JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeiderbevegelsens Arbeidsgiverforening

Selv LO må være arbeidsgiver. På 25 år har AAF hatt kun én konflikt

LO er landets desidert største arbeidstakerorganisasjon. Men selv en arbeidstakerorganisasjon må ha en arbeidsgiver. Nå fyller den 25 år.
Direktør Knut Nordby innrømmer at det er litt spesielt for mange av de 120 medlemsforetakene i AAF å være arbeidsgiver for folk som til daglig kjemper for arbeidernes rettigheter.

Direktør Knut Nordby innrømmer at det er litt spesielt for mange av de 120 medlemsforetakene i AAF å være arbeidsgiver for folk som til daglig kjemper for arbeidernes rettigheter.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

18. februar 1997 ble Arbeiderbevegelsens Arbeidsgiverforening stiftet. Men dannelsen tok sin tid:

* LO-kongressen i 1989 fastslo behovet for en arbeidsgiverorganisasjon.

* LO-kongressen i 1993 vedtok at det virkelig skulle skje.

* I kongressen I 1997 – ytterligere fire år senere – ble den stiftet.

Fra «konkurrenten»

Dagens direktør heter Knut Nordby (57). Han har ikke overraskende kontor ved Youngstorget – med utsikt både mot Folkets Hus, Arbeiderpartiet og Industri Energi.

– Det er helt bevisst at vi ikke har kontor i Folkets Hus. Jeg tror ikke det er riktig å sitte i samme hus som et av våre største medlemsforetak, mener Knut Nordby.

Han har selv, av alle ting, bakgrunn fra «konkurrenten» til LO, nemlig Parat og YS. De siste årene før han kom til AAF, ledet han et selskap som driver med arbeidsinkludering.

– Det er over 300 ansatte bare i LO. Da er du automatisk avhengig av å ha en arbeidsgiver som følger spillereglene som i arbeidslivet ellers, sier Knut Nordby til FriFagbevegelse.

Men han innrømmer at det er litt spesielt for mange av de 120 medlemsforetakene i AAF å være arbeidsgiver for folk som til daglig kjemper for arbeidernes rettigheter.

– Det sier seg selv. De man er ansatt eller valgt til å være arbeidsgiver for, er folk som er til for å ivareta sine medlemmer. Da er man samtidig veldig bevisst lover og avtaleverk, og opptatt av at arbeidsgiveren også skal ivareta sine hensyn, sier Knut Nordby.

– Derfor er det krevende når man samtidig skal ivareta arbeidsgiveransvaret for sine ansatte. En av AAFs viktige oppgaver er å støtte lederne og arbeidsgiverne i deres utøvelse av arbeidsgiverrollen i hverdagen, sier Knut Nordby.

Siden stiftelsesmøte i 1997 har mye forandret seg. 33 medlemsforetak er blitt til 120, antall ansatte og lønnede tillitsvalgte har økt fra 1000 til 3000. Og antall HK-medlemmer har doblet seg fra 500 til 1000.

I tillegg til å forhandle lønn, skal AAF ivareta medlemmenes felles arbeidsgiverinteresser, medvirke til at det utvikles en god ledelse- og personalpolitikk og bistå i arbeidsrettslige spørsmål.

– Men vi skal ikke jobbe med nærings- eller bransjepolitikk og er ingen interesseorganisasjon, poengterer han.

Høy organisasjonsgrad

Handel og Kontor er det fagforbundet som har flest medlemmer blant de ansatte i AAFs medlemsforetak. Landsoverenskomsten med HK er den største overenskomsten som forhandles.

Her er det snakk om ansatte i forbundet HK, og andre av LOs forbund, samt politiske partier, ideelle organisasjoner og forretningsforetak. Kjennetegnet her er naturlig nok en skyhøy organisasjonsgrad.

AAF har en direktør i full stilling, administrasjonskonsulent i 90 prosent stilling, og en spesialrådgiver i 30 prosent. Ved behov leies det inn en statistikkonsulent. Juridisk ekspertise leies inn ved behov.

Knut Nordby har selv lang ledererfaring. Først fra Forsvaret, gjennom befalsutdanning og plikttjeneste. Etter å ha blitt overtallig etter fem år i en bank, begynte han som annonsekonsulent i avisa Hadeland. Det førte ham inn som tillitsvalgt og senere forbundsleder i Presse- og Mediaansattes Forbund, i dag Parat Media.

Fra 2005 er det arbeids- og inkluderingsbedrifter som har hatt fokus for bedriftslederen.

Gjennom vervet i NHO-foreningen «Arbeid og Inkludering» fikk han smaken på organisasjonslivet igjen. Det førte ham inn som direktør i AAF.

Hans første tariffoppgjør i 2020 endte med enighet.

Bare en gang på de 25 årene i AAF-historien har det vært konflikt – i 2014.

I tillegg til lønnskravene, var manglende innsyn i lønnsstatistikkene en del av grunnlaget for konflikten. 95 LO-ansatte ble tatt ut i streik. Blant annet ble hele informasjonsavdelingen til daværende LO-leder Gerd Kristiansen kalt ut til streikevakter.

Konflikten var også sterkt synlig – det skjedde midt under den tradisjonsrike Kartellkonferansen på Gol.

Fire år tidligere – i 2010 – var 1100 ansatte klare til streik dersom ikke Arbeiderbevegelsens arbeidsgiverforening (AAF) kom de i møte i mekling. Det ble imidlertid med streikevarselet.

Ilddåp

Konflikten i 2014 ble også en ilddåp for LO-sekretær Trude Tinnlund, som har vært styreleder i alle de åtte årene hun har vært i LO-ledelsen. I tillegg består styret av fire faste medlemmer. Dag Einar Sivertsen fra Fellesforbundet, Hege Bogfjellmo fra Arbeiderpartiet, Sven Morten Voldsrud fra Fagforbundet, og Trine Stabelfelt fra NTL.

Feiringen finner sted 13. juni med en hyggelig middag, samme dag som årsmøtet. I tillegg lager Arbak (Arbeiderbevegelsens Arkiv) et jubileumsskrift.

Annonse

Flere saker

Annonse