JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik er misfornøyd med at regjeringen ikke har hatt en plan for de utenlandske arbeiderne før grensene ble stengt.

LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik er misfornøyd med at regjeringen ikke har hatt en plan for de utenlandske arbeiderne før grensene ble stengt.

Jan-Erik Østlie

Utenlandske arbeidere slipper ikke inn i Norge:

Utenlandske arbeidere står uten lønn med stengte grenser. LO ber regjeringen ta regninga

Utenlandske arbeidstakere som blir avvist på grensa til Norge på grunn av de strenge innreisereglene, står nå tomhendte tilbake. LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik er rystet.



04.02.2021
15:03
08.02.2021 11:25

aslak@lomedia.no

– Det er under enhver kritikk at regjeringen ikke har hatt en plan for de utenlandske arbeiderne før grensene ble stengt. Det er ti måneder siden pandemien kom til Norge, og regjeringen har hatt svært god tid på seg til å planlegge for grensestengning og konsekvensene av disse strenge tiltakene, sier Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

Stengte grenser: Anleggsarbeideren Mats får verken lønn, dagpenger eller sykepenger

Står helt uten penger

LOs nestleder er svært bekymret over den situasjonen som de utestengte arbeidstakere har havnet i. De blir nemlig avvist på grensa til Norge.

Årsaken er at grensen nå i praksis er stengt for alle som ikke bor i Norge. Svært få slipper inn. Natt til 29. januar innførte regjeringen de strengeste innreisetiltakene siden Norge stengte 12. mars i fjor. Det ble gjort for å hindre spredningen av nye virusvarianter.

Les også: Jan-Henki kom seg ikke inn i Norge for å jobbe. Nå kan han slippe jubelen løs

Dette rammer utenlandske anleggsarbeidere som jobber i Norge, men bor i hjemlandet. Arbeiderne det gjelder kommer seg dermed ikke på jobb Det betyr at de verken har krav på sykepenger eller dagpenger.

Slår tilbake mot regjeringen

Følsvik reagerer sterkt på uttalelsene som Vegard Einan (H), statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet, kom med til Arbeidsmanden tirsdag.

Da sa han at «det er opp til partene i arbeidslivet å vurdere endringer i permitteringsreglene, siden adgang til å permittere ikke er lovfestet, men går fram av tariffavtaler og ulovfestet rett basert på disse avtalene».

Denne skaper debatt: Fredric blir kalt «han koronasvensken»: – Føler vi har seks millioner nordmenn mot oss

– Vi registrerer at regjeringen nå forsøker å legge ansvaret over på partene i arbeidslivet ved å peke på permitteringsordningen, sier LOs nestleder.

– Det er opp til arbeidsgiver å bestemme om noen skal permitteres, og vi kan ikke la rettighetene til den enkelte være avhengig av om arbeidsgiver permitterer eller ikke. Det kan føre til at like situasjoner behandles ulikt, påpeker hun.

Må sikres økonomisk

LO mener den eneste måten å unngå dette på er å regulere rettighetene i en forskrift. Da må ordlyden være at de utestengte arbeiderne som ikke kommer seg over grensa, må sikres økonomisk.

– Det betyr en inntektssikring i likhet med andre som er berørt av innstrammingene, bekrefter hun.

– Det er regjeringen som må ta ansvaret for den situasjonen som grensearbeiderne har kommet i, og som må finne en løsning for denne gruppen. De kan ikke peke på partene, eller skyve regningen over på arbeidsgiverne, mener Peggy Hessen Følsvik.

Uttalelsene fra statssekretær Vegard Einan møter motbør også i LOs juridiske avdeling. Hovedavtalen mellom LO og NHO forutsetter nemlig at det må foreligge et saklig grunnlag som gjør det nødvendig for bedriften å permittere ansatte, påpeker leder Atle Sønsteli Johansen.

Saken fortsetter under bildet.

NHO og arbeidslivsdirektør Nina Melsom sier at det må være et midlertidig arbeidsbortfall for at arbeidsgiver skal kunne permittere.

NHO og arbeidslivsdirektør Nina Melsom sier at det må være et midlertidig arbeidsbortfall for at arbeidsgiver skal kunne permittere.

