JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Stortingspolitiker Freddy André Øvstegård (SV) støtter barnehagestreiken.

Stortingspolitiker Freddy André Øvstegård (SV) støtter barnehagestreiken.

Martin Guttormsen Slørdal

Streik i private barnehager

SV støtter barnehagestreiken, men får beskjed om å holde seg unna av Fagforbundet

Freddy André Øvstegård støtter barnehagestreiken fullt ut. Fagforbundets leder, Mette Nord, vil ikke ha støtten.

25.10.2022
15:23
26.10.2022 07:29

helge@lomedia.no

Stortingsrepresentanten fra SV mener den pågående barnehagestreiken handler om pengene som fellesskapet gir til pensjonspenger – og må gå til det de er ment for.

Han mener det er en selvfølge at ansatte i private barnehager skal ha en like god pensjonsordning som de offentlige barnehagene har.

– Streiken er en viktig kamp som vi støtter fullt ut. SV støtter kampen for anstendig pensjon i barnehagesektoren, sier Freddy André Øvstegård til FriFagbevegelse.

Innsikt: Derfor streiker de ansatte i private barnehager

Innfri sine løfter

Fagforbundet, Utdanningsforbundet og Delta streiker i barnehagene for at Private Barnehagers Landsforbund (PBL) skal innfri sine løfter fra tidligere forhandlinger om å gå inn i ordningen med avtalefestet pensjon (AFP).

Freddy André Øvstegård sitter i utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget. Han har stor forståelse for de barnehageansatte som er i streik.

Han er heller ikke redd for å uttrykke politisk støtte, til tross for at Fagforbundets leder, Mette Nord, var klar på sitt forbunds landsmøte nylig om at det er partene i arbeidslivet som har og fortsatt skal ha ansvaret for lønnsforhandlinger og lønnsdannelsen i Norge.

– Det er selve juvelen i den norske modellen. Det er vi som prioriterer. Det er vi som vurderer innretningen på de økonomiske kravene og tar ansvaret for regulering av lønns og arbeidsvilkår gjennom tariffavtalene, sa Nord fra talerstolen.

Øvstegård synes likevel ikke det er galt at han som politiker blander seg inn i nettopp denne konflikten.

– Dette er ikke en lønnskamp, men en streik som handler om pensjonsrettigheter. SV har foreslått i Stortinget at alle ansatte i private barnehager skal ha like gode pensjonsforhold som ansatte i vanlige barnehager. Vi jobber for det daglig fra en politisk vinkel. Mens Fagforbundet, Delta og Utdanningsforbundet jobber for dette ut fra en faglig vinkel, sier Freddy André Øvstegård.

Han poengterer at de private barnehagene får penger fra fellesskapet som nettopp skal gå til å dekke pensjon for de ansatte. Da må de også gå til det.

Fra landsmøtet: Fagforbundets leder nekter å samarbeide med Rødt etter støtte til lærerstreiken

– Dønn usosialt

I stedet mener han mange barnehager bruker mindre på pensjon enn de egentlig skal. 

– Kampen om pensjonskronene er derfor også en kamp om hvorvidt fellesskapets penger skal gå til det som er meningen det skal gå til, eller til andre kostnader og utbytte til eierne, mener SV-representanten.

Han mener det er skapt en ond sirkel når kommersielle barnehagekonsern har som strategi å ha lavere pensjonsutgifter enn de kommunale for å kunne vinne fram i konkurransen, og hente ut fortjeneste.

– Det er dønn usosialt og ikke en ordning vi kan leve med. Det må stanses, mener Freddy André Øvstegård.

Ansatte i private barnehager utenfor PBL og i de kommunale barnehagene er med i AFP-ordningen.

– De ansatte i PBL-barnehagene har allerede betalt høyere egenandel i flere år nettopp for å gå inn i AFP-ordningen. Derfor løper PBL fra løftene sine, mener Øvstegård.

Han har ikke noe mot private barnehager.

– Det er positivt med private barnehager så lenge de ikke tar ut fellesskapets penger og foreldrepenger til eiernes berikelse i stedet for til barna tilbud og ansattes rettigheter.

