Styringsrenten ble satt ned – men bankenes renter for folks private lån følger ikke etter
Stortingsrepresentant Masud Gharahkhani (Ap) reagerer på at bankene ikke følger opp med å sette ned rentene tilsvarende styringsrenten.
HENGER ETTER: Bankene nøler med å sette ned rentene for privat økonomi – som boliglånsrenta.
Colourbox
Norges Bank satte ned styringsrenten akutt sist fredag med 0,5 prosentpoeng.
Pengemarkedsrenten Nibor har falt med 0,5 prosentpoeng de siste to månedene, til 1,6 prosent. Ytterligere fall ventes.
Få har et forhold til Nibor, men denne renten er svært viktig for privatøkonomien til det norske folk. Den bestemmer i en stor grad hva boliglånet ditt koster.
p
Nibor har vært stigende helt siden oktober 2017.
Tillitssamfunn
DNB var først ute med å sette ned renten, og annonserte rentekutt på inntil 0,35 prosentpoeng. Nordea kutter boliglånsrenten med inntil 0,50 prosentpoeng. Men dette blir ikke effektuert før om seks uker for eksisterende kunder.
Banker som setter ned renten, setter den i all hovedsak ned med 0,35 prosentpoeng. Nå kommer Gharahkani med et krav til bankene:
– Norge er et tillitssamfunn hvor vi stiller opp for hverandre i vanskelige tider. Fellesskapet stiller opp for arbeidsfolk. Fellesskapet stiller opp for arbeidsplasser. Fellesskapet stiller opp for næringsliv og banken. I dag gikk min partileder ut og stilte krav til de som nå ber om fellesskapet hjelp. Skal dere ha hjelp, må dere si nei til feite utbytter og bonuser til toppsjefene. Det handler om solidaritetsdugnad, sier Ap-representanten.
Han mener mange banker nøler med å sette ned rentene og oppstart av rentekutt. Og mener det ikke holder å sette ned renten med 0,35 prosent.
– Når styringsrenten blir satt ned med 0,5 prosentpoeng, må også bankene gi det samme til vanlige låntakere, hevder han.
Også Huseierne har engasjert seg i dette.
– I disse spesielle tidene burde bankene følge opp med å gjøre det samme kuttet. Dette er en dugnad for å holde landet igang. Her må også bankene bidra fullt ut, sier Morten Andreas Meyer, generalsekretær i Huseierne.
Saken fortsetter under bildet.
Stortingsrepresentant Masud Gharahkhani (Ap)
Bernt Sønvisen/Arbeiderpartiet
– Noen banker snur etter mediepress. Må det virkelig være sånn når Norges Bank kutter renten betydelig? Det vil helt sikkert komme flere rentemøter. Når fellesskapet stiller opp for bankene. Bør ikke bankene stille opp for arbeidsfolk og økonomien, spør han.
Han mener svarte er at bankene må stille opp for alle de som blir permittert, mister jobben og mister inntekt.
Risikofylt tid
Sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad, tror bankenes nøling skyldes at bankene opplever tiden vi er inne som både risikofylt og usikker. At nølingen rett og slett skyldes en risikovurdering.
Samtidig påpeker han at grepet til Norges Bank får svært liten effekt hvis ikke bankene følger etter.
– Det er viktig at bankene er sin samfunnsrolle bevisst i den situasjonen vi er inne i. Spesielt hvis bankene benytter seg av statens garantier, sier Roger Bjørnstad til FriFagbevegelse.
p
– Det er et problem i krisetider at bankene, som egentlig er en kritisk infrastruktur, ikke nødvendigvis ser seg tjent med å ta den risikoen som samfunnet ønsker de skal ta, mener Bjørnstad.
– Hvis de ikke gjør det, har det ingen effekt. Det er ikke tilstrekkelig at myndighetene slipper løs. Bankene må også bidra til at det skal ha noen ærlig effekt, poengterer han.
Det er to viktige grunner til at Norges Bank setter ned styringsrenten: Folk som mister jobben skal få lavere utgifter på lånene sine. Og det skal sette i gang noe aktivitet.
– Det spørs om renten har noen betydning for det siste akkurat nå uansett. Det blir langt viktigere når økonomien tar seg opp igjen, sier Roger Bjørnstad.
Et riktig grep
Den såkalte motsykliske bufferen i bankenes kapitalkrav ble satt ned med 1,5 prosentpoeng, til 1. prosent fredag. Det gir økt utlånskapasitet i bankene grovt anslått til mellom 500 og 600 milliarder kroner.
– Det er et kraftfullt og effektivt tiltak som treffer bedriftenes behov for økt likviditet og gir økt kredittkapasitet fra norske banker, sa han administrerende direktør i Finans Norge, Idar Kreutzer. i en pressemelding.
Samtidig ble altså styringsrenten satt ned med 0,5 prosentpoeng til 1 prosent.
– Det er helt riktig å gjøre det nå. Det kan stimulere forbruket på sikt, sa Kreutzer.