LO-advokat Anne-Lise H. Rolland var blant dem som svarte på medlemmenes spørsmål om permittering og nedbemanning i fredagens nettmøte.
LO
Koronakrisa:
Stengte grenser og permittering: Slik svarer LOs advokater på medlemmenes spørsmål
Utenlandske arbeidstakere som nå møter stengte grenser til Norge, fortviler over å ha mistet rettighetene sine. Da er LO-advokatene Anne-Lise Rolland og Rune Lium til stor hjelp.
aslak@lomedia.no
Nettmøtet på LO-advokatenes Facebook-sider fredag dreide seg i hovedsak om de strenge innreisereglene som trådte i kraft natt til 29. januar. Med permittering som tema kom det flest spørsmål fra utenlandske arbeidere som blir avvist på grensa.
Står tomhendte tilbake
Årsaken er at grensen nå i praksis er stengt for alle som ikke bor i Norge. Svært få slipper inn. Regjeringen har innført de strengeste innreisetiltakene siden Norge stengte 12. mars i fjor. Det blir gjort for å hindre spredningen av nye virusvarianter.
Dette rammer utenlandske anleggsarbeidere som jobber i Norge, men bor i hjemlandet. Arbeiderne det gjelder kommer seg ikke på jobb. Det betyr at de verken har krav på sykepenger eller dagpenger.
Les også: Utenlandske arbeidere står uten lønn med stengte grenser. LO ber regjeringen ta regninga
Arbeidsmandsforbundet krever at det kommer politisk løsninger på bordet kjapt, sånn at arbeidsfolk som ikke kan komme inn i landet får en økonomisk kompensasjon.
– Det at grensen nå er stengt, og konsekvensene det får for utenlandske arbeidere som ikke kommer seg på jobb i Norge, bekymrer mange som nå er rammet, sier LO-advokat Anne-Lise H. Rolland til FriFagbevegelse etter at nettmøtet er ferdig.
– Dette med rettigheter går igjen. Står disse arbeiderne nå helt uten krav på noen form for økonomisk kompensasjon? Mange lurer på om dette stemmer, sier hun.
Svenske Peter var misfornøyd
Mange av spørsmålene i nettmøtet kom fra svenske statsborgere som har pendlet til Norge i flere år for å jobbe. Dermed har de også opptjent rett til norske dagpenger.
Les også: Anleggsarbeideren Mats får verken lønn, dagpenger eller sykepenger
Peter spurte om følgende: «Har ni kommit något längre i saken för oss svenskar som är utestängda nu o står utan inkomst trots att vi skattat i Norge ex 20/30 år?»
Svar: «Dessverre har vi ikke kommet lenger. Dette er et politisk spørsmål som LO fortsatt jobber med. Mer svar kan vi dessverre ikke gi.»
Spørsmål: «Att ni inte kommit längre i den saken över en vecka efter detta trädde i kraft tolkar jag som om att viljan inte finns där.»
Svar: «Det er i alle fall ikke LOs vilje det står på. LO står på og forsøker det man kan å få den borgerlige regjeringen eller Stortinget til å finne gode løsninger for de som rammes.»
Irene var bekymret for grensependlerne
Irene stilte dette spørsmålet: «Når det gjelder grensependlerne, de som krysser grensen hver dag, bor i Sverige og jobber i Norge har nå kommet i en veldig vanskelig situasjon. De blir «tvunget» til å ta ut ferie, fordi man ikke kan krysse grensen, man kan ikke permitteres fordi de ikke vil ha rett til dagpenger (virksomheten stopper ikke selv om de ikke kommer seg påjobb). Disse befinner seg i en slags limbo. Er dette noe LO jobber med inn mot Storting og regjering? Altså for å gi disse mulighet til å krysse grensen som pendlere?»
Svar: «Dette er et politisk spørsmål. Vi forstår godt din frustrasjon, og LO arbeider politisk for å få til gode løsninger. Mer enn det vet vi ikke om dette.»
Les også: Utenlandske arbeidere som møter stengte grenser får verken dagpenger eller sykepenger
Charlotte: «Arbeidstakere som har jobbet som grensependlere med bosted i Sverige, som nå har blitt i Norge for å unngå tap av inntekt, endrer nå sin arbeidstidsordning. Hvordan blir dette de første 10 dagene "ved innreise" til Norge og man har tidligere testet seg hver 7'de dag. Her er det litt "ullne" svar man får.»
Svar: «Etter 7-dagers testregimet var man bare fritatt for karanteneplikten i arbeidstiden, ikke fritiden. Dvs at man uansett må være i karantene i fritiden i 10 dager. Når det gjelder 7-dagers testingen, må den fullføres innenfor det som ellers er karantenetiden, dvs 10 dager og innebærer at man må testes på nytt 7 dager etter forrige test. Har man vært 10 dager i Norge, er man ferdig med både innreise- og fritidskarantene. Grensene ble stengt med virkning fra midnatt 28. januar. Dvs at karanteneforpliktelsene er ferdig ved midnatt 7. februar (til 8. februar).»
Kravet for å få dagpenger
Ifølge LO-advokatene kan ikke arbeidsgiveren si opp ansatte som ikke kommer på jobb fordi grensa er stengt. Men, arbeidsgiver har ikke lønnsplikt. Dermed mister ikke de ansatte jobben – men de mister inntekten.