Leif Martin Kirknes

Forståelse mellom LO og NHO

For at bedriftene skal kunne permitterte de ansatte, må aktiviteten i bedriften bli redusert eller stanset. «Hvis produksjonen kan gå som normalt, på tross av at enkelte arbeidstakere ikke kommer seg på jobb, vil det ikke være saklig grunn til å foreta permittering», skriver LO-advokatene på LOs hjemmeside.

– Jeg oppfatter at det er nokså bred forståelse mellom LO og NHO om at permittering ikke vil løse de utfordringer som regjeringens beslutning om stengte grenser medfører. Arbeidsgiver kan for eksempel ikke pålegges å permittere ansatte, og det vil normalt ikke være saklig grunn til permittering, sier Atle Sønsteli Johansen til FriFagbevegelse.

Fikk du med deg denne? – Det er nesten umulig å få dagpenger for utenlandske anleggsarbeidere

Nina Melsom, arbeidslivsdirektør i NHO, påpeker at det må være et midlertidig bortfall av arbeid for at arbeidsgiver skal kunne permittere. Det er det ikke nå når regjeringen har pålagt innreiserestriksjoner, ifølge NHO.

– Arbeidsoppgavene for arbeiderne som står fast på andre siden av grensen, har ikke falt bort. Mange arbeidsgivere må derfor dekke behovet for arbeidskraft som de mangler i denne situasjonen. Da kan de ikke bli belastet med en lønnskostnad for permittering i ti dager av arbeidstakere som ikke har mulighet til å komme seg på jobb, sier Melsom til FriFagbevegelse.

Dobbel kostnad for bedriftene

NHO er i dialog med Arbeids- og sosialdepartementet og partene i arbeidslivet for å finne løsninger. Melsom vet at enkelte arbeidsgivere strekker seg langt i forsøk på å hjelpe sine arbeidstakere i denne situasjonen.

– Hvis bedriftene skal pålegges et slikt ansvar, krever det en lovendring, sier hun.

– Vår holdning er at bedriftene ikke kan bære kostnaden for at myndighetene har stengt grensen. Arbeidsgiverne vil da få en dobbel kostnad. Det vil si lønn til de som skal gjøre det arbeidet som ikke blir gjort på grunn av de strenge tiltakene og lønn til de utestengte arbeiderne, forklarer Melsom.

Saken fortsetter under bildet.

Vegard Einan (H) er statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet.

Vegard Einan (H) er statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet.

Nanna Aanes Wolden

Slik svarer regjeringen

Statssekretær Vegard Einan svarer ikke direkte på kritikken fra LO, men skriver i en epost til FriFagbevegelse at denne problemstillingen ikke bare dreier seg om svenske grensependlere. De stengte grensene rammer alle arbeidstakere fra EØS-området som ikke er bosatt i Norge og som har opptjent rett til norske dagpenger.

Ifølge Einan kan det etter folketrygdloven gis dagpenger til en arbeidstaker som er permittert dersom permitteringen skyldes «mangel på arbeid eller andre forhold som arbeidsgiver ikke kan påvirke».

– At et land stenger grensen vil måtte anses som et forhold som en arbeidsgiver ikke har kunnet påvirke. Det vil si at dersom partene vurderer det slik at det er grunnlag for å kunne permittere i en situasjon med stengte grenser, så legger de ordinære dagpengereglene til rette for at det skal kunne utbetales dagpenger under permitteringen, skriver Einan i e-posten.

Rammer alle arbeidstakere fra EØS

Statssekretæren gjentar at disse arbeidstakerne har opptjent rett til dagpenger dersom det finnes et permitteringsgrunnlag, men presiserer samtidig at regjeringen vi jobber også med eventuelle andre veier.

– Den større problemstillingen når vi stenger grensene, dreier seg ikke bare om grensependlerne fra Sverige, men om alle arbeidstakere fra EØS-området som har opptjent en eller annen rettighet i det norske systemet, skriver Vegard Einan.

Han forstår at det er vanskelig for akkurat denne gruppen nå, men at det er viktig å se på helheten, og da må regjeringen ta med i betraktningen at det er svært mange arbeidstakere fra EØS-området i Norge.

– Det er en rekke problemstillinger med stengte grenser, skriver Einan.

Han nevner behovet for arbeidskraft i Norge, retten til norske ytelser når man ikke kan komme inn i landet, spørsmål om muligheten til å motta en ytelse, for eksempel dagpenger, for så å reise ut – og hvordan man i så fall kan oppfylle kravet om å søke jobb.

