Premiere på «Sulis 1907»
Stolt forbundsleder på Sulis-premiere: – Dette er vår historie
Stående applaus og full jubel på festpremieren til «Sulis 1907» på Colosseum kino. Godordene satt løst i etterkant.
Forbundsleder i Norsk Arbeidsmandsforbund, Brede Edvardsen, var stolt og rørt over filmen, og felte noen tårer selv om han så den for tredje gang.
Jan-Erik Østlie
helge@lomedia.no
jan.erik@lomedia.no
Bare forbundslederen i Arbeidsmandsforbundet, Brede Edvardsen, brøt stillheten i kinosalen da han ropte ut navnet på sitt forbund da gruvearbeiderne samlet seg på isen, og i etterkant meldte seg inn i Norsk Arbeidsmandsforbund.
Edvardsen var stolt, og føler stort eierskap til historien som fortelles av regissør Mikkel Gaup.
– Dette er vår historie. Og illustrerer veldig godt de kampene som både de og andre arbeidsfolk har stått i og fremdeles står i. Det er ikke slutt. Nettopp derfor er filmen så viktig. Disse historiene pågår fremdeles. Fagbevegelsen holder omtrent på med det samme i dag, sier han.
Han så filmen for tredje gang da det var festpremiere på Colosseum kino.
– Det kommer fremdeles en tåre, sier Edvardsen.
Rørt NHO-sjef
Tårer kom det også fra øynene til NHOs administrerende direktør, Ole Erik Almlid. Mannen som representerer det som var fienden i 1907. Han innrømmer at filmen rørte ham.
– Det var en veldig bra film. Veldig, veldig sterk film. Den gjorde inntrykk, sier han til FriFagbevegelse.
– Dette er tross alt over 100 år siden. Men jeg vokste opp i et gruvesamfunn, i et samfunn som hadde en gruve som var parallelt med Sulitjelma. Der var det også både kamper og krav, sier Ole Erik Almlid etter visningen.
Imponert debattant
Tidligere NRK-nestor og samfunnsdebattant Erling Borgen var også på premieren. Han var veldig imponert.
– Jeg synes det var en strålende film. Nydelig spilt, nydelig redigert med et veldig sterkt innhold. Terningkast seks og høyere hvis det hadde vært mulig, sier Borgen.
– Jeg var dypt imponert og dypt rørt over filmen. En film om streiker i 1907 kunne lett blitt parodisk. Dette var nært, flott, strålende og fantastisk.
Også før filmen hadde han forventninger.
– Det er jo en film arbeiderbevegelsens fremvekst og kamp for rettferdig arbeidsvilkår. Dette er på et tidspunkt hvor arbeiderne ble holdt nede. Det handler om å stå sammen og solidaritet, sier han.
LO-lederen statist
Et sterkt kobbel av skuespillere er med i filmen «Sulis 1907». Totalt er 34 skuespillere og nesten 700 statister på rollelista. Mange av dem var på premieren.
En av statistene er LO-leder Peggy Hessen Følsvik. Selvsagt måtte også hun gå på den røde løperen blant skuespiller-kjendisene.
Hun spiller – naturlig nok – en arbeiderkvinne.
– Da jeg ble spurt om jeg ikke ville ha en liten statistrolle, var jeg ikke vond å be. Det var utrolig gøy å få lov til være med på settet. Det ga meg dessuten en fantastisk mulighet til å få innsyn i hvor profesjonelle og hvor mye hardt arbeid som ligger bak en filmproduksjon, sier hun.
Hun synes filmen har blitt en fantastisk, gripende og engasjerende fortelling om fagbevegelsens stolte historie.
Har levert varene
– Nils Gaup og hans lag har virkelig levert varene. Dette er en stø historieleksjon med mye nerve og drama, sier LO-lederen.
På folkemunne ble Sulis kalt «Lapplands helvete». Dette var Nordens Ville Vesten.
– I dag er det historie. Revolveren som et hyppig brukt våpen i datidens arbeidskonflikter er byttet ut med streikevåpen, lockout, lov- og avtaleverk og arbeidsrett for å avgjøre tvister og konflikter, sier hun og legger til:
– Vi har fortsatt de samme interessekonfliktene, men helt andre måter å løse uenighet på.
Nils Gaup har laget storfilm om fagbevegelsens fødsel: – Kampene må kjempes like hardt i dag
Historisk linje
LO-lederen mener det går en historisk linje fra opprøret i Sulitjelma til streiken hun ledet an i forbindelse med årets lønnsoppgjør.
– Nå som da handler det om at ingen skal måtte stå med lua i hånda. Det handler om at vi skal ha vår del av kaka. Og nå som da handler det om at vi er større og sterkere sammen
Folk som jobber med film blir ofte omtalt som kulturarbeidere. Det er de i aller høyeste grad, mener LO-lederen.
– Men alle de som jobber med film er også hardtarbeidende industriarbeidere, sier LO-lederen og legger til:
– Film gir både arbeidsplasser og verdiskaping, sier Peggy Hessen Følsvik.
Øverste hylle
Regissøren, Nils Gaup, føler at han har kunnet velge på øverste hylle når han skulle bygge laget rundt filmen.
– Det er et fantastisk bra team som har laget filmen. Alle vi ønsket å ha med oss har stilt opp og gitt et ekstra gir, sier han.
Filmen er et svensk-norsk samarbeid og Simon J. Berger (kjent fra Exit og «Mini-Zlatan og verdens beste onkel) og Otto Fahlgren spiller to av hovedrollene.
Sistnevnte er personen som følges fra start til slutt.
Rune Temte spiller arbeidslederen Rasmus Lund. Han har gjort stor suksess i utlandet, blant annet i BBC-serien «The last kingdom», og spillefilmen om «Eddie the eagle». I «Captain Marvel» spilte han sammen med stjerner som Samuel L. Jackson, Annette Bening og Jude Law.
Alexandra Gjerpen («Unge Lovende», «Når jeg faller» og «22. juli» spiller agitatoren Helene Ugland – en ukjent heltinne fra fagbevegelsen.
Hun kom fra Froland og levde fra 1877 til 1940, og mesteparten av livet sitt i Sverige.
Hun reiste til nord helt alene for å tale for arbeiderne. Hun lurte seg inn i gruva og overbeviste arbeiderne om at de måtte organisere seg.
Hennes tale til gruvearbeiderne var så sterk at det fikk regissøren til å gråte.
Stig Henrik Hoff («Kautokeinoopprøret» og senest aktuell i filmen «Kampen om Narvik) spiller Kniv-Aksel, en opprørsk slusk i Hanken-gjengen.
For ikke å snakke om Tom Vidar Karlsen i Storyline Nor, som har vært en stor drivkraft for filmen. Uten ham ville filmen kanskje aldri blitt noe av. Han er også en av flere produsenter for filmen.
For ham var kvelden bare helt magisk.
– Det har gått 14 år. Drømmen har alltid vært der. Vi skulle til Colosseum en gang, før eller siden. Nå er vi her, sa han før filmen rullet.