Strømpris
Ikke nasjonalisme å tenke på egne behov, mener Jørn Eggum
Regjeringa må komme med tydelige og forutsigbare grep for å hjelpe bedriftene gjennom strømpriskrisa, krever Fellesforbundets leder.
– Nå må magasinene fylles, og det er åpenbart at vi ikke kan ha kraftutveksling med andre land når situasjonen er som nå, sier Jørn Eggum. (Illustrasjonsfoto)
Leif Martin Kirknes
eline@lomedia.no
– Vi får mye tilbakemeldinger om alt fra problemer knyttet til en firedoblet strømregning, til at tillitsvalgte spør om lokale lønnsforhandlinger bør forskyves, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Han og Fellesforbundet krever at regjeringa bidrar til at kraftselskapene må tilby nye og fornuftig prisede fastprisavtaler.
De aller fleste av forbundets medlemmer jobber i små og mellomstore bedrifter, som ikke har langsiktige, rimelige kraftavtaler.
– Det trengs avklaring, vil regjeringa komme med støtteordninger til næringslivet av samme type som til forbrukere? Og vil det for eksempel bli mulighet til å ta opp statlige lån dersom strømprisene skaper trøbbel for ellers sunne selskaper?
Aktuelt: Stortinget vil avbryte ferien for å avgjøre strømtiltak
Bekymret for arbeidsplasser
Eggum bekymrer seg for arbeidsplassene som nå opplever usikkerhet på grunn av et fullstendig løpsk marked. Derfor må regjeringa levere, og ikke kun kortsiktige grep.
– Samtidig er det ingen tvil om at vi ikke kan sitte i denne kraftsituasjonen på lang sikt. Regjeringas havvindplaner er gode, men det vil ta tid før de konkrete resultatene vises, sier Eggum.
Han peker på at andre land har en regulerbar kraftforsyning, som Tyskland som kan ta i bruk både kjernekraft og kullkraft som de ønsker.
– Nå må vi tenke på vår egen industri og befolkning. Dette er ikke nasjonalisme, alle land tar tiltak nasjonalt – og det må vi også gjøre i Norge. Det verste som kan skje er at det blir rasjonering. Nå må magasinene fylles, og det er åpenbart at vi ikke kan ha kraftutveksling med andre land når situasjonen er som nå, sier Eggum.
Debatt: «Nei, strøm er ikke vanskelig», skriver Aslak Sira Myhre
I tråd med LO-kongressen
Han mener ingen av disse kravene kravene bryter med LO-kongressens vedtak, som i ettertid ble kritisert av flere sentrale tillitsvalgte i Fellesforbundet for å være for veike.
– Det vi foreslår er nettopp økt politisk kontroll med krafta, sier Eggum.
Forbundslederen har sett seg lei på at den opposisjonsleder Erna Solberg stadig fremmer forslag om hjelpepakker når det oppstår vanskelige situasjoner.
– Det er en uting. Jeg vil bare ha to pakker i året, og det er til jul og bursdag. Når regjeringa nå skal dekke inn økte forsvarsutgifter i en usikker verden, en migrantkrise og dyre strømstøtteordninger, må det inn i budsjettene. Er det for lite penger, må skattene øke. De med størst rygg må bære det største ansvaret, sier Eggum.
Mye lest: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene, mener Norsk Industri-sjefen
Jørn Eggum bekymrer seg for arbeidsplassene som nå opplever usikkerhet på grunn av et fullstendig løpsk strømmarked.
Ole Palmstrøm
Vanskelig med dyrtid
Men det er ikke bare strømprisene som er en kilde til bekymring for Fellesforbundets medlemmer.
Også den høye prisveksten skaper uro, og mange kommer til å oppleve en merkbart strammere privatøkonomi.
– Vi «slo» kalkylen om en prisvekst på 3,4 prosent da frontfaget endte med en lønnsøkning på 3,7 prosent. Men prisene har økt mye mer. Det må få konsekvenser for seinere lønnsoppgjør, sier Eggum.
Han peker på at det vil variere veldig hva fasiten for den enkelte blir, ut fra hva de oppnår i høstens lokale oppgjør. Gode lokaloppgjør blir veldig viktig.
– Samtidig er det klart at noen vil komme i en vanskeligere situasjon slik prisene på strøm og andre nødvendige varer. Nå er det viktigere enn noen gang å ha kontroll og være forsiktig med økonomien, sier Eggum.
Se tallene: Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten
Mye delt: Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.