– Alt dette har vi jobbet med, men vi har hele tiden sagt at vi aldri kan sikre oss at vi har sett alle praktiske problemstillinger på forhånd. Det vil nok særlig gjelde på områder som permittering hvor partene eier deler av ordningen.

Må bli permittert eller sagt opp for å få lønn

Ifølge LO-advokatene kan ikke arbeidsgiveren si opp ansatte som ikke kommer på jobb fordi grensa er stengt. Men arbeidsgiver har ikke lønnsplikt. Dermed mister ikke de ansatte jobben – men de mister inntekten.

En forutsetning for å få dagpenger, er at du er permittert eller sagt opp. De utenlandske anleggsarbeiderne er ingen av delene, og har per i dag ikke krav på dagpenger.

Men hva med sykepenger? Så lenge du ikke er syk eller det er mistanke om at du kan være smittet, så har du ikke krav på sykemelding eller sykepenger.

04.02.2021
15:03
08.02.2021 11:25

Må bli permittert eller sagt opp for å få lønn

Ifølge LO-advokatene kan ikke arbeidsgiveren si opp ansatte som ikke kommer på jobb fordi grensa er stengt. Men arbeidsgiver har ikke lønnsplikt. Dermed mister ikke de ansatte jobben – men de mister inntekten.

En forutsetning for å få dagpenger, er at du er permittert eller sagt opp. De utenlandske anleggsarbeiderne er ingen av delene, og har per i dag ikke krav på dagpenger.

Men hva med sykepenger? Så lenge du ikke er syk eller det er mistanke om at du kan være smittet, så har du ikke krav på sykemelding eller sykepenger.




Mest lest

– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.

– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.

Martin Guttormsen Slørdal

300 yrkesskadde nordmenn rammes av et hull i loven. Rune er blant dem

Seks dekk fra en Boeing 737 var stablet på en pall og veltet da Roy Grindstrand skadet seg på jobben.

Seks dekk fra en Boeing 737 var stablet på en pall og veltet da Roy Grindstrand skadet seg på jobben.

Jonas Fagereng Jacobsen

Navs klagefrist ble for kort for Roy. Nå kan den bli enda kortere

Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.

Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.

Privat

Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat

– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.

– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.

Tomm Pentz Pedersen

«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg

Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)

Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)

Alf Ragnar Olsen

Sjåførene i Posten frykter lavere lønn for samme jobb

Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.

Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.

Roy Ervin Solstad

Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving

Petter Sørnæs / Posten

Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende

Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.

Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.

Jan-Erik Østlie

Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet

GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!

GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!

Erlend Angelo

Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft

I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.

I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.

Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum

Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her

Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka  «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.

Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.

Jonas Fagereng Jacobsen

Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?

Brian Cliff Olguin

Dette må du passe på når jobben skal kutte stillinger

SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.

SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.

Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB

Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte

Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.

Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.

Evan Vucci / AP / NTB

For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende

Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.

Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.

Tormod Ytrehus

Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått

NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.

NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.

Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro

De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen

Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.

Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.

Hanna Skotheim

Da døve Hilde ble ansatt, var flere skeptiske

Flere i de mest utsatte samfunnsgruppene må droppe måltider på grunn av pengemangel, viser Sifo-rapporten.

Flere i de mest utsatte samfunnsgruppene må droppe måltider på grunn av pengemangel, viser Sifo-rapporten.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Nordmenn dropper måltider på grunn av pengemangel

FORSVARSVERK: På hver side av buret settes et gjerde av aluminiumsrør ned i Skallelva. Rørene står løst slik at de kan gli ned og tette åpninger som oppstår når pukkellaks og vannstrømmer graver i steinbunnen.

FORSVARSVERK: På hver side av buret settes et gjerde av aluminiumsrør ned i Skallelva. Rørene står løst slik at de kan gli ned og tette åpninger som oppstår når pukkellaks og vannstrømmer graver i steinbunnen.

Kolbjørn Rushfeldt

Fengselsbur fra Vadsø fengsel fanget 40.000 pukkellaks

Jonas Gahr Støre innrømmer at Arbeiderpartiets oppslutning blant LOs medlemmer er for lav.

Jonas Gahr Støre innrømmer at Arbeiderpartiets oppslutning blant LOs medlemmer er for lav.

Jan-Erik Østlie

Jonas Gahr Støre om den synkende støtten blant LO-medlemmer


Flere saker