JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streikesommer i Storbritannia:

Storbritannias regjering går i strupen på streikende fagforeninger

Ny lov tillater streikebryteri mot «militante» fagforeninger. Britisk LO kaller loven en oppskrift på katastrofe.
Streikende utenfor King's Cross jernbanestasjon i London i juni i år. Jernbanestreiken i Storbritannia i sommer var den største på 30 år.

Streikende utenfor King's Cross jernbanestasjon i London i juni i år. Jernbanestreiken i Storbritannia i sommer var den største på 30 år.

Matt Dunham / AP / NTB

Erlend.tro.klette@lomedia.no

Denne uken trer en ny britisk lov i kraft som går til frontalangrep på fagforeningene, etter en sommer preget av streikende arbeidstakere i Storbritannia.

Britiske arbeidsgivere kan nå omgå streikende arbeidere gjennom midlertidige ansettelser. I praksis betyr det at regjeringen gjør streikebryting lovlig.

– Det pleide å være ulovlig. Nå er det en valgmulighet for bedrifter, sier Storbritannias næringsminister Kwasi Kwarteng.

I tillegg firedobles maksimumsstraffen for fagforeninger dersom en streik blir bedømt ulovlig i rettssystemet.

Mener streikende fagforeninger er «militante»

Lovendringen er en direkte konsekvens av sommerens streiker, ifølge den britiske regjeringen.

– I lys av at militante fagforeningers handlinger truer med å stanse viktige offentlige tjenester, har vi handlet raskt for å oppheve disse tyngende, 70-tallsaktige restriksjonene, forklarer Kwarteng.

Han og transportminister Grant Shapps er ansvarlige for lovendringen.

– Fagforeninger har for lenge vært i stand til å holde landet som gissel mot løsepenger. Denne viktige reformen betyr at fremtidige streiker vil skape færre forstyrrelser, mener Shapps.

Lovendringen er gjeldende i alle sektorer i England, Skottland og Wales.

Oppskrift på katastrofe, ifølge britisk LO

Britiske tillitsvalgte reagerer ikke uventet med kraftig fordømmelse.

– Dette er en oppskrift på katastrofe. Fagforeninger og bransjeorganer har advart ministrene mot disse uansvarlige planene, sier Frances O’Grady, leder for Trades Union Congress. TUC er britenes svar på LO.

Hun kaller loven kynisk og «en forgiftning av industrielle relasjoner.»

– I en tid der millioner sliter med å få endene til å møtes, bruker ministre verdifull parlamentarisk tid på å angripe arbeideres evne til å forhandle om høyere lønn, mener O’Grady.

Streikegeneral: – Alle demokrater må stå imot

Hun får støtte fra fagforeningslederen for britiske transportarbeidere (RMT), Mick Lynch, som denne sommeren ble et nasjonalt symbol som streikegeneral for ansatte i jernbanen.

– Bruken av arbeidsbyråer til streikebryting er ikke bare uetisk og moralsk forkastelig, men også fullstendig umulig å gjennomføre.

Lynch mener at byråarbeidere ikke vil ha ferdighetene eller trening til å kjøre tog, gjøre komplekst vedlikeholdsarbeid, og annet kritisk sikkerhetsarbeid.

– Dette er siste steg i å slå ned på demokratisk uenighet, som alle fagforeningsmedlemmer og demokrater må stå imot.

Han oppfordrer regjeringen til å søke en enighet i jernbanekonflikten, framfor å prøve å redusere fagforeningsrettigheter, som ifølge Lynch allerede er de verste i Vest-Europa.

Streikesommer i Storbritannia

Varmebølger med rekordhøye temperaturer over 40 grader er ikke det eneste som har fått Storbritannias arbeidsgivere og myndigheter til å svette denne sommeren.

Over 40.000 jernbanearbeidere gikk i juni ut i en streik som rammet millioner av briter. Streiken var den største av sitt slag i Storbritannia på over 30 år. Det er varslet flere streikehandlinger i jernbanen denne sommeren, to av dem neste uke.

Siden har britiske postarbeidere og advokatfullmektige fulgt dem ut i streik mot sine arbeidsgivere. I tillegg har blant annet sykehusansatte, brannmenn, og ansatte i skoleverket varslet streik.

I en økonomi hardt rammet av inflasjon og prisvekst har ikke lønningene holdt følge, spesielt i offentlig sektor. Reallønnsnedgangen i Storbritannia var i år på 3.7 prosent, det største årlige fallet siden man begynte å registrere tallene i 2001.

Annonse
Annonse