JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strømpris

Strømstøtten har blitt godt mottatt: Bare to av ti er misfornøyd

56 prosent av de som har gjort seg opp en mening om regjeringens strømstøtte er fornøyd med ordningen, viser en undersøkelse som Opinion har utført for LO.
Folk på Østlandet og Vestlandet er mest fornøyd med strømstøtteordningen. (Illustrasjonsfoto)

Folk på Østlandet og Vestlandet er mest fornøyd med strømstøtteordningen. (Illustrasjonsfoto)

Brian Cliff Olguin

helge@lomedia.no

Opinion har spurt et representativt utvalg på 1000 personer om regjeringens strømstøtteordning, som fra september vil kompensere 90 prosent av all strømpris over 70 øre.

Ordningen vil også gjelde for borettslag og sameier, slik at også de med leiligheter vil få strømstøtte.

Strømstøtteordningen

Strømstøtteordningen ble første gang innført i desember 2021, og var opprinnelig ment å gjelde fram til mars 2023.

Når gjennomsnittlig markedspris i det prisområdet husholdningen tilhører overstiger 70 øre per kilowattime, har staten betalt 80 prosent av prisen over dette nivået.

Fra 1. september økes prosentsatsen til 90 prosent. Husholdningen kan få støtte til strømforbruk på inntil 5000 kilowattime per måned per målepunkt.

Ordningen skulle i utgangspunktet koste staten 23 milliarder kroner fra desember 2021 til mars 2023. Det er nå ansett å bli langt dyrere.

Spørsmålet som Opinion har stilt et utvalg personer, er hvor fornøyd eller misfornøyd man er med denne ordningen.

Slik har folk svart:

• 56 prosent av de som har en mening er fornøyd. 21 prosent er misfornøyd. 13 prosent svarer at de ikke vet.

• Folk i Oslo og Østlandet (62 prosent) og Vestlandet (57 prosent) er mest fornøyd.

• Bare blant medlemmer av Fremskrittspartiet og Folkets Parti FNB (tidligere Folkeaksjonen nei til mer bompenger) er det flere misfornøyd enn fornøyde velgere.

• De med inntekt under 700.000 er mer fornøyd (57-59 prosent) enn de med inntekt over 700.000 (50 prosent).

• Medlemmer i LO (61 prosent) og UNIO (64 prosent) er litt mer fornøyd enn medlemmer i YS (51 prosent) og Akademikerne (57 prosent).

• De med små boliger, på under 100 kvadratmeter, er mer positive enn de med store boliger.

• De med strømregning under 2500 kroner er mer fornøyd med ordningen enn de med strømregning over 2500 kroner.

Se tallene: Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten

Stor betydning

Over halvparten av befolkningen sier strømprisene har svært stor eller stor betydning for husholdningens økonomi.

Men bare 37 prosent sier strømprisene har svært stor eller stor påvirkning på økonomien når man tar hensyn til strømstøtteordningen.

Vanlige folk i Norge er overveiende godt fornøyd med regjeringens strømstøtteordning. Det viser at regjeringens strømstøtteordning virker, mener LO.

– Regjeringens strømstøtteordning for husholdningene virker. Familiene er langt på vei beroliget. Det er vi glad for, sier andre nestleder i LO, Steinar Krogstad til FriFagbevegelse.

– Nå har vi tid til å vurdere om det skal gjøres ytterligere forbedringer. Men etter vårt syn er det ingen grunn til å forhaste seg, legger han til.

Han mener det nå er viktig å bruke tiden framover til å se på hvordan en strømstøtteordning for bedriftene kan se ut.

Mye lest: Aldri mer strømkrise, lover energiminister Aasland

Må bruke tid

– Den må vi også ta oss tid til å utrede. Vi må være sikre på at en ordning for bedriftene hjelper virksomhetene som faktisk har behov for det, samtidig som vi ikke setter statskassa ut på fortauet for alle å forsyne seg, sier Steinar Krogstad.

– Vi er heldige som har et godt økonomisk handlingsrom i Norge. Men det betyr ikke at vi skal kaste pengene ut av vinduet, fortsetter han.

LO mener det er merkelig at Stortinget skal innkalles utenom sesjonene.

– Løsningene ligger jo nå på bordet, eller er under arbeid i regjeringen. Det er lite Stortinget kan gjøre fra eller til ut over å skape et inntrykk av at de engasjerer seg. Det mener vi Stortinget kunne avstått fra. Det vi trenger er konkret politikk. Ikke politiske show, mener Krogstad.

Han minner om at den strømstøtteordningen som nå kommer på plass kan komme til å leve lenge.

– Da er vi avhengige av at den er god og treffsikker, og ikke noe som er skrudd sammen gjennom overbudspolitikk en sein natt på Stortinget.

Denne skaper debatt: Brundtland angrer ikke på loven som gjorde strøm til markedsvare

Evaluerer ordningen

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) synes det er gledelig at regjeringens strømstøtteordning er så godt mottatt.

– Regjeringen kommer til å avlaste husholdningene for høye strømutgifter så lenge strømprisene er ekstraordinært høye, lover han overfor FriFagbevegelse.

– Denne ordningen kom på plass på rekordtid, og det har vist seg å være en god ordning som treffer godt. Samtidig mener jeg det er rom for forbedring. Vi evaluerer nå ordningen og har varslet at vi vurderer forbedringer. Det er spesielt viktig at vi avlaster familier med lavinntekt for de høye kostnadene, sier Aasland.  

Warning
Annonse
Annonse