Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.
Gorm Kallestad, NTB og Privat
Lønn
Store lønnsforskjeller. Jovana tjente 100.000 kroner mindre enn kollegaene i kommunen
Vi hadde gått konkurs hvis vi skulle betalt det samme som Oslo kommune, sier sjefen i den private hjemmetjenesten 2Care.
yngvil@lomedia.no
merete.jansen@lomedia.no
– Jeg har sagt opp på grunn av lønn, selv om jeg ikke har noen ny jobb å gå til, sier helsefagarbeider Jovana Filipovic til FriFagbevegelse.
Hun har vært ansatt i den kommersielle hjemmetjenesten 2Care i tre år. Selskapet er ett av tre kommersielle selskaper som har kontrakt med Oslo kommune om hjemmesykepleie og praktisk hjemmehjelp.
Nå får hun 390.000 kroner i årslønn for full stilling i hjemmetjenesten – og har ti års ansiennitet i yrket, forteller hun.
– Man tjener mer som ekstravakt i Oslo kommune, framholder Filipovic.
Oslo kommune gir sine egne ansatte i hjemmetjenesten mange titusener mer i årslønn.
Nå har Filipovic altså sagt opp jobben i 2Care.
Hun forteller at flere kolleger også har sagt opp den siste tida.
– De fleste som slutter, gjør det på grunn av lønn, sier Jovana Filipovic, som er klubbleder for Fagforbundets klubb i 2Care.
– Vi hadde gått konkurs
Seks ansatte har sluttet hittil i år, opplyser daglig leder i 2Care, Henriette Nilssen, til FriFagbevegelse.
Nilssen bekrefter at lav lønn «er årsaken til at de slutter».
2Care-sjefen gir det Ap-ledede byrådet i Oslo skylda for det lave lønnsnivået 2Care tilbyr sine helsefagarbeidere.
Hun beskriver det som «meget synd» at byrådet og velferdsetaten i kommunen ikke gir bedre betingelser i avtalene for de private kommersielle og ideelle som leverer hjemmetjenester til Oslo kommune.
«Hvis vi skulle satt opp lønn tilsvarende Oslo kommune, hadde selskapet gått konkurs», skriver Henriette Nilssen på e-post til FriFagbevegelse.
Les også: Privatisering kan gjøre Solveig Irene til pensjonstaper
– Mulig å lønne skikkelig
Byråd for helse, eldre og innbyggertjenester i Oslo, Marthe Scharning Lund (Ap) svarer at Velferdsetaten har lagt fram en avtale med bedre betingelser for de private leverandørene av hjemmetjenester.
«Her skal det være mulig å gi folk en skikkelig lønn, hvis man vil», skriver eldrebyråden i en e-post til FriFagbevegelse.
Over 100.000 kroner i lønnsforskjell
Det er enorm forskjell på lønna for helsefagarbeidere ansatt i Oslo kommune og i den kommersielle hjemmetjeneste-leverandøren med dårligst lønnsbetingelser.
De aller fleste som trenger hjemmetjenester i Oslo, velger bydelens kommunale tilbud. Men de har også muligheten til å velge privateide selskaper til dette.
Oslo har avtale med tre ulike kommersielle selskaper og en ideell leverandør, som alle jobber på oppdrag for kommunen.
FriFagbevegelse har sammenlignet tariffavtalene for helsefagarbeidere i hjemmetjenestene i de kommersielle selskapene Norlandia, Ecura og 2Care, og i Oslo kommune.
Såkalt ubekvemstillegg for arbeid i for eksempel helger, kvelder og netter kommer i tillegg til lønna som er oppgitt under.
• Begynnerlønna til en helsefagarbeider i Oslo kommune er 448.450 kroner i året, for 0 års ansiennitet.
• I det kommersielle selskapet i Oslo med dårligst betingelser, 2Care, er årslønna 345.500 kroner, for 0 års ansiennitet.
Lønnsforskjellen er på 102.950 kroner i året.
Noen kan ha høyere lønn både i de kommersielle og i kommunen som følge av lokale lønnsforhandlinger, påpeker Siri Follerås som leder Fagforbundet Pleie og Omsorg i Oslo.
Les også: Sjekk hvem som driver hjemmetjenestene i Norges største byer
Avsluttet kommersielle sykehjem
Ingen kommersielle selskaper driver nå sykehjem i Oslo. Det har Ap-SV-MDG-byrådet jobbet for siden de tok over makten i Oslo i 2015.
Byrådet har imidlertid ikke ført den samme politikken når det gjelder det kommersielle innslaget i hjemmetjenestene.
• 5,5 prosent av brukerne velger et av de tre kommersielle selskapene til hjemmesykepleie i Oslo.
• 16 prosent velger kommersiell leverandør av praktisk hjemmehjelp i Oslo.
Eldrebyråden i Oslo fastholder at de ønsker fritt brukervalg i hjemmetjenestene – altså at brukerne kan velge mellom forhåndsgodkjente selskaper som kommunen har avtale med eller hjemmetjenestene som bydelen selv driver.
– Vi ønsker brukervalg. Det er noe vi har hatt under dette byrådet i åtte år, og det fortsetter vi med, sa byråden Marthe Scharning Lund til Dagbladet nylig.
– Vi hadde gått konkurs
Kommersielle 2Care mener kommunen enkelt kan rette opp lønnsforskjellene:
«Det burde vært et krav om lønnsvilkår på lik linje som Oslo kommune i kontraktene», framholder Henriette Nilssen i kommersielle 2Care.
«Jeg skulle ønske vi kunne lønnet våre ansatte likt, men da må også Oslo kommune legge opp til en annen prismodell i kontraktene med leverandørene av hjemmetjenester», fastholder hun.
2Care hadde rett og slett gått konkurs, hvis de økte lønna til Oslo kommune-nivå nå, sier Henriette Nilssen.
«Dette kan Oslo kommune gjøre noe med hvis de virkelig ønsker at Fritt brukervalg skal leve og at ansatte skal ha likeverdig lønn. Dette ligger ikke i våre hender dessverre», skriver Nilssen i en e-post til FriFagbevegelse.
Alle de tre kommersielle leverandørene av hjemmetjenester gikk med underskudd i fjor, viser årsregnskapene som FriFagbevegelse har sett på.
– Ikke lov å kreve spesifikk lønn
– Er krav til likelønn med Oslo og finansiering av likelønn del av styrkingen av den nye avtalen?
«Vi setter selvsagt krav til lønns- og arbeidsvilkår i våre avtaler, men som 2Care vet svært godt, har ikke kommunen lov til å kreve en spesifikk lønn eller pensjon, dette er leverandørenes ansvar», svarer eldrebyråd Marthe Scharning Lund i en e-post til FriFagbevegelse.
Den nye avtalen Velferdsetaten har lagt fram, er basert på Oslo kommunes gjennomsnittslønn for blant annet sykepleiere og helsefagarbeidere, opplyser eldrebyråden.
«Her skal det være mulig å gi folk en skikkelig lønn, hvis man vil», argumenterer hun.
Stor forskjell i topplønna
• Topplønna for en helsefagarbeider i alle bydelene i Oslo kommune er nå 490.650 kroner i året. Topplønna oppnår man etter 16 år i yrket.
• Samtidig er topplønna for en helsefagarbeider i kommersielle 2Care på 375.500 kroner. Topplønna når man allerede etter fire år i 2Care, ifølge tariffavtalen.
Lønnsforskjellen er på 115.150 kroner i året.
Daglig leder i 2Care i Oslo, Henriette Nilssen, understreker at ansatte med over fire års ansiennitet i realiteten får høyere lønn enn minstesatsen i tariffavtalen.
Det blir derfor feil å bruke fire års ansiennitet som topplønn, understreker hun overfor FriFagbevegelse.
Helsefagarbeider Jovana Filipovic forteller at hun med ti års ansiennitet nå får 390.000 kroner i året hos 2Care, uten ubekvemstilleggene.
Det er rundt 15.000 kroner høyere enn minstesatsen, men fortsatt mye lavere enn selv startlønna for helsefagarbeidere i kommunen.
