LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik er misfornøyd med at regjeringen ikke har hatt en plan for de utenlandske arbeiderne før grensene ble stengt.
Jan-Erik Østlie
Utenlandske arbeidere slipper ikke inn i Norge:
Utenlandske arbeidere står uten lønn med stengte grenser. LO ber regjeringen ta regninga
Utenlandske arbeidstakere som blir avvist på grensa til Norge på grunn av de strenge innreisereglene, står nå tomhendte tilbake. LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik er rystet.
aslak@lomedia.no
– Det er under enhver kritikk at regjeringen ikke har hatt en plan for de utenlandske arbeiderne før grensene ble stengt. Det er ti måneder siden pandemien kom til Norge, og regjeringen har hatt svært god tid på seg til å planlegge for grensestengning og konsekvensene av disse strenge tiltakene, sier Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.
Stengte grenser: Anleggsarbeideren Mats får verken lønn, dagpenger eller sykepenger
Står helt uten penger
LOs nestleder er svært bekymret over den situasjonen som de utestengte arbeidstakere har havnet i. De blir nemlig avvist på grensa til Norge.
Årsaken er at grensen nå i praksis er stengt for alle som ikke bor i Norge. Svært få slipper inn. Natt til 29. januar innførte regjeringen de strengeste innreisetiltakene siden Norge stengte 12. mars i fjor. Det ble gjort for å hindre spredningen av nye virusvarianter.
Les også: Jan-Henki kom seg ikke inn i Norge for å jobbe. Nå kan han slippe jubelen løs
Dette rammer utenlandske anleggsarbeidere som jobber i Norge, men bor i hjemlandet. Arbeiderne det gjelder kommer seg dermed ikke på jobb Det betyr at de verken har krav på sykepenger eller dagpenger.
Slår tilbake mot regjeringen
Følsvik reagerer sterkt på uttalelsene som Vegard Einan (H), statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet, kom med til Arbeidsmanden tirsdag.
Da sa han at «det er opp til partene i arbeidslivet å vurdere endringer i permitteringsreglene, siden adgang til å permittere ikke er lovfestet, men går fram av tariffavtaler og ulovfestet rett basert på disse avtalene».
Denne skaper debatt: Fredric blir kalt «han koronasvensken»: – Føler vi har seks millioner nordmenn mot oss
– Vi registrerer at regjeringen nå forsøker å legge ansvaret over på partene i arbeidslivet ved å peke på permitteringsordningen, sier LOs nestleder.
– Det er opp til arbeidsgiver å bestemme om noen skal permitteres, og vi kan ikke la rettighetene til den enkelte være avhengig av om arbeidsgiver permitterer eller ikke. Det kan føre til at like situasjoner behandles ulikt, påpeker hun.
Må sikres økonomisk
LO mener den eneste måten å unngå dette på er å regulere rettighetene i en forskrift. Da må ordlyden være at de utestengte arbeiderne som ikke kommer seg over grensa, må sikres økonomisk.
– Det betyr en inntektssikring i likhet med andre som er berørt av innstrammingene, bekrefter hun.
– Det er regjeringen som må ta ansvaret for den situasjonen som grensearbeiderne har kommet i, og som må finne en løsning for denne gruppen. De kan ikke peke på partene, eller skyve regningen over på arbeidsgiverne, mener Peggy Hessen Følsvik.
Uttalelsene fra statssekretær Vegard Einan møter motbør også i LOs juridiske avdeling. Hovedavtalen mellom LO og NHO forutsetter nemlig at det må foreligge et saklig grunnlag som gjør det nødvendig for bedriften å permittere ansatte, påpeker leder Atle Sønsteli Johansen.
Saken fortsetter under bildet.
NHO og arbeidslivsdirektør Nina Melsom sier at det må være et midlertidig arbeidsbortfall for at arbeidsgiver skal kunne permittere.
Leif Martin Kirknes
Forståelse mellom LO og NHO
For at bedriftene skal kunne permitterte de ansatte, må aktiviteten i bedriften bli redusert eller stanset. «Hvis produksjonen kan gå som normalt, på tross av at enkelte arbeidstakere ikke kommer seg på jobb, vil det ikke være saklig grunn til å foreta permittering», skriver LO-advokatene på LOs hjemmeside.
– Jeg oppfatter at det er nokså bred forståelse mellom LO og NHO om at permittering ikke vil løse de utfordringer som regjeringens beslutning om stengte grenser medfører. Arbeidsgiver kan for eksempel ikke pålegges å permittere ansatte, og det vil normalt ikke være saklig grunn til permittering, sier Atle Sønsteli Johansen til FriFagbevegelse.
Fikk du med deg denne? – Det er nesten umulig å få dagpenger for utenlandske anleggsarbeidere
Nina Melsom, arbeidslivsdirektør i NHO, påpeker at det må være et midlertidig bortfall av arbeid for at arbeidsgiver skal kunne permittere. Det er det ikke nå når regjeringen har pålagt innreiserestriksjoner, ifølge NHO.
– Arbeidsoppgavene for arbeiderne som står fast på andre siden av grensen, har ikke falt bort. Mange arbeidsgivere må derfor dekke behovet for arbeidskraft som de mangler i denne situasjonen. Da kan de ikke bli belastet med en lønnskostnad for permittering i ti dager av arbeidstakere som ikke har mulighet til å komme seg på jobb, sier Melsom til FriFagbevegelse.
Dobbel kostnad for bedriftene
NHO er i dialog med Arbeids- og sosialdepartementet og partene i arbeidslivet for å finne løsninger. Melsom vet at enkelte arbeidsgivere strekker seg langt i forsøk på å hjelpe sine arbeidstakere i denne situasjonen.
