Lønnsgap mellom kvinner og menn
Sp vil følge i Islands fotspor og lovfeste likelønn
Sp-politiker Åslaug Sem-Jacobsen mener det kan være en god ide å følge etter Islands håndheving av likelønnsprinsippet.
Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) er spent på svaret fra barne- og likestillingsministeren.
Pressefoto
helge@lomedia.no
Fra 1. januar må islandske bedrifter dokumentere at de etterlever prinsippet om lik lønn for likt arbeid - uavhengig av kjønn. Gjør de ikke det, vil det utløse bøter.
– Et veldig offensivt og godt tiltak, sier stortingsrepresentant Åse Sem-Jacobsen (Sp) til frifagbevegelse.no.
Nå må barne- og likestillingsminister Solveig Horne (FrP) svare på følgende spørsmål fra henne:
– Fra i år må islandske bedrifter og etater bevise at kvinner lønnes like mye som menn for likt arbeid. Hva tenker statsråden om en slik lovfesting av likelønn, og vil statsråden ta initiativ til lignende i Norge for å sikre lik lønn for likt arbeid?
Håndheves ikke
Sammenlignet med menn har kvinnene i Island jobbet uten lønn fra klokka 14.38 og ut resten av en åtte timers arbeidsdag. Situasjonen er ikke veldig ulik i Norge, skal man tro statistikken.
• Les mer: Klokken 14.38 gikk kvinnene på Island hjem fra jobb
– Vi går for å være et likestilt land, men alle prognoser og statistikker viser det motsatte når det kommer til lønn. Jeg synes det som skjer på Island kan være verdt å prøve ut i Norge også, sier Åslaug Sem-Jacobsen til frifagbevegelse.no.
– Island er rangert foran oss på likestillingsfeltet. Jeg vil ikke være helt kategorisk, men her har vi jo et konkret forslag som man i alle fall kan vurdere å gjennomføre også i Norge, legger hun til.
Likelønnsprinsippet
Som på Island gjelder prinsippet om lik lønn for likt arbeid også i Norge. Sem-Jacobsen mener dette likevel ikke har bidratt til å tette lønnsgapet mellom kvinner og menn nevneverdig.
– Det er jo spennende å teste ut hva de på den andre politiske siden tenker om et slikt tiltak. Senterkvinnene er opptatt av dette, det samme er jeg. Jeg håper oppmerksomhet på dette kan skape en debatt og vurdere noe liknende tiltak i Norge, sier Åslaug Sem-Jacobsen.
Samtidig sender Senterpartiets talsperson for likestillingspolitikk ut en åpen invitasjon til landets hovedorganisasjoner til å gripe ballen.
– Jeg syns dette fikk lite oppmerksomhet i Norge da det ble innført. Jeg synes det hadde fortjent større oppmerksomhet. Derfor har jeg stilt dette spørsmålet for kanskje å få litt mer debatt om dette i norsk politikk, sier Sem-Jacobsen.
Følger utviklingen
LO følger utviklingen på Island med interesse.
– Likelønnsbestemmelsen, som nå ligger i den felles likestillings- og diskrimineringsloven, håndheves allerede. LO har de siste årene engasjert seg sterkt for å sikre en god håndheving av likestillings- og diskrimineringslovverket. Vi har derfor vært kritiske og argumentert mot regjeringens forslag om å frata ombudet ansvar for lovhåndheving, og å flytte hele dette ansvaret til en ny diskrimineringsnemnd, som regjeringen i tillegg har foreslått (og fått støtte til) å flytte til Bergen, noe som innebærer at kompetansen vi allerede har bygges ned, og et nytt kompetansemiljø må bygges opp samtidig som det er et nytt samlet lovverk som skal håndheves, sier første nestleder, Peggy Hessen Følsvik til frifagbevegelse. no.
– Vi har også gjentatte ganger argumentert mot forslaget til regjeringen om å fjerne redegjørelsesplikten etter likestillingsloven. Gode redegjørelser om likestillingsarbeidet i en bedrift innebærer også lønnsstatistikk og at bedrifter/virksomheter må sette ned på papiret hva de har gjort eller vil gjøre dersom dette avdekker urimelige lønnsforskjeller mellom kvinner og menn. I forslaget til felles likestillings- og diskrimineringslov foreslo regjeringen å fjerne dette. I stortingsbehandlingen ble det likevel vedtatt et anmodningsvedtak om å utforme en redegjørelseplikt. Dette forventer vi at regjeringen følger opp, legger hun til.
– Loven på Island innebærer at det blir lovpålagt for større bedrifter å oppfylle en egen sertifiseringsordning, som LO på Island har hatt en pådriverrolle i å utvikle. Gjennom det etablerte trepartssamarbeidet for likestilling i arbeidslivet her i Norge, har LO gått inn for at det skal gjennomføres en egen utredning om den islandske ordningen. Denne utredningen er nå igangsatt og gjennomføres på Institutt for samfunnsforskning. De skal undersøke nærmere hva det er det som konkret ligger i sertifiseringsordningen og lovverket, og hvilke effekter har dette eventuelt hatt. En slik utredning vil gi oss bedre kunnskap om ordningen på Island, påpeker Peggy Hessen Følsvik.
• – Det er en myte at kvinner får lavere lønn i samme stilling som menn
• – Over halvparten av lønnsgapet mellom menn og kvinner kan vi ikke forklare
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside