JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
HARDE FRONTER: Norsk Sjømannsforbund og Johnny Hansen har gått rett i strupen på Frp, fordi de mener at partiet ikke støtter en innføring av norske lønns- og arbeidsvilkår i Norge.

HARDE FRONTER: Norsk Sjømannsforbund og Johnny Hansen har gått rett i strupen på Frp, fordi de mener at partiet ikke støtter en innføring av norske lønns- og arbeidsvilkår i Norge.

Montasje/LO Media

Mener Frp svikter sjøfolk:

Sjømannsforbundet raser mot Frp i kampanje på sosiale medier

«Frp er redernes lydige puddel. Frp sprer alternative fakta. Frp lurer sjøfolk. Frp svikter norske arbeidere.» I hele påsken har Norsk Sjømannsforbund rullet ut en politisk kampanje mot Frp.15.04.2020
16:09
15.04.2020 16:09

tri@lomedia.no

I en serie på seks deler har Norsk Sjømannsforbund gått til systematisk og saklig kritikk av Frp på sine Facebook-sider. Kritikken kommer i kjølvannet av at Frp har varslet at de vil stemme mot et representantforslag som behandles på Stortinget den 21. april.

Forslaget legges fram av Ap, Sv og Sp. Partiene vil få på plass konkrete forslag fra arbeidslivspartene til hvordan man kan sikre krav til norske lønns- og arbeidsforhold på sokkel og kyst samt konsekvensene av dette.

I stedet for å støtte dette forslaget, vil Frp ha et nytt utvalg som skal utrede forholdene for nær sagt hele den maritime næringen med et fokus på konkurransekraften til rederiene.

Det får Norsk Sjømannsforbund til å rase.

– Dette er bare et nytt utvalg om alt og ingenting. Frp mener nettolønnsordningen stenger for norske lønns- og arbeidsvilkår. Det er bare tull, det har juridiske eksperter tilbakevist gang på gang. Ekspertenes konklusjon om saken er nemlig at dette er en politisk beslutning, sier leder av Sjømannsforbundet Johnny Hansen.

«Frp støtter rederne»

Frp argumenterer med at det kan bli færre norske sjøfolk om en stiller krav om norske lønns- og arbeidsvilkår.

– Frp bør lytte til sjøfolkene i stedet for rederne, dersom de er sjøfolkenes parti. Eksperter som har utredet denne saken har konkludert med at det mest sannsynlig vil bli en økt andel norske sjøfolk på skip i norske farvann, og muligens også økt antall norske sjøfolk totalt. Når alle stiller likt og konkurrerer på like vilkår så har vi tro på norske sjøfolk og finner derfor ekspertenes konklusjon logisk, fortsetter Hansen.

NSF-lederen viser til flere hundre sider med utredning utført de siste årene av en rekke uavhengige aktører. Noen av dem på oppdrag av den samme regjeringen Frp var en del av.

Omkamp

Rederiforbundet og Høyre fikk ikke de faglige svarene de hadde håpet på. Nå vil de ha omkamp og har fått med seg Frp, mener en skuffet Hansen.

«Er det virkelig en ny ørkenvandring og flere hundre sider med nye utredninger Frp vil gi norske sjøfolk?», skriver NSF i det fagligpolitiske angrepet.

Videre skriver de:

«Frp har vekslet på å være mot- og medspiller, men har forsikret oss i etterkant om at det var et arbeidsuhell når dere var mot oss. Var det virkelig et arbeidsuhell??!? Nok en gang har sentralledelsen i Frp valgt å være redernes lydige puddel når det gjelder som mest. Nå må Frp velge. Skal dere være for eller imot norske sjøfolk? Det er det dette handler om. Sjøfolk er lei av politikerprat og tomme løfter. Vi har hatt nok av det i årenes løp. «Folk flest» er ikke skipsredere, men hardtarbeidende norske sjøfolk som har vært med på å bygge opp næringen!»

