Strømpris
Aldri mer strømkrise, lover energiminister Aasland
I løpet av høsten kommer regjeringa med tiltak som vil begrense krafteksporten når det er lite vann i vannmagasinene. Det vil hindre strømkriser i framtida, mener ministeren.
Olje- og energiminister Terje Aasland tror at vi ikke kommer til å oppleve dagens strømsituasjon i framtida.
Martin Guttormsen Slørdal
torgny@lomedia.no
Strømprisene, spesielt sørvest i landet, slår nok en rekord. Torsdag vil prisen per kWh ligge tett opp under seks kroner. Tross dette er det en svært optimistisk olje- og energiminister som FriFagbevegelse møter.
Han tror at vi aldri kommer til å oppleve en slik strømkrise igjen.
– De nye mekanismene for strømstyring gjør at vi aldri mer vil komme inn i den situasjonen vi har vært i sommer, sier Aasland til FriFagbevegelse.
Begrenser eksporten
Strømstyringsmekanismen som Aasland snakker om, vil innebære at det blir begrensninger på eksporten når fyllingsgraden i vannmagasinene når under et visst nivå.
– Når kommer disse tiltakene?
– De jobber med dem nå. Jeg håper at vi får dem ferdig slik at de blir lagt fram i løpet av høsten. Da kan de virke i forbindelse med snøsmeltingen til våren, sier Aasland.
Mye delt: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene, mener Norsk Industri-sjefen
Fylles opp
FriFagbevegelse snakker med Aasland i det de siste tallene for fyllingsgraden i vannmagasinene blir kjent. Den viser at vannmagasinene er i ferd med å fylles opp hvis en ser hele landet under ett.
Fyllingsgraden i hele Norge er på 68,4 prosent. I et vanlig år er den ha vært på 77,7 prosent. Men i sørvest er det fortsatt lite vann. Her er fyllingsgraden på 50,1 prosent.
Det vanlige på denne tida av året er 78,1 prosent. I denne delen av landet har også fyllingsgraden gått ned den siste uka.
Etter at dataene ble samlet inn har det vært styrtregn over store deler av Sør-Norge.
Jørn Eggum: – Åpenbart at vi ikke kan ha kraftutveksling med andre land slik situasjonen er nå
Detaljerte rapporter
Den ukentlige rapporteringen av fyllingsgraden er et av tiltakene som strømprodusentene har blitt pålagt.
Strømprodusentene har også blitt bedt om ikke å tappe vannmagasinene slik at det skal være vann i magasinene til å produsere strøm til vinteren.
– Denne detaljerte rapporteringen gjør at fagfolkene har detaljert kunnskap om situasjonen og kan foreslå mer målrettete tiltak sier Aasland.
– Tallene viser at nesten all vannkraft som er produsert i Sør-Norge de siste ukene, er vann det ikke er mulig å lagre. Det betyr at produsentene i sommer har fulgt oppfordringene fra myndighetene og spart på vannet der de kan, sier direktør i NVE, Inga Nordberg i en pressemelding.
Debatt: «Nei, strøm er ikke vanskelig», skriver Aslak Sira Myhre
Allmenne hensyn
Det er Statnett som har konsesjon på krafteksport via kablene til Storbritannia og Tyskland. I konsesjonen heter det at «Olje- og energidepartementet forbeholder seg retten til å endre vilkårene i konsesjonen i konsesjonsperioden dersom allmenne hensyn gjør dette nødvendig.»
Aasland mener at det ikke er nødvendig å gå inn å endre konsesjonsvilkårene. Han regner med at den nye strømstyringsmekanismen vil være tilstrekkelig til å forhindre at vi et annet år kommer i den situasjonen vi er i nå.
Se tallene: Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten
Fortsatt strømeksport
– Hvis Norge kutter i strømeksporten, kan det være noe i EØS-avtalen som hindrer oss i å gjennomføre en slik ordning?
– Nei, vi vil da gjøre det samme som alle andre land når forsyningssikkerheten er truet, sier statsråden.
Men fortsatt sendes mer kraft ut av Norge enn det importeres. Hittil i år er netto strømeksport på over 8,6 TWh. Selv i august med skyhøye priser i Sørvest-Norge og på Østlandet har eksporten av strøm vært større enn importen.
I perioden 1. til 17. august var nettoeksporten av strøm på 0,6 TWh.
Kommentar: «Høyre vil ha mye mer av en politikk folket sier tydelig nei til. Og flyr høyt på det»