JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skjønnhetsbransjen: – Dette er kvinnenes byggebransje, sier Elin Ørjasæter

Det må bli flere og strengere kontroller med skjønnhetsbransjen. Om ikke står døra på vidt gap for at organiserte kriminelle kan ta over, advarer arbeidslivsekspert Elin Ørjasæter.
ADVARER: Elin Ørjasæter har forsket på arbeidslivet og advarer mot utviklingen i skjønnhetsbransjen: - Fagbladets sak har avdekket at det har blitt tappet penger, og det betyr at et er penger å hente i denne bransjen, sier forfatter og høyskoleleltoren. Til daglig underviser hun i arbeidsrett og ledelse ved Høyksolen i Kristiania.

ADVARER: Elin Ørjasæter har forsket på arbeidslivet og advarer mot utviklingen i skjønnhetsbransjen: - Fagbladets sak har avdekket at det har blitt tappet penger, og det betyr at et er penger å hente i denne bransjen, sier forfatter og høyskoleleltoren. Til daglig underviser hun i arbeidsrett og ledelse ved Høyksolen i Kristiania.

Frida Marie Grande

oystein.windstad@fagbladet.no

Fagbladet har skrevet om en hudpleiekjede i Oslo som blant annet har operert med arbeidskontrakter der de ansatte risikerer trekk i lønn og bøter dersom de bryter arbeidsinstruksen, eller snakker med kollegaer om lønna.

Det er også avdekket en rekke andre forhold i arbeidskontraktene som av både jussekstperter og tillitsvalgte i Fagforbundet betegnes som ulovlige.

Elin Ørjasæter underviser i arbeidsrett på Høyskolen i Kristiania og har forsket på utviklingen i arbeidsmarkedet.

Hun mener forholdene i skjønnhetsbransjen bør få langt mer oppmerksomhet enn den gjør i dag.

– Skjønnhetsbransjen er kvinnenes byggebransje. Graden og omfanget av ulovlige forhold er sammenlignbar. Det er en bransje som har gått under radaren på alle måter, sier Ørjasæter.

Joslin kom til Norge for å jobbe i skjønnhetsbransjen: Risikerte lønnstrekk hvis hun snakket med kollegaer om lønna

– Bransje der mange ikkje kjenner reglene

Ørjasæter gav ut boka Løsarbeidersamfunnet tidligere i år, sammen med Line Eldring som er rådgiver i Fellesforbundet.

Forfatterne har gransket hvordan det har blitt mindre vanlig med faste jobber og mere utbredt med enkeltmannsforetak og frilansere. Ørjasæter forteller at hun selv har sett ulovlige kontrakter i skjønnhetsbransjen.

Noen av studentene hennes har hatt deltidsjobb i skjønnhetssalonger og kommet til henne med kontrakter de stusset på.

– Det er en kvinnedominert bransje med høyt innslag av både innvandrerkvinner og mye annengenerasjons-kvinner som har lite kunnskap om lover og regler i norsk arbeidsliv, sier høyskolelektoren som skriver jevnlig om arbeidsliv i Aftenposten og er redaktør for nettavisen Arbeidsnytt.no.

• Følg oss på Facebook

Frykter mafia kan ta over

Ørjasæter mener det er problematisk at det lite forskning på hvordan arbeiderne i skjønnhetsbransjen har det.

Det fins heller ikke oppdaterte data om omsetningen og størrelsen på bransjen. Statistisk sentralbyrå (SSB) sluttet blant annet å rapportere om skjønnhetsbransjen i 2013, da omsetningen lå på rundt 1,6 milliarder kroner.

– Jeg har ikke funnet noe forskning på dette området. Jeg kan knapt komme på noen bransje det er forsket så lite på og som er så underpublisert som skjønnhetsbransjen, sier Ørjasæter.

Ut fra det hun har sett selv i hennes arbeid, mener hun det er et skrikende behov for mer kartlegging.

• Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Etterlyser myndighetene

Og at myndighetene griper inn med flere og grundigere kontroller. Om ikke myndighetene fører mere tilsyn, mener Ørjasæter det kan få alvorlige konsekvenser.

– Det er noen bransjer som ligger åpen for organiserte kriminelle, og dette er en av dem, sier arbeidslivseksperten og minner om byggebransjen. Der er det dokumentert at internasjonale kriminelle nettverk har fått fotfeste. Firmaer som jobber svart har skjøvet ut bedrifter som jobber hvitt og følger minstelønna.

Warning
Annonse
Annonse