Ikke lenger forbud mot å kaste ut leietakere:
Slutt på koronatiltak : Millioner av amerikanere kan bli hjemløse
Flere millioner risikerer å bli hjemløse i USA etter at et midlertidig forbud mot å kaste ut leietakere utløp. Flere av dem kan havne på gata de neste dagene.
I flere byer har det under pandemien vært demonstrasjoner mot utkastelse.
(AP Photo/Michael Dwyer)
President Joe Biden har sagt at en høyesterettskjennelse hindrer ham i å forlenge forbudet som har rådet de siste elleve månedene. Han har i stedet bedt Kongressen ta grep, noe som har satt sinnene i kok blant flere av Bidens demokratiske partifeller.
Over 3,6 millioner amerikanere står i fare for å bli kastet ut fordi de ikke har råd til husleia, ifølge en fersk undersøkelse.
Republikanere har motsatt seg demokraters forsøk på å forlenge forbudet mot utkastelse til midten av oktober. Dermed tok Representantenes hus sommerferie fredag uten å forlenge forbudet som dermed utløp 1. august.
Freddie Davies bor i Miami. Lastebilsjåføren mistet jobben under koronakrisa. Samtidig steg husleia fra kr 7697 til kr. 12315 i måneden. Han ligger kr. 61576 etter på leia og frykter de kr. 9130 han får i trygd etter å ha mistet fotet på grunn av diabetes ikke er nok til å finne et annet sted å bo. Han har bedt huseier om hjelp, men fikk nei.
Wilfredo Lee / AP / NTB
Skuffet over Biden
I Kongressen ble mange demokrater rystet over at Biden ikke ville utfordre høyesterettskjennelsen, og at han kunngjorde dette to dager før ordningen utløp.
– Vi trodde Det hvite hus bestemte, sier demokraten Maxine Waters til CNN.
Cori Bush og flere andre progressive demokrater overnattet utenfor kongressbygningen i protest og kritiserte egne partikolleger for manglende handling.
– Vi er få timer unna å en boligkrise som kunne vært avverget, sier senator Elizabeth Warren.
– Vi har verktøyene, og vi har pengene. Det vi trenger, er tid, tilføyer hun.
Thomas Seltzer: Den amerikanske draumen står sterkare i Norge enn i USA
Flere millioner lever i uvisse
Milliarder av dollar som er bevilget for å beskytte leietakere som ikke har råd til å betale husleia under pandemien, står fortsatt ubrukt.
Blant dem som risikerer å bli kastet ut, er Terriana Clark. Hun bodde i bilen sin sammen med mannen og to stebarn store deler av fjoråret, før hun fikk seg en lærerjobb og en leilighet i Harvey i Louisiana.
Nå er 27-åringen igjen arbeidsledig og sliter med å betale leia, forteller hun til The New Orleans Advocate. Hun søkte om støtte fra et lokalt hjelpeprogram for fire måneder siden, men venter ennå.
Lenger nord, i Michigan, ligger også Mary Hunt på etterskudd med leia på husvogna hun bor i. Hun kjører drosje for minstelønn, men har vært syk med covid-19. Hunt har allerede fått varsel om utkastelse og vet ikke hva hun skal gjøre verken med sine eiendeler, eller sine fem katter og en hund.
– Hvis jeg mister denne boligen, så blir de med meg i bilen. Og folk kan tro at jeg er et dophue, men jeg gir ikke slipp på familien min, sier hun om kjæledyrene.
Sjekk tallene: Nå er fagforeninger populære i USA
Innført av helsemyndighetene
Forbudet mot utkastelser ble innført av smittevernsenteret CDC som et koronatiltak for å hindre ytterligere smittespredning blant hjemløse.
Kongressen har bevilget over 400 milliarder kroner i føderal boligstøtte til delstatene under pandemien, men mye av pengene har ikke blitt overført. Biden har bedt lokale myndigheter ta grep for umiddelbart å utbetale midlene til huseiere og leietakere.
Allerede fra mandag kan mange bli kastet ut av hjemmene sine flere steder i USA. I andre deler av landet er det varslet en økning i rettsoppgjør som vil føre til utkastelser i løpet av de neste månedene.
Det hvite hus har sagt at Biden helst skulle ha forlenget utkastelsesforbudet mens deltavarianten fortsetter å spre seg i USA. Men han må også ta hensyn til at dersom han utfordrer høyesterett, vil det kunne resultere i en kjennelse som begrenser regjeringens mulighet til å håndtere fremtidige folkehelsekriser.