– Hvis bedriftene skal pålegges et slikt ansvar, krever det en lovendring, sier hun.
– Vår holdning er at bedriftene ikke kan bære kostnaden for at myndighetene har stengt grensen. Arbeidsgiverne vil da få en dobbel kostnad. Det vil si lønn til de som skal gjøre det arbeidet som ikke blir gjort på grunn av de strenge tiltakene og lønn til de utestengte arbeiderne, forklarer Melsom.
Saken fortsetter under bildet.
Vegard Einan (H) er statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet.
Nanna Aanes Wolden
Slik svarer regjeringen
Statssekretær Vegard Einan svarer ikke direkte på kritikken fra LO, men skriver i en epost til FriFagbevegelse at denne problemstillingen ikke bare dreier seg om svenske grensependlere. De stengte grensene rammer alle arbeidstakere fra EØS-området som ikke er bosatt i Norge og som har opptjent rett til norske dagpenger.
Ifølge Einan kan det etter folketrygdloven gis dagpenger til en arbeidstaker som er permittert dersom permitteringen skyldes «mangel på arbeid eller andre forhold som arbeidsgiver ikke kan påvirke».
– At et land stenger grensen vil måtte anses som et forhold som en arbeidsgiver ikke har kunnet påvirke. Det vil si at dersom partene vurderer det slik at det er grunnlag for å kunne permittere i en situasjon med stengte grenser, så legger de ordinære dagpengereglene til rette for at det skal kunne utbetales dagpenger under permitteringen, skriver Einan i e-posten.
Rammer alle arbeidstakere fra EØS
Statssekretæren gjentar at disse arbeidstakerne har opptjent rett til dagpenger dersom det finnes et permitteringsgrunnlag, men presiserer samtidig at regjeringen vi jobber også med eventuelle andre veier.
– Den større problemstillingen når vi stenger grensene, dreier seg ikke bare om grensependlerne fra Sverige, men om alle arbeidstakere fra EØS-området som har opptjent en eller annen rettighet i det norske systemet, skriver Vegard Einan.
Han forstår at det er vanskelig for akkurat denne gruppen nå, men at det er viktig å se på helheten, og da må regjeringen ta med i betraktningen at det er svært mange arbeidstakere fra EØS-området i Norge.
– Det er en rekke problemstillinger med stengte grenser, skriver Einan.
Han nevner behovet for arbeidskraft i Norge, retten til norske ytelser når man ikke kan komme inn i landet, spørsmål om muligheten til å motta en ytelse, for eksempel dagpenger, for så å reise ut – og hvordan man i så fall kan oppfylle kravet om å søke jobb.
– Alt dette har vi jobbet med, men vi har hele tiden sagt at vi aldri kan sikre oss at vi har sett alle praktiske problemstillinger på forhånd. Det vil nok særlig gjelde på områder som permittering hvor partene eier deler av ordningen.
Må bli permittert eller sagt opp for å få lønn
Ifølge LO-advokatene kan ikke arbeidsgiveren si opp ansatte som ikke kommer på jobb fordi grensa er stengt. Men arbeidsgiver har ikke lønnsplikt. Dermed mister ikke de ansatte jobben – men de mister inntekten.
En forutsetning for å få dagpenger, er at du er permittert eller sagt opp. De utenlandske anleggsarbeiderne er ingen av delene, og har per i dag ikke krav på dagpenger.
Men hva med sykepenger? Så lenge du ikke er syk eller det er mistanke om at du kan være smittet, så har du ikke krav på sykemelding eller sykepenger.
Mest lest
Brian Cliff Olguin
Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret
INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.
privat
Victoria (23) fikk beskjed om å ikke «jåle seg» da hun skulle på jobbintervju
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
Ine Haver forstår at ansatte i barnevernet kan kvie seg for å si meningene sine.
Eirik Dahl Viggen
Barnevernansatte Ine hetset: «Ser ut som fb-siden til en lett aldrende stripperske»
Kvinnedagen:
Fra kvinnedagen i Trondheim i fjor.
Tormod Ytrehus
Sjekk ditt yrke: Hvor mye mer tjener menn enn kvinner?
Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.
Jan-Erik Østlie
Hva skjer på kvinnedagen? Her er oversikten og parolene
GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt strekninger på Østlandet ut på anbud.
Morten Hansen
Flere togstrekninger skal ut på anbud før valget. Se lista
TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.
Line Mette Finnøy
Linn er en av mange som har mistet jobben: – Føler det er rett at jeg er blant dem som skal gå
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.
Jan Erik Østlie og Høyre
Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre
GRØNLAND: Berit Jagmann leder Grønland beboerforening, og har bodd i i strøket i mange år.
Leif Martin Kirknes
Berit var eneste jente på byggeplassen: – Gutta passet på meg som om jeg skulle vært søstera deres
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.
Øyvind Sætre
Lærling Elin ble permittert to ganger og kunne mistet fagbrevet. Så kom redningen
Kommentar
Statsminister Erna Solberg måtte til slutt komme med en beklagelse til byrådsleder Raymond Johansen i Oslo.
Leif Martin Kirknes
«Høyre skjøt seg i foten»
Rødt-leder Bjørnar Moxnes holdt sin landsmøtetale på Gardermoen fredag.
Helge Rønning Birkelund
– Det vil være døden for forandringen som trengs, og garantien for at milliardærene fortsatt får alt de peker på
RIGG: Det var på jobb for Saipem Ltd på flyteriggen «Scarabeo 8», der selskapet leverer tjenester om bord, at de to ROV-pilotene jobbet 12-timers dager i en periode på over 8 uker. De har nå fått en lønnskompensasjon på nesten én million kroner til sammen.
Saipem