En forutsetning for å få dagpenger er at du er permittert eller sagt opp. De utenlandske anleggsarbeiderne er ingen av delene, og har per i dag ikke krav på dagpenger.
Men hva med sykepenger? Så lenge du ikke er syk eller det er mistanke om at du kan være smittet, så har du ikke krav på sykemelding eller sykepenger.
Slik svarer regjeringen
Statssekretær Vegard Einan skriver i en epost til FriFagbevegelse at dette ikke bare dreier seg om svenske grensependlere. De stengte grensene rammer alle arbeidstakere fra EØS-området som ikke er bosatt i Norge og som har opptjent rett til norske dagpenger.
Ifølge Einan kan det etter folketrygdloven gis dagpenger til en arbeidstaker som er permittert dersom permitteringen skyldes «mangel på arbeid eller andre forhold som arbeidsgiver ikke kan påvirke».
– At et land stenger grensen vil måtte anses som et forhold som en arbeidsgiver ikke har kunnet påvirke. Det vil si at dersom partene vurderer det slik at det er grunnlag for å kunne permittere i en situasjon med stengte grenser, så legger de ordinære dagpengereglene til rette for at det skal kunne utbetales dagpenger under permitteringen, skriver Einan i e-posten.
Mest lest
KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.
Eirik Dahl Viggen
«Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb
TØFF MEKLING: Egil André Aas og resten av forhandlingsdelegasjonene kom ikke i mål før 18 etter den fastsatte fristen. Tidsbruken ga et lønnsoppgjør med lav- og likelønnsprofil.
Ole Palmstrøm
Blir ikke streik i staten: Her er den nye lønna til de ansatte
LO-leder Peggy Hessen Følsviks nye lønn er på 1 473 066 kroner.
Jan-Erik Østlie
Ny lønn for LO-ledelsen – se hva de tjener
Håkon Mosvold Larsen / NTB
Kommuneansatte har fått ny lønn – men lærerne varsler streik
SJÅFÆR: Rebecca Husom (22) er Norges yngste yrkessjåfør, og anbefaler varmt å velge denne veien.
Alf Ragnar Olsen
Rebecca (22) er en av Norges yngste yrkessjåfører. Her er hennes råd
– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.
Hanna Skotheim
Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne
I mars hvert år kan det drysse bonus over Jonny Meland i Hydro.
Martin Guttormsen Slørdal
Er Jonny feilfri på jobb, kan han få en månedslønn i bonus
LÆRES IKKE PÅ EN DAG: Det tar år å opparbeide seg kompetansen og kunnskapen som trengs for å lage delene til turbinene. Roar Sandmoen begynte i bedriften som lærling 16 år gammel i 1979. Han vet hva som skal til.
Håvard Sæbø
Dette verkstedet kan bidra til å løse strømkrisa: – Men da må politikerne satse på vannkraft
Enigheten i Landsoverenskomsten for elektrofag (LOK) har ei økonomisk ramme på 3,7 prosent. (Arkivfoto)
Erlend Angelo
Den nye elektrikerlønna: 8,99 mer i timen og bedre betingelser for arbeidsreiser
Først i fjor ble Katrine tilkjent 1,67 millioner. Nå vil hun hjelpe andre.
Per Flakstad
Katrine ble slått ned på jobb. Så startet en 13 år lang kamp mot Nav
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
Eirik Dahl Viggen
Mekling på overtid i staten: – Det er jævlig vanskelig
Ole Palmstrøm
Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn
SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen
North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.
Statnett
Ny analyse: Strømprisene skyldes kraftkablene til utlandet
ERFAREN: – Få deg fast jobb og bli medlem av en fagforening, råder det fortsatt stolte medlemmet av Handel og Kontor.
Brian Cliff Olguin
Torbjørn (92) har vært fagorganisert i snart 70 år. Her er hans beste råd
KLARE FOR KAMP: Vidar Martin Hasle Jensen og Lars Martin Mediaas i NTL Kommunal- og distriktsdepartementet er klare for å gå i streik om ikke kravene fra LO Stat blir møtt hos Riksmekleren.
Eirik Dahl Viggen
Statsansatte venter på meklinga: – Vi er streikeklare
POLITISK STREIK: Lokomotivmannsforbundets Rolf Ringdal lover politisk streik og togstans, som svar på regjeringens oppsplitting av togtrafikken på Østlandet. Med seg i den politiske markeringen vil han få Jernbaneforbundet, her ved forbundsleder Jane B. Sæthre.
Morten Hansen
Lokomotivførerne føler seg lurt av Støre-regjeringen. Nå lover de togstans
Fagforbundets leder Mette Nord og Fellesorganisasjonens leder Mimmi Kvisvik er ferdige med årets kommuneoppgjør mot motparten KS.
Per Flakstad
Kronetillegg til alle og bedre betaling for turnus. Dette er den nye lønna for kommuneansatte
MÅ BLI ENIGE: LO Stats forhandlingsleder Egil André Aas mekler parallelt med blant andre lederne av Akademikerne stat og Unio stat, Kari Tønnesen (t.v) og Guro Lind.
Arash Nejad