JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vindkraft

Satsingen på havvind kan skape et nytt industrieventyr, mener Fellesforbundet

Fellesforbundet og Industri Energi er svært godt fornøyd med regjeringens ambisjon om å tildele områder for 30 gigawatt havvindproduksjon i Norge innen 2040.
Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet, sier at havvindsatsningen kan bli et helt nytt industrieventyr.

Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet, sier at havvindsatsningen kan bli et helt nytt industrieventyr.

NTB/Tormod Ytrehus

helge@lomedia.no

Regjeringens satsing på havvind tilsvarer nesten den samlede norske vannkraften i dag. Regjeringen tar sikte på å gjennomføre neste runde med tildelinger av konsesjoner for havvind i nye områder i 2025

Planene ble lagt fram av statsminister Jonas Gahr Støre og tre statsråder på en pressekonferanse onsdag formiddag.

– Dette er en merkedag i norsk industri- og energihistorie, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på pressekonferansen.

– Svinger av dette

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, sier til FriFagbevegelse at dette er en satsing det svinger av.

– Nå kan vi ta igjen forspranget som andre europeiske land fikk på oss under den forrige regjeringen, sier Jørn Eggum til FriFagbevegelse.

– Det viktigste for industriarbeideren er at vi klarer å sikre billig strøm til industrien og at en havvindsatsing bidrar til aktivitet for norsk industri. Denne planen sikrer langt på vei dette, legger han til.

Han mener dette kan skape et helt nytt industrieventyr.

– Regjeringen må legge tydelige krav om HMS, miljø og kompetanse i anbudene. Det er viktig i seg selv, og det vil sørge for at norsk industri skal kunne konkurrere om viktige kompetansearbeidsplasser, poengterer Eggum.

Han mener verden trenger mer ren kraft hvis vi skal komme i mål med den grønne omstillingen.

– Både for å elektrifisere sokkelen og ha billig strøm til industrien. Denne satsingen tar oss et godt stykke på vei og er et solid steg inn i framtida, sier Jørn Eggum.

Hvor skal strømmen komme fra i framtida? Se svarene fra Norsk Industri, Bellona, Sintef og LO

– Dette gir håp

LO-leder Peggy Hessen Følsvik mener dette er stort, viktig og gir håp.

– Dette er innledningen til en ny og spennende fase i norsk industrihistorie. I dag heiser vi flagget til topps i Folkets Hus, sier LO-lederen til FriFagbevegelse.

For LO er det viktig at havvind skal være både et kraftprosjekt og et industriprosjekt.

– Havvind utenfor kysten vår må skape ringvirkninger for Norge. Det må gå tydelig fram av søknadskriteriene at aktørene, som skal bygge ut, må redegjøre for de arbeidsplassene de vil skape i Norge. Vi vil ha oppdrag til verftene våre og utvikle norsk leverandørindustri. Skal norsk industri ha noen fremtid, og skal vi ha arbeidsplasser i hele landet så er utbygging av flytende havvind en helt avgjørende faktor, sier Hessen Følsvik og peker på at satsingen også er avgjørende for at Norge skal klare å gjennomføre nødvendige klimakutt, sier Peggy Hessen Følsvik.

LO-lederen understreker at viktige nasjonale interesser som forsyningssikkerhet og rimelig kraftpriser også må være styrende for havvindutbyggingen.

– Denne satsingen må eies av det norske folk og den må gi noe tilbake til det norske folk. Det overordnede er å sikre Norge både nok og rimelig nok kraft, som skal gi oss nye grønne arbeidsplasser, sier Hessen Følsvik.

Lyttet til fagbevegelsen

Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim, synes det er gledelig å se at regjeringen nå kommer med en kraftfull satsing på havvind.

– Det er ingen kjapp måte å skape overskudd på ren og rimelig kraft i Norge. Men en slik ambisiøs satsing på havvind som regjeringen nå legger opp til, kan gi grunnlag for økt satsing på de fortrinnene vi har som industrinasjon, sier Alfheim.

Han er glad for at regjeringen har lyttet til fagbevegelsen og det øvrige arbeidslivet i prosessen med å få opp både tempo og mengde i havvindsatsingen.

– Dette har vi jobbet med lenge, fordi økt kraftproduksjon vil trygge eksisterende jobber og skape grunnlag for nye grønne industriarbeidsplasser i Norge, sier Alfheim.

Han understreker at vi må satse på havvind langs hele kysten og at hele kontinentalsokkelen må tas i bruk.

Bransjen jubler

Leder i Norwegian Offshore Wind, Arvid Nesse, mener planene er helt i tråd med det våre over 360 medlemsbedrifter har ønsket seg og kan levere på.

– Dette er løftet havvindbransjen har ventet på, sier han.

– Disse ambisjonene gjør at den norske havvindindustrien igjen kan ta posisjonen som verdensledende. Det å bygge et solid hjemmemarked ruster leverandørbedriftene til å også vinne internasjonale kontrakter. Vi er klare til å levere, sier Nesse. 

Det er særlig på flytende havvind Norge er en pioner innen teknologi og utvikling, og Norwegian Offshore Wind er glade for at vi kan beholde forspranget. 

– Vi er veldig fornøyde med en tydelig tidslinje for havvind i Norge. Det skaper forutsigbarheten som bransjen trenger for å sette i gang og gjøre investeringer, sier Nesse. 

Han mener de avsatte områdene Utsira Nord og Sørlige Nordsjø kan utnyttes enda bedre.

– Vi har gitt innspill til hvordan vi kan få mer kapasitet ut av de prosjektene som allerede er planlagt, slik at vi kan styrke industrien også opp mot 2025, sier Nesse. 

Norwegian Offshore Wind representerer 361 medlemsbedrifter innen havvind. De siste årene har de hatt en enorm vekst i antall medlemmer. 

– Denne industrien kommer til å skape arbeidsplasser over hele landet, i tillegg til at norske forbrukere får ren strøm som med denne kraftfulle satsingen vil bli billigere. Med høye ambisjoner blir også lønnsomheten høyere, fordi kostnadene går ned når volumet går opp, sier Nesse. 

Regjeringen setter i gang grunnundersøkelser på områdene Sørlige Nordsjø og Utsira Nord allerede i sommer.

– Dette betyr at vi kan sette fart på satsingen, og vi er også veldig glade for signalene om at konsesjonsbehandlingen skal bli mer effektiv. Dette er en gledens dag for norsk industri, sier Nesse. 

Annonse
Annonse