilsvarer nesten den samlede norske vannkraften i dag. Regjeringen tar sikte på å gjennomføre neste runde med tildelinger av konsesjoner for havvind i nye områder i 2025
Planene ble lagt fram av statsminister Jonas Gahr Støre og tre statsråder på en pressekonferanse onsdag formiddag.
– Dette er en merkedag i norsk industri- og energihistorie, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på pressekonferansen.
– Svinger av dette
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, sier til FriFagbevegelse at dette er en satsing det svinger av.
– Nå kan vi ta igjen forspranget som andre europeiske land fikk på oss under den forrige regjeringen, sier Jørn Eggum til FriFagbevegelse.
– Det viktigste for industriarbeideren er at vi klarer å sikre billig strøm til industrien og at en havvindsatsing bidrar til aktivitet for norsk industri. Denne planen sikrer langt på vei dette, legger han til.
Han mener dette kan skape et helt nytt industrieventyr.
– Regjeringen må legge tydelige krav om HMS, miljø og kompetanse i anbudene. Det er viktig i seg selv, og det vil sørge for at norsk industri skal kunne konkurrere om viktige kompetansearbeidsplasser, poengterer Eggum.
Han mener verden trenger mer ren kraft hvis vi skal komme i mål med den grønne omstillingen.
– Både for å elektrifisere sokkelen og ha billig strøm til industrien. Denne satsingen tar oss et godt stykke på vei og er et solid steg inn i framtida, sier Jørn Eggum.
Hvor skal strømmen komme fra i framtida? Se svarene fra Norsk Industri, Bellona, Sintef og LO
– Dette gir håp
LO-leder Peggy Hessen Følsvik mener dette er stort, viktig og gir håp.
– Dette er innledningen til en ny og spennende fase i norsk industrihistorie. I dag heiser vi flagget til topps i Folkets Hus, sier LO-lederen til FriFagbevegelse.
For LO er det viktig at havvind skal være både et kraftprosjekt og et industriprosjekt.
– Havvind utenfor kysten vår må skape ringvirkninger for Norge. Det må gå tydelig fram av søknadskriteriene at aktørene, som skal bygge ut, må redegjøre for de arbeidsplassene de vil skape i Norge. Vi vil ha oppdrag til verftene våre og utvikle norsk leverandørindustri. Skal norsk industri ha noen fremtid, og skal vi ha arbeidsplasser i hele landet så er utbygging av flytende havvind en helt avgjørende faktor, sier Hessen Følsvik og peker på at satsingen også er avgjørende for at Norge skal klare å gjennomføre nødvendige klimakutt, sier Peggy Hessen Følsvik.
LO-lederen understreker at viktige nasjonale interesser som forsyningssikkerhet og rimelig kraftpriser også må være styrende for havvindutbyggingen.
– Denne satsingen må eies av det norske folk og den må gi noe tilbake til det norske folk. Det overordnede er å sikre Norge både nok og rimelig nok kraft, som skal gi oss nye grønne arbeidsplasser, sier Hessen Følsvik.
Lyttet til fagbevegelsen
Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim, synes det er gledelig å se at regjeringen nå kommer med en kraftfull satsing på havvind.
– Det er ingen kjapp måte å skape overskudd på ren og rimelig kraft i Norge. Men en slik ambisiøs satsing på havvind som regjeringen nå legger opp til, kan gi grunnlag for økt satsing på de fortrinnene vi har som industrinasjon, sier Alfheim.
Han er glad for at regjeringen har lyttet til fagbevegelsen og det øvrige arbeidslivet i prosessen med å få opp både tempo og mengde i havvindsatsingen.
– Dette har vi jobbet med lenge, fordi økt kraftproduksjon vil trygge eksisterende jobber og skape grunnlag for nye grønne industriarbeidsplasser i Norge, sier Alfheim.
Han understreker at vi må satse på havvind langs hele kysten og at hele kontinentalsokkelen må tas i bruk.
Bransjen jubler
Leder i Norwegian Offshore Wind, Arvid Nesse, mener planene er helt i tråd med det våre over 360 medlemsbedrifter har ønsket seg og kan levere på.
– Dette er løftet havvindbransjen har ventet på, sier han.
– Disse ambisjonene gjør at den norske havvindindustrien igjen kan ta posisjonen som verdensledende. Det å bygge et solid hjemmemarked ruster leverandørbedriftene til å også vinne internasjonale kontrakter. Vi er klare til å levere, sier Nesse.
Det er særlig på flytende havvind Norge er en pioner innen teknologi og utvikling, og Norwegian Offshore Wind er glade for at vi kan beholde forspranget.
– Vi er veldig fornøyde med en tydelig tidslinje for havvind i Norge. Det skaper forutsigbarheten som bransjen trenger for å sette i gang og gjøre investeringer, sier Nesse.
Han mener de avsatte områdene Utsira Nord og Sørlige Nordsjø kan utnyttes enda bedre.
– Vi har gitt innspill til hvordan vi kan få mer kapasitet ut av de prosjektene som allerede er planlagt, slik at vi kan styrke industrien også opp mot 2025, sier Nesse.
Norwegian Offshore Wind representerer 361 medlemsbedrifter innen havvind. De siste årene har de hatt en enorm vekst i antall medlemmer.
– Denne industrien kommer til å skape arbeidsplasser over hele landet, i tillegg til at norske forbrukere får ren strøm som med denne kraftfulle satsingen vil bli billigere. Med høye ambisjoner blir også lønnsomheten høyere, fordi kostnadene går ned når volumet går opp, sier Nesse.
Regjeringen setter i gang grunnundersøkelser på områdene Sørlige Nordsjø og Utsira Nord allerede i sommer.
– Dette betyr at vi kan sette fart på satsingen, og vi er også veldig glade for signalene om at konsesjonsbehandlingen skal bli mer effektiv. Dette er en gledens dag for norsk industri, sier Nesse.
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Snart kommer ekstrautbetalingen
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Rødt vil legge ned Bane Nor: – Det er åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Jan-Erik Østlie