Lang kamp

NSF har i over ti år kjempet for norske vilkår i Norge. I tillegg til å sikre norske sjøfolk, som i dag har jobb, anstendige vilkår med loven i hånd, så mener de at et slikt grep også setter foten ned for uverdige lønns- og arbeidsvilkår for utenlandske som kommer til Norge på jobb.

– Det er så enkelt som at norske sjøfolk vil ha rettigheter folk på land tar som en selvfølge. Norske vilkår i Norge, det gleder på fastlandet og det bør også gjelde på sjøen.

Likt for alle

Frp er redd krav om norske lønns- og arbeidsvilkår vil kunne føre til utflagging fra norsk til utenlandske flagg. Siden et eventuelt krav om norske lønns- og arbeidsvilkår er flaggnøytralt, og derfor vil gjelde for alle sjøfolk, og alle fartøy uavhengig av opprinnelse så er dette en merkverdig påstand. Det vil jo være likt for alle uansett flagg og nasjonalitet, mener Sjømannsforbundet.

– Hva er poenget med å flagge om, når regelverket fortsatt er det samme? Er det rederne som har forsøkt å narre Frp med dette, spør Hansen retorisk.

«Frp er velkommen tilbake»

Kampanjen har fått stor oppmerksomhet i det maritime og politiske miljøet og har opplevd over 1000 delinger. Hansen fnyser av at dette er en «rød-grønn-kampanje» slik flere kritikere hevder. Han ønsker Frp velkommen tilbake til å kjempe for norske sjøfolk.

– Frp har så langt valgt rederne, vi ønsker dem velkommen tilbake. Dette handler kun om en kamp for sjøfolk, ikke et politisk ståsted. Vi har akkurat lagt påsken bak oss. En tid for både død og gjenoppstandelse. Vi har i vår kampanje hele tiden vært tydelig på at vi ønsker at Frp skal snu og komme tilbake til sjøfolkene, eller gjenoppstå som støtteparti for sjøfolkene som kanskje enkelte da ville sagt, sier Johnny Hansen.

NSF engasjerer

Debatten i sosiale medier engasjerer og mange sjøfolk har latt seg provosere av at Frp, som har kalt seg sjøfolkenes parti, ikke støtter de rødgrønnes initiativ til å få fart på prosessen om en innføring av norske vilkår i Norge.

Mange lojale Frp-velgere sier de nå ikke lengre vil stemme på partiet.

Fylkesleder i Nordland Frp, Dagfinn Olsen, står fast på at Frp støtter norske sjøfolk:

– Det er helt klart at vi må bevare norske sjøfolk for at norsk maritim næring ikke skal forvitre. Å innføre norske lønns- og arbeidsvilkår vil sannsynligvis beskytte norske sjøfolk, samtidig vet vi ikke dette hundre prosent sikkert, sier Olsen.

Vil ikke trekke forhastede konklusjoner

Han mener det hadde vært lettere å støtte representantforslaget dersom ordlyden var annerledes og mindre bastant.

– Hadde det gått fram at en innføring er et mål, med forbehold om mulige skjær i sjøen, hadde det vært enklere å støtte forslaget. Når det er sagt så betyr det ikke at Frp ikke vil ha norske lønns- og arbeidsvilkår i Norge. Men det har kommet nye momenter som gjør at vi må ta dette opp til vurdering. Nå kommer dette forslaget også så tett opp mot den maritime stortingsmeldingen at det ikke er nødvendig med en forhastet konklusjon nå. Saken kommer garantert opp til meldingen. så kampen om norske vilkår er langt fra tapt, forsikrer Olsen.

Truer ikke nettolønnsordningen

Han understreker at han, i motsetning til enkelte i Frp, er enig med Sjømannsforbundet i deres vurderinger av muligheter og konsekvenser av en innføring. At en innføring ikke er diskriminerende overfor utenlandske skip og arbeidere og at en innføring ikke truer nettolønnsordningen. Samtidig skjønner han at Frps medlemmer i næringskomiteen ønsker å snu hver stein før de bestemmer seg.

