Pensjon fra første krone:
SV om pensjon fra første krone: – Grunn til å være bekymret
Kari Elisabeth Kaski er skuffet over at flertallet på Stortinget ikke er med på å innføre pensjon fra første krone for én million arbeidstakere.
Finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski i SV er ikke fornøyd med vedtaket om pensjon fra første krone.
Stortinget
helge@lomedia.no
– Det er veldig synd. Det kommer veldig tydelig fram i debatten at argumentene fra regjeringspartiene er svært tynne. Vi kunne besluttet dette her og nå. Det er allerede utredet. Partene i arbeidslivet har bedt lovgiver om å ta saken, sier finanspolitisk talsperson i SV, Kari Elisabeth Kaski, til FriFagbevegelse.
– Jeg er veldig bekymret for at dette bare vil trekke ut i tid. Spesielt når de som talte fra regjeringspartiene faktisk er mot pensjon fra første krone gir det grunn til å være bekymret for arbeidet i det partssammensatte utvalget, legger hun til.
Hun mener dagens offentlige tjenestepensjon rammer de med lavest lønn og lavest tjenestepensjon, og er dypt urettferdig.
– Oftest er det kvinner det går ut over. De som tjener 200.000 kroner får bare pensjon fra halve inntekten, mens de med 600.000 i årsinntekt får pensjon for fem sjettedeler av sin lønn. Dette er systematisk urettferdig, mener Kaski.
• Høyre-topp ønsker pensjon fra første krone
Lite engasjert
Finansminister Siv Jensen (Frp) måtte tåle mye kritikk for lite engasjement da spørsmålet om pensjon fra første krone ble diskutert på Stortinget torsdag.
– En mindre engasjert taler har jeg nesten ikke sett, spesielt fra en som vanligvis er en så god taler som finansministeren, sa SV-leder Audun Lysbakken.
– Det er lett å se at finansministeren ikke brenner for dette, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Siv Jensen strakk seg til å ha sympati for forslaget, men kan ikke love hva som vil komme ut av det.
Flertallet på Stortinget – med de fire regjeringspartiene – trekker fram at kostnadene ved innføring av pensjon fra første krone vil ramme næringslivet, som et vesentlig argument for å stemme ned forslaget fra Arbeiderpartiet og SV.
– Jeg vil ikke kategorisk avvise dette i framtiden, men heller ikke forskuttere hva utvalget skal komme fram til, sa saksordfører Sivert Bjørnstad (Frp) i sin innledning i diskusjonen.
Sigbjørn Gjelsvik (Sp) poengterte at pensjon avhenger av brede forlik som kan stå seg over tid med skiftende regjering og skiftende Storting.
– Vi er tydelige på at prinsippet om pensjon fra første krone skal følges opp og gjennomføres ved at regjeringen legger fram et forslag til Stortinget. Hvordan det skal foregå er opp til det partssammensatte utvalget. Men det er ingen tvil om at vi er klare på at vi vil ha pensjon fra første krone, sa Gjelsvik.
På tampen utartet det seg til en ordveksling mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Ap mente Senterpartiet burde ha støttet forslaget om å vedta prinsippet nå, mens Senterpartiet ville gjøre det gjennom et utvalgsarbeid. Det endte i minnelighet ved at Senterpartiet støttet forslaget fra opposisjonen subsidiært.
• Ap mener det er en skinnmanøver å utrede pensjon fra første krone på nytt
Må rettes opp
Rødt-leder Bjørnar Moxnes var klokkeklar:
– Pensjon fra første krone er et rettferdig krav. Dagens ordning rammer ungdom, deltidsansatte og lavtlønnede i privat sektor. Aller mest kvinner. Det er nærmest en dobbel straff for den som har de dårligste arbeidsforholdene, som ikke har sikkerhet for verken jobb eller inntekt, og aller mest kvinner.
Men dette kan altså rettes opp av Stortinget, sier Bjørnar Moxnes.
Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson, Rigmor Aasrud, avviser at behandlingen av pensjon fra første krone roter til trepartssamarbeidet og at saken må utredes.
– Begge deler er feil. Saken startet i lønnsoppgjøret i 2016 da Riksmegleren sendte et brev til statsministeren i forbindelse med oppgjøret i frontfaget. Statsministeren svarte at regjeringen var innstilt på å utrede behovet for å gjøre tilpasninger i lov og regelverket for tjenestepensjon i privat sektor. Resultatet ble en rapport som kom i desember 2016 utarbeidet av embetsverket, med partene, finansnæringen og forbrukerrådet i referansegruppe. Alle de fire kravene ble utredet: pensjon fra første krone, deltidsregelen, aldersgrensen og 12 måneders-regelen. Regjeringen valgte å legge bare en av sakene ut på høring. Hvorfor ikke legge fram en sak på høring som gjaldt hele problemsstillingen? spør Aasrud.
Utrede konsekvensene
Finansminister Siv Jensen er klar på at man må utrede konsekvensene som pensjon fra første krone vil gi.
– Det må utredes skikkelig og begge parter må få mulighet til å være med på dette. Det vil være en ekstra kostnad for bedriftene. Men det kan også være andre måter å tilpasse pensjonskostnadene på samtidig som man innfører dette, mener Jensen.
Hun er innstilt på å følge opp regjeringsplattformen som altså sier at man skal sette ned et partssammensatt utvalg som skal se på og vurdere pensjon fra første krone. Arbeidet med dette er allerede startet i Finansdepartementet.
Les også:
• Studentene tvinges til å studere stadig lenger. Det går ut over pensjonen