JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fellesforbundet utfordret Høyre:

Slik svarte Høyres Heidi Nordby Lunde da hun ble bedt om å finne ut hvordan det faktisk står til på arbeidsplassene

– Du kan bare komme en tur for å se hvordan vi har det, sa Fellesforbundets Thor Åge Christiansen til Høyres Heidi Nordby Lunde.
Heidi Nordby Lunde tok invitasjonen fra Thor Åge Christiansen i Fellesforbundet.

Heidi Nordby Lunde tok invitasjonen fra Thor Åge Christiansen i Fellesforbundet.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Thor Åge Christiansen er organisasjonsarbeider for Fellesforbundet Østre Agder.

Hans eget forbund arrangerte debattmøte om faste ansettelser og bemanningsforetak under Arendalsuka. På møtet ble Christiansen så frustrert og forbannet at han ba Høyres Heidi Nordby Lunde komme seg ut for å prate med dem som føler arbeidslivets skyggesider på kroppen.

– LO og forbundene står opp for at de alle skal få de samme rettighetene. Høyresiden løper arbeidsgivernes ærend og vi løper arbeidstakers ærend, sier Thor Åge Christiansen til FriFagbevegelse.

p

Slik svarte Nordby Lunde

Høyres stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde tok utfordringen på strak arm:

– Jeg har ingen flere debatter etter torsdag ettermiddag, så jeg blir gjerne med, svarte Høyre-politikeren.

– Det var en direkte utfordring om å komme ut og snakke med folk. Det gjør jeg veldig gjerne. Det er jobben min også. Enten møter vi fagforeningen eller så møter vi arbeidsgiver. Vi møter sjeldnere folket. Det kan jeg gjøre her. Jeg vil veldig gjerne høre historien direkte fra dem, sier Heidi Nordby Lunde (H) til FriFagbevegelse.

– Som stortingsrepresentanter burde vi være enda mer ute blant folk, legger hun til.

Saken fortsetter under bildet.

Fellesforbundets Thor-Åge Christiansen (t.v.) og Høyres stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde.

Fellesforbundets Thor-Åge Christiansen (t.v.) og Høyres stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde.

Helge Rønning Birkelund

– Representerer kapitalen

Christiansen synes det er spesielt flott at høyresiden, som hun representerer, vil være med ut for å se hvordan arbeidstakerne opplever arbeidsgiverne.

– Høyresiden representerer kapitalen. Det er fint at hun får oppleve virkeligheten fra vårt ståsted. Hovedavtalen er tuftet på et samarbeid mellom arbeid og kapital. Vi kan samarbeide med høyresiden uten at vi behøver å være enig med dem, sier Thor Åge Christiansen.

– Mange saker

Han viser til at det ute på gulvet er mange alvorlige saker som sjelden kommer til overflaten.

Han serverte Nordby Lunde to konkrete saker.

– Vi snakker om ansatte på et verksted som blir løsemiddelskadet. Ventilasjonsanlegget fungerer ikke og har ikke gjort det på mange år, Arbeidstilsynet vet om det. Etter flere års kamp begynner det sakte, men sikkert å skje noe, sier han.

– Men det går så innmari tregt. Når folk blir skadet på jobb, oppfatter jeg ikke at noen av partene ønsker det. Men jeg føler heller ikke at vi kommer i en dialog om hvordan vi kan fikse det, sier Thor Åge Christiansen.

Landbruket

Han fortalte også en historie om et titalls ukrainere som jobber i området innenfor landbruket.

– De har en veldig lav lønn, som på mange måter virker å være avtalt på diplomatisk nivå mellom landene. De kalles praktikanter men på meg virker det som om de er helt vanlige arbeidstakere. Det virker helt meningsløst og det er viktig å ta tak i dette opp mot myndighetene så raskt som mulig. På vaktlistene står det «wait» – det betyr sitt i leiligheten og vent på telefon fra arbeidsgiveren, sier han.

– De er noe helt annet enn praktikanter etter mitt syn, uttaler Christiansen.

p

Mer på kompetanse

Heidi Nordby Lunde mener hun hadde et hyggelig møte med Christiansen både på kontoret og ute i feltet.

– En av grunnene til at vi som politikere er mye ute, er nettopp å få folk som kan være utsatt for sosial dumping i tale. Det er en krevende prosess. Uansett hvem du møter får vi et innblikk i hva som skjer. Du merker raskt om du har en ledelse som er opptatt av at tillitsvalgte skal involveres, sier Heidi Nordby Lunde til FriFagbevegelse.

Hun er ikke enig i at hun snakker for kapitalen eller går arbeidsgivers ærend, slik Christiansen hevder.

– Med min bakgrunn er det helt klart at jeg representerer innbyggerne i Norge. Vi ser ofte at vi har felles sak med tillitsvalgte i forhold til arbeidslivet og useriøs virksomhet, sier Nordby Lunde.

– Jeg oppfatter både NHO og LO som tydelige på at de har en felles interesse av å bekjempe sosial dumping. Men vi er uenige om virkemidlene, sier hun.

Hun opplever at Christiansen og LO er tydelig på å styrke Arbeidstilsynet for at de skal kunne gripe inn.

Klare skillelinjer

Skillelinjene i debatten under Arendalsuka viste klare forskjeller mellom de rødgrønne og regjeringen.

Heidi Nordby Lunde (Høyre) mener opposisjonen svartmaler og hevder det ikke er blitt flere midlertidig ansatte. Arbeiderpartiets Ståle Grøtte mener akkurat det er en irrelevant debatt og at det dreier seg om hva som er målet i politikken.

– Det er rødgrønne kommuner som har sørget for at det ikke er blitt flere midlertidig ansatte, fordi kommunene bevisst ikke benytter muligheten til å ansette midlertidig. De som prater for fleksibilitet er opptatt av arbeidsgivers fleksibilitet, mener Grøtte.

p

Audun Lysbakken (SV) mener regjeringen også på dette området gjør samme tabbe som på alle andre felt: høyrepolitikken virker ikke.

Per Olaf Lundteigen (Sp) mener bruken av bemanningsbyråer har et altfor stort omfang. Og lover at han bare skal bli enda mer radikal framover, spesielt innenfor arbeidslivsdebatten.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse