Støre-regjeringen kaster bort venstresidens historiske flertall, frykter Rødt-lederen
Hun skapte ro i partiet etter solbrilletyveriet til Bjørnar Moxnes. Nå vil Marie Sneve Martinussen samle venstresiden på Stortinget.
Marie Sneve Martinussen mener venstresiden ikke må glemme at det er et historisk flertall for venstresiden på Strortinget.
Helge Rønning Birkelund
helge@lomedia.no
– Stortinget har fått et klart mandat fra folket. Det er frustrerende at det store flertallet for forandring ikke brukes like ofte. Det forklarer nok også tilbakegangen til Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Mandatet har vi, mener Rødt-leder Marie Sneve Martinussen.
Venstresiden har fortsatt et historisk stort flertall på Stortinget. Det må brukes for alt det er verdt til å peke ut en ny retning, og vise handlekraft for at vanlige folk skal komme først, mener Martinussen.
Selv om høyresiden har et forsprang på målingene er det hva venstresiden foretar seg for at folk skal sitte igjen med noe, som vil avgjøre selve valget, ifølge partilederen.
– På meningsmålingene skjer det mye rart for tiden. Det er viktig at folkevalgte lytter til folk som har valgt oss. Men ingen vedtak fattes på bakgrunn av meningsmålinger.
Et historisk flertall
På mange måter står regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet midt mellom to fløyer i norsk politikk – den reelle opposisjonen på høyresiden, og partiene som står utenfor regjeringen til venstre.
Nå er imidlertid forholdet mellom regjeringspartiene og Rødt velfungerende, skal vi tro Marie Sneve Martinussen.
Hun er klar på at dette samarbeidet må intensiveres fram mot stortingsvalget neste år.
– Vi må ikke glemme at vi fortsatt har et historisk flertall på Stortinget. Det har knapt skjedd før at Ap og Høyre til sammen ikke har rent flertall. Nå må vi vise handlekraft. Det er jo halvannet år igjen.
Men det haster, legger Rødt-lederen til.
Store saker venter
Det er heller ikke små saker som ligger foran i løypa på Stortinget. Bare innen kort tid skal det forhandles om pensjon, fiskekvoter og ny barnehagelov.
– Det er tre eksempler hvor vi helt tydelig kan vise et brudd med høyrepolitikken. Rødt står klare til å være med på å sikre det, sier Martinussen.
– Men jeg frykter også at retningsskiftet uteblir, at vi ikke setter folkestyre foran markedstenkning.
På pensjonssaken hoppet imidlertid Rødt av i siste liten, rett før avtalen skulle legges fram for pressen.
Mange venter i spenning på lovforslaget om norske lønns- og arbeidsforhold til havs og på norsk sokkel.
– Her har regjeringen både Rødt og fagbevegelsen på sitt lag. Vi sitter bare og venter.
Martinussen mener regjeringen i litt for stor grad har sikret bredt flertall i saker. Da poengterer hun bredt i hermetegn.
– Da mener jeg regjeringen skusler bort muligheten til å ha 101 mandater som sitter klare for å gi folket det de ba om i forrige stortingsvalg. Nemlig en ny retning for landet. I flere viktige saker har et politisk smalt flertall med Høyre og mindre sentrumspartier fått avgjøre.
En bekymret partileder
Når det er sagt, er det klart at meningsmålingene for tiden bekymrer også Rødt-lederen, selv om hennes eget parti ligger stabilt over sperregrensa på fire prosent.
Sneve Martinussen mener regjeringspartiene hadde tjent på å ta landet i enda tydeligere retning.
– Høstens lokalvalg var helt klart en nedtur, selv om Rødt holder seg stabilt. Altfor mange kommuner gikk tapt for venstresiden. Det har noe å si for folk. Selv om Rødt gjorde et godt valg, er vi helt avhengig av andre for å bli en del av flertallet. Derfor er det viktig at vi bidrar til å skape et reelt alternativ på venstresiden.
– Må jobbe sammen
Parlamentarisk leder for Arbeiderpartiet, Rigmor Aasrud, er glad for godt og konstruktivt samarbeid med Rødt i Stortinget.
– Jeg setter stor pris på Marie som en god kollega. Jeg ønsker henne lykke til som lederkandidat i Rødt, sier Rigmor Aasrud til FriFagbevegelse.
Hun mener Martinussen har helt rett i at venstresida har et historisk stort flertall i Stortinget.
– I åtte år med Erna Solberg som statsminister fikk de rikeste i Norge store skattekutt, mens regninga ble sendt til vanlige folk. Det hadde folk sett seg lei på i 2021. Arbeiderpartiet står for en helt annen politikk i regjering, og jeg opplever at Rødt støtter mange av grepene vi tar, for eksempel i velferds- og arbeidslivspolitikken, sier Rigmor Aasrud.
– Arbeiderpartiet og Senterpartiet lykkes med å få flertall for sakene regjeringen legger frem i Stortinget. Det er bra. I saker der vi er enige med Rødt er det naturlig å samarbeide med dem, mens i andre saker er det tydeligere uenighet. Da er det ikke like naturlig å finne sammen. Men at vi må jobbe sammen for å stå imot høyrekreftene frem mot neste valg, er jeg helt enig i, avslutter Rigmor Aasrud.