JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Olje og gass

Skal Norge sende strøm fra land ut til oljeplattformene? To LO-forbund sier ja, men Fellesforbundet er blitt usikker

Elektrifisering av norsk sokkel må settes på vent i lys av strømkrisen, mener Sps Sigbjørn Gjelsvik. Det får LO-forbund til å reagere.
Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi er avbildet foran Equinors anlegg på Melkøya, utenfor Hammerfest.

Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi er avbildet foran Equinors anlegg på Melkøya, utenfor Hammerfest.

Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem

tonje@lomedia.no

frifagbevegelse@lomedia.no

Senterpartiet skaper nå tvil om et av de største industri- og klimaprosjektene i Norge: Partiet vil sette elektrifisering av norske olje- og gassplattformer på vent.

Planen var å sende strøm fra land ut til plattformene, men strømkrisa har gitt partiet kalde føtter:

– Om vi nå mister viktige industribedrifter på grunn av høye strømpriser, så kommer de kanskje aldri tilbake igjen, sier Gjelsvik til Klassekampen.

Men uten elektrifisering av sokkelen, kan det bli vanskelig å nå klimamålene Stortinget har forpliktet seg til innen 2030, påpeker avisen.

Industri Energi advarer

Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi organiserer både ansatte i landindustrien og oljearbeidere.

– Jeg deler jo Gjelsviks bekymring om kraftprisen, men jeg mener vi må jobbe i lag for å få nok kraft til elektrifisering av sokkelen og til forbrukerne på land. Det skal være mulig, mener Alfheim.

Han mener at det er viktig at olje- og gassindustrien kan ha forutsigbare rammevilkår, og at Senterpartiet bør holde seg til de vedtakene som partiet har vært med på både i regjering og i opposisjon.

– Jeg må be Gjelsvik om å tenke seg om. Vi kan få bråstopp i flere prosjekter på sokkelen og miste milliardinvesteringer som ble utløst av oljeskattepakken, sier Alfheim.

Fellesforbundet er mer usikker

Fellesforbundet leder Jørn Eggum, opplyser at forbundet har et enstemmig landsmøtevedtak om elektrifisering av sokkelen å forholde seg til.

– Men det er en diskusjon i Fellesforbundet om det er lurt at rein fornybar kraft som har blitt et knapphetsgode blir sendt ut av landet og brukt til å elektrifisere sokkelen, uttaler Eggum.

– Dette begrenser også muligheten for å få etablert landbasert industri, sier Eggum. Han mener at det er fint at Fellesforbundet realitetsorienterer seg, og det er viktig å komme i gang med havvindsprosjekter så fort som mulig.

– Brudd på Hurdalsplattformen

Senterpartiets Gjelsvik viser til at Norge er del av et felles europeisk kvotemarked, og at man må finne løsninger som totalt sett er de beste og «ikke se oss blinde på noen løsninger».

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) sier det ikke er mulig å innfri Hurdalsplattformen uten å elektrifisere plattformene utenfor kysten av Norge.

– Jeg skal ikke komme med karakteristikker av Sigbjørn Gjelsvik, men det er et klart brudd med Hurdalsplattformen. Jeg opplever at vi ble enige om elektrifisering av sokkelen da vi forhandlet om Hurdalsplattformen, seier Eide.

EL og IT: – Oppsiktsvekkende

Leder Jan Olav Andersen i EL og IT Forbundet svarer slik på nyheten om at Senterpartiet sier nei til elektrifisering av sokkelen:

– Det er oppsiktsvekkende at et av regjeringspartiene etter så kort tid er på gli bort fra saker det er enighet om i Hurdalsplattformen. Ingen sektor i Norge slipper ut like mye CO₂ som olje og gass, og regjeringsplattformen er tydelig på at utslippene skal halveres innen 2030, sier Andersen.

– Å erstatte dette med kjøp av klimakvoter vil medføre en betydelig svekkelse av denne regjeringens klimapolitikk. Det er naturlig å være bekymret for hvordan et framtidig kraftunderskudd vil påvirke norsk industri, men det vi trenger nå er politikere og partier som har blikket på hvordan et slikt underskudd kan unngås ved å bygge ut mer fornybar kraft.

Økt skepsis

Det er økt skepsis til elektrifisering av sokkelen også i andre partier, blant annet i Høyre, som skal diskutere saken på landsmøtet 2.–3. april.

Flertallet i fylkestinget i Vestland har sagt nei til at elektrifiseringen av norsk sokkel skal skje med strøm fra Samnanger i Midhordland. Og Trondheim Ap mener at strømkrisen krever et nytt blikk på «den meningsløse» elektrifiseringen av sokkelen.

Annonse
Annonse