JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Støres danske kollega vil stramme til i asylpolitkken. Her er forslagene som vekker oppsikt

Mette Frederiksen kan bli Danmarks neste statsminister med en helt ny, sosialdemokatisk asylpolitikk.
To nordiske partiledere i diskusjon over kakefatet, Mette Frederiksen og Jonas Gahr Støre.

To nordiske partiledere i diskusjon over kakefatet, Mette Frederiksen og Jonas Gahr Støre.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

STOCKHOLM: Dette har du hørt før, men ikke fra en sosialdemokratisk statsministerkandidat:

– Vi må hjelpe flyktningene i nærområdet. Vi må hindre at mange tusen dør på vei over havet. Danmark må selv få bestemme hvor mange flyktninger som kommer og når de kommer. Samtidig kan vi altså hjelpe langt flere enn vi hjelper i dag, sier Mette Fredriksen.

Hun mener dette er viktig for å beholde et bærekraftig velferdstilbud og arbeidsmarked i Danmark i framtiden. For at flere flyktninger enn i dag skal få hjelp. Og for at det er de flyktningene som trenger hjelp skal få hjelpen - ikke de som har penger til å flykte til et bedre liv i Europa.

Hun avviser at dette er et inhumant forslag.

– Det blir for enkelt å påkalle seg humanisme når man kritiserer dette forslaget. Asylsystemet fungerer ikke. Folk dør på havet, og vi bruker mye bortkastede penger, mener hun.

Dette er lønna i over 300 yrker

Forslagene som satte dagsorden

Den danske sosialdemokratiske lederen satte dagsorden under SAMAK-kongressen selv før hun ankom konferansesenteret på Arlanda flyplass sent mandag kveld.

Det gjorde hun med sitt asylsutspill i forkant:

* Frederiksen går inn for en innskjerping av muligheten til å få asyl i Danmark. Ifølge forslaget skal det ikke være mulig å søke asyl ved grensen eller ved landets største asylmottak.

Hun avviser at det bryter med konvensjoner.

* I stedet skal asylsøkerne sendes til et tredje land, for eksempel i Nord-Afrika, hvor det skal opprettes mottakssenter som skal drives av dansker.

* Der skal personene som har søkt asyl oppholde seg mens søknaden behandles.

* Til gjengjeld kan hun tenke seg at Danmark tar imot kvoteflyktninger fra FN igjen. Antallet skal være flere enn 500 per år, som var grensen før det ble satt stopp sist høst.

Hun viser til et regnestykke som sier at 135 kroner brukt på en flyktning i Danmark, er en krone brukt i nærområdet. Det vil hun gjøre noe med, og vil doble bistandsbudsjettet for å gi hjelpen i nærområdet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sosialdemokratisk partileder i Danmark, Mette Frederiksen med heftig asylutspill på arbeiderkongress.

Sosialdemokratisk partileder i Danmark, Mette Frederiksen med heftig asylutspill på arbeiderkongress.

Helge Rønning Birkelund

Har brutt sammen

– Innvandringen skal reguleres. Den sosialdemokratiske ideologien har hele tiden handlet om å regulere markedet, sa hun.

– Jeg ser forandringen i København. De som vasker er ikke etniske dansker. Noen på gode vilkår, men svært mange på illegale. Det er undergravende. Det presser lønningene. Vår tillit, vår lave ulikhet og vår evne til å regulere kan bli satt over styr, sa hun fra talerstolen.

– Vi har i mine øyne fått for mange ikke-vestlige inn i vårt samfunn. Når jeg som sosidaldemokrat vil finne løsninger, er mitt beste råd å regulere igjen. Man kan ikke ha et nordisk velferdssamfunn hvis man ikke har en majoritet av befolkningen som deler de samme verdier. Og derfor kan man ikke ha ubegrenset innvandring, er hennes budskap.

– Flyktningesystemet har brutt sammen. Det er ikke de som trenger det mest som klarer å flykte til Europa. Ingen vet om de klarer å komme fram. Barn og kvinner blir utsatt for overgrep. Dette må vi gjøre noe med, sa Mette Frederiksen til forsamlingen av nordiske sosialdemokrater.

Både den svenske statsministeren, Stefan Löfven, og Ap-leder Jonas Gahr Støre lyttet.

Støre: – Vi må ha mot til å adressere et asylsystem som er i ferd med å bryte sammen

AUF-lederen: – Noen synes retorikken er tøff, men det er resultatet til slutt som er viktig

Annonse
Annonse