Dårligere lønnsoppgjør i de kommersielle
Lønnsoppgjøret i år ga generelt høye lønnstillegg.
Men også lønnsoppgjøret endte dårligere for helsefagarbeiderne i de kommersielle hjemmetjenestene enn i de kommunale.
Helsefagarbeiderne i Oslo fikk 32.600 kroner mer i året, mens deres kolleger i kommersielle 2Care fikk 21.500 kroner mer, og i Norlandia og Ecura fikk de 14.625 kroner.
Bedre lønn i Norlandia og Ecura
De to andre kommersielle selskapene som leverer hjemmetjenester til Oslo kommune, har samme tariffavtale. Den har bedre betingelser for helsefagarbeiderne enn 2Care.
Den avtalefestede årslønna for en helsefagarbeider med 0 års ansiennitet er 384.625 kroner.
Til sammenligning er begynnerlønna til en helsefagarbeider i Oslo kommune 448.450 kroner i året for 0 års ansiennitet.
Lønnsforskjellen er på 63.825 kroner i året.
Samtidig er topplønna for en helsefagarbeider i kommersielle Norlandia og Ecura er på 467.625 kroner. Topplønna – eller siste trinn på lønnsstigen – når man etter 16 år. Det er like lenge som i Oslo kommune.
Topplønna for en helsefagarbeider i alle bydelene i Oslo kommune er nå 490.650 kroner i året. Topplønna oppnår man etter 16 år i yrket.
Lønnsforskjellen er på 23.025 kroner i året.
– Kommunen gjør det ikke lett for oss
Også Norlandia mener betingelsene er for dårlige i kontrakten med Oslo kommune, men Norlandia lønner likevel sine helsefagarbeidere bedre enn 2Care.
Norlandia understreker at de gjerne vil øke lønningene ytterligere, «fordi det fortjener våre medarbeidere», skriver kommunikasjonssjef i Norlandia Health & Care Group, Arnfinn Nordbø, i en e-post til FriFagbevegelse.
«Når vi går med årlige milliontap, gjør ikke kommunen det lett for oss å øke våre lønninger for å komme opp på Oslo-nivå», forklarer han.
Norlandia er «helt avhengig av at kommunen enten setter krav om dette og finansierer det, eller at de sørger for bedre rammevilkår hvor vi faktisk har et overskudd vi kan bruke av til å heve lønningene», legger kommunikasjonssjefen til.
Mye lest: På dette sykehjemet jobber ingen ekstravakter eller deltid
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år
I framtida skal du leve av pensjon. Derfor er det lurt å kunne noe om pensjonssystemet.
Brian Cliff Olguin
Forvirret av pensjon? Her er en oversikt
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Dette vil hjelpe noe utrolig, forteller en tydelig prega Rune Sundmoen.
Martin Guttormsen Slørdal
Rune ble tilkjent millioner for sin yrkesskade. Etter 13 år får han omsider pengene
Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell.
Anita Arntzen
Skulle ønske hun fikk spørsmål om sexlivet da mannen flyttet på sykehjem
Kokkene Jarle Quist og Vendela Fremstad trodde de var på vei mot fast jobb i Equinor, men fikk nedslående nyheter. Nå går de og 29 andre til søksmål mot oljeselskapet.
Jonas Fagereng Jacobsen
Jarle og Vendela tar Equinor til retten for å få fast jobb
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Frykter en ny «angiverlov» vil rasere tilliten i samfunnet
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
Debatt
Hadde Erna Solberg vore avhengig av bustønad, kunne ho ha blitt kasta ut av bustaden sin om ho ikkje hadde oversikt over eiga inntekt, skriv Trine Østereng.
Jan-Erik Østlie
Erna Solberg er raus med dei mektige og hard mot dei med minst
Kokk Vebjørn Furuseth har mye løfting, ståing og gåing i jobben. Han vil ha uttelling for jobben han gjør i dag i form av Avtalefestet pensjon (AFP).
Tormod Ytrehus
Kokken Vidar kaster en brannfakkel inn i pensjonsdebatten
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB