Støre vil ta Ap mot venstre – Rødt-lederen tror det ikke før han får se det
– Det gjenstår å se om handling følger ord, sier Bjørnar Moxnes.
VIL DE SE SAMME VEI? Jonas Gahr Støre (t.v.) og Bjørnar Moxnes.
Jan-Erik Østlie
helge@lomedia.no
Den lange valgkampen er i gang. I sin tale til partiets landsstyre i forrige uke snakket Ap-leder Jonas Gahr Støre om sterke fellesskapsløsninger og varslet en mer kritisk holdning til kommersielle velferdsaktører.
– Vi vil ha en tydeligere, skarpere front mot å la kommersielle aktører uthule vår felles velferdsstat ved at penger fra skattebetalere og foreldre tas ut til store overskudd, sa han.
Bjørnar Moxnes registrerte også det. Han er glad for de nye tonene, men litt skeptisk likevel.
– Jeg ønsker gjerne velkommen etter, men jeg tror det ikke før jeg ser det og er spent på om det vil gi seg utslag i praktisk politikk. Jeg er ikke sikker på om ordene følges opp av handling, sier Rødt-lederen til FriFagbevegelse.no.
Sterkt fellesskap
Ap-leder Jonas Gahr Støre varslet også en hardere tone overfor EU og EØS-avtalen.
– Når det kommer regelverk fra EU som gjør arbeidsvilkår for norske arbeidsfolk dårligere, skal vi være åpne for å si nei slik LO-kongressen krevde. EØS-avtalen tåler det. EU tåler det. Derfor sier vi nei til EUs fjerde jernbanepakke. Det er høyrepolitikk i EU-tapping, poengterte Jonas Gahr Støre.
– Vi har opplevd før at Ap har sagt de skal utfordre EØS-avtalen. Men jeg har ennå ikke sett at partiet har stanset ett eneste vedtak fra EØS. Tvert imot. Ap er den største forsvareren av EØS-avtalen. Og vi har erfaring fra Stortinget om at Ap stemmer mot forslag om profittfri velferd, svarer Bjørnar Moxnes.
– Neste slag står allerede nå i høst, når Ap må ta stilling til et forslag fra Rødt og SV om at barnehagene skal drives av offentlige og ideelle aktører, sånn at alle pengene går til barna, ikke til velferdsprofitører. Her får Støre en mulighet til å vise at Ap mener alvor. Men på Politisk Kvarter i dag så avviste Støre at Ap ønsker et nasjonalt profittforbud i velferdstjenestene, og sa at det skal være opp til kommunene å avgjøre. Men Ap støtter jo det nasjonale profittforbudet som i dag gjelder for skolene, så hvorfor vil de ikke ha et tilsvarende profittforbud i barnehager og eldreomsorg? Dette henger ikke på greip, sier Moxnes.
Kamp i Oslo
Han uttrykker også en skepsis til påstanden om en storstilt rekommunalisering i Ap-regi.
– Vi er spente på om det blir noe av. Ikke minst fordi vi har en stor kamp om dette i Oslo. Det rødgrønne byrået går inn for å forlenge kontrakten med Unicare om videre drift av Manglerudhjemmet. Det mener vi strider mot samarbeidsavtalen med oss. Så i samme sekund som Støre snakket om dette i VG, gikk Ap i landets største by inn for, helt unødvendig og uforståelig, å forlenge kontrakten med en velferdsprofitør og med fortvilte ansatte som føler seg sviktet, mener Moxnes.
• Tillitsvalgt på Manglerud sykehjem: – Ap er ikke lenger et parti for arbeiderne
Rødt-lederen benekter at partiet er enøyd i EØS-spørsmål, slik Støre hevdet i sin tale.
– Men det vi ser er at denne avtalen gir import av høyrepolitikk fra Brüssel, svarer Moxnes.
Han synes det er bra at Ap varsler motstand mot EUs jernbanepakke og håper på flertall for et veto med hjelp av KrF på Stortinget.
Han utfordrer imidlertid også Jonas Gahr Støre til å bidra med å få lagt ned veto mot EUs arbeidsmarkedsmyndighet, som også blir behandlet på Stortinget i vinter.
– Ap har varslet at de vil tette igjen lekkasjen til dere. Frykter dere det?
– Hvilke motiver Ap har for å dreie politikken til venstre skal ikke jeg spekulere i. Jeg er glad for hvert eneste parti som går i vår retning og som mener det er viktig å stanse velferdsprofitørene. Og som vil stå opp mot EØS, svarer Moxnes.
– Målet er å vinne flest mulig byer ved kommunevalget neste høst. Så får vi bli enig i etterkant om politikken i etterkant, sier Bjørnar Moxnes.
• Skal EU styre norsk jernbane for all framtid? Slik svarte politikere og tillitsvalgte
– Jeg er blitt skarpere
Ap-leder Jonas Gahr Støre innrømmer overfor FriFagbevegelse.no at han er blitt skarpere i spørsmålet om velferdstjenester.
– Det er fordi vi stadig oftere ser hvor galt det kan gå når markedstankegangen får avgjøre hvordan velferdstjenester skal drives. Vi ser ansatte som utnyttes, brukere som får et dårlig tilbud, og store verdier som overføres fra fellesskapet til store, kommersielle selskaper. Høyresiden avfeier ofte skandalene som enkelthistorier, men det er jeg ikke enig i. De er resultater av å tenke butikk om velferd, sier Jonas Gahr Støre.
– Derfor mener jeg kommunene bør gå gjennom avtalene de har med eksterne aktører og vurdere om kommersialiseringen har gått for langt. I de tilfellene der ansatte utnyttes eller det tas ut utbytte på bekostning av tilbudet til folk, må kommunen vurdere å ta over. Det ser vi at mange Arbeiderparti-ledekommuner har gjort allerede. Jeg vil oppfordre Bjørnar Moxnes om å studere hva vi gjør rundt omkring i landet. I Bergen har vi for eksempel tatt tilbake sykehjem til kommunal drift, og i tillegg til at beboerne får et godt tilbud, har kommunen spart penger på overtakelsen. I Nittedal har vi tatt tilbake kjøkkentjenester til sykehjem, og resultatet er sunn og god mat og mer trivsel blant beboerne. I Tromsø fikk vi stoppet de borgerliges konkurranseutsetting av renhold og berget dermed pensjonen og arbeidsplassen til 58 renholdere. Sånn kunne jeg fortsette, sier Jonas Gahr Støre.
• Renholderne reddet jobben i Tromsø – kontrakten med ISS annulleres