– Jeg vil berolige NSF om at løpet ikke er kjørt, samtidig som jeg vil oppfordre dem til å kjempe videre for saken. De må ikke gå i skyttergraven. Det er mange i Frp som vil innføre dette, forsikrer Olsen.

Feil premisser

Frps representant i næringskomiteen på Stortinget, Bengt Rune Strifeldt, mener hele premisset med debatten er feil.

Han understreker at Frp ikke har tatt stilling til om de vil innføre norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann og på sokkelen selv om de ikke støtter de rødgrønnes representantforslag.

– Fremskrittspartiet sier ikke nødvendigvis nei til å innføre norske lønns- og arbeidsvilkår i norsk farvann og på sokkelen, men vi sier nei til å gjøre dette uten at vi har oversikt over eventuelle konsekvenser, sier Strifeldt til Maritim Logg.

Mener debatten sporer av

Han mener det er problematisk at NSF og deres tillitsvalgte ikke innser dette og at kampanjen sporer av.

– Den måten NSF og deres tillitsvalgte jobber på gagner ikke norske sjøfolk. De mister tillit når de bevisst bedriver feilinformasjon. Vi har hele veien understreket at vi foreløpig ikke har tatt stilling til en eventuell innføring, men de kommuniserer noe annet, sier Strifeldt.

– At vi ikke støtter forslaget vil ikke forsinke en eventuell innføring av en slik lov. Tvert imot. Det er lavmål å si at Frp er blitt lurt av Rederiforbundet til å ikke stemme for forslaget. Frps mål er å finne løsninger som sikrer den norske sjømann og gi rammevilkår som kan øke norske sjøfolk. Vi vil konkludere når det partssammensatte utvalget har gjort sin vurdering, bedyrer Strifeldt som har fulgt kampanjen gjennom påsken.

Nettolønnsordningen

* Nettolønnsordningen er en støtteordning (subsidie) til norske rederier og sjøfolk hvor fartøyene registrert i Norsk Ordinært Skipsregister (NOR)

* Staten refunderer beløpet sjøfolkene betaler i skatt

* Rederiene betaler da bare nettolønnen

15.04.2020
16:09
15.04.2020 16:09

Nettolønnsordningen

* Nettolønnsordningen er en støtteordning (subsidie) til norske rederier og sjøfolk hvor fartøyene registrert i Norsk Ordinært Skipsregister (NOR)

* Staten refunderer beløpet sjøfolkene betaler i skatt

* Rederiene betaler da bare nettolønnen
Mest lest

I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.

I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.

colourbox.com

Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger

Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.

Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.

Brian Cliff Olguin

Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret

Colourbox.com

33.000 pensjonister taper tusenvis av kroner: – Det holder bare ikke

Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.

Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.

Erlend Angelo

«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår

Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.

Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.

Eirik Dahl Viggen

Fengselsbetjent etter selvmord på Bredtveit: – Dette er traumatisk

USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.

USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.

Alf Ragnar Olsen

Bodø-terminalen har skrumpet inn fra 80 til 13 årsverk på to år

Veien fram til i dag har vært lang og full av skam og vonde følelser for Martine. Nå føler hun at hun kan puste.

Veien fram til i dag har vært lang og full av skam og vonde følelser for Martine. Nå føler hun at hun kan puste.

Eivind Senneset

Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste

I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.

I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.

Bjørn A. Grimstad

Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år

– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.

– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.

Hanna Skotheim

Ina Libak hørte folk si Nav møtte dem med mistillit. Da hun selv måtte ringe, fikk hun en aha-opplevelse

Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)

Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)

André Kjernsli

Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden

– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.

– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.

Brian Cliff Olguin

Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken

«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten

«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten

Skjermdump

Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen

Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.

Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.

Erlend Angelo

Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende

Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.

Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.

ConocoPhillips Company

Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping

– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.

– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.

Leif Martin Kirknes

Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene

En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.

En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.

Leif Martin Kirknes

Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik

De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.

De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.

Bjørn A. Grimstad

Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner

De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.

De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.

Lise Åserud / NTB

Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av

Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.

Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.

Alf Ragnar Olsen

Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr

Håvard Sæbø

Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm


Flere saker