Medlemsboom

Mette Nord, som nylig ble gjenvalgt som leder av Fagforbundet, vil imidlertid ikke ha noen støtte fra politisk hold. Hun mener fortsatt at politikerne og de politiske partiene skal holde seg langt unna det som har med tariffoppgjør å gjøre.

Det er opp til partene å ordne opp i det.

– Jeg er glad for at politikere gir støtte til retten for å kunne streike. Men det hører ikke hjemme på politikernes bord å blande seg inn i en konflikt, sier Mette Nord til FriFagbevegelse.

– Politikerne på Stortinget skal vedta lover, bevilge penger og bestemme hvilke prioriteringer som skal gjelde. Denne konflikten handler om utsatt lønn. Derfor er dette en helt vanlig arbeidskonflikt i et helt vanlig lønnsoppgjør, poengterer hun.

Fagforbundet har for øvrig opplevd en stor medlemsøkning gjennom konflikten.

Da forbundet meldte plassoppsigelse for de ansatte i de private barnehagene hadde de 8.500 medlemmer i PBL. Fra 1. september til lørdag 15. oktober, da det ble klart at det ble streik, meldte 302 barnehageansatte seg inn i forbundet.

Siden det ble klart at det ble streik, har ytterligere 319 kommet til.

Til sammen har Fagforbundet fått 620 nye medlemmer siden konflikten startet. 

Tilbakeviser påstander

Marius Iversen, direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i PBL, hevder at forbundets medlemmer tilbyr like gode lønns- og pensjonsvilkår som det kommunale barnehager gjør.

– Det har de gjort til nå, og det skal de også gjøre i fremtiden. skriver han i et tilsvar til FriFagbevegelse.

– PBLs tariffområde omfatter alle typer barnehager, både med tanke på størrelse, eierskap, organisasjonsform og eventuell konserntilknytning. Mer enn halvparten av barnehagene er enkeltstående. Våre medlemmer tilbyr like gode lønns- og pensjonsvilkår som det kommunale barnehager gjør. Det har de gjort til nå, og det skal de også gjøre i fremtiden, skriver han.

Og legger til at senest i årets tarifforhandlinger leverte PBL følgende skriftlige forslag: «Dagens AFP videreføres fram til reformert AFP er avklart, per nå antatt i hovedoppgjøret 2024. Deretter fremforhandles en framtidig helhetlig løsning for AFP og tjenestepensjon. Den skal også være konkurransedyktig med ytelsene i kommunale barnehager.»

Iversen avviser Freddy André Øvstegårds påstand om at barnehageeiere sparer på pensjon på bekostning av de ansatte.

– Det er beviselig feil. Jeg leser det også som et lettvint angrep mot den delen av sektoren Øvstegårds parti uansett vil bli kvitt, uavhengig av hvilken kvalitet barnehagene leverer. For PBL er det kvaliteten og mangfoldet i tilbudet til barna som er det viktigste, ikke hvem som eier barnehagen, sier Iversen.

 – For PBL er det en avgjørende kvalitet med sektoren at private barnehager kan tilby konkurransedyktige vilkår for de ansatte. Men det er ikke noe mål i seg selv å bruke mest mulig offentlige penger på pensjon. En ren kostnadsdekning vil frata barnehagene insentivene til å forhandle fram gode pensjonsavtaler til lavest mulig pris. Det vil føre til at mer offentlige penger går til forsikringsselskapene og at det blir mindre offentlige penger igjen til alle andre utfordringer som velferdssamfunnet står overfor i årene som kommer.

 

25.10.2022
15:23
26.10.2022 07:29Mest lest

Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.

Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.

Håvard Sæbø

Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Eggum fast

Tore Kristiansen / VG

Fersk måling: Nedtur for Høyre og Erna Solberg

Målet med møtet på Stortinget er å høre hva Teslas norske ledelse mener om et organisert arbeidsliv.

Målet med møtet på Stortinget er å høre hva Teslas norske ledelse mener om et organisert arbeidsliv.

Nam Y. Huh / AP / NTB

Tesla Norge innkalles til hastemøte på Stortinget

Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)

Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)

Tormod Ytrehus

De avgjorde din nye lønn. Se hva toppene i arbeidslivet tjener

På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.

På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.

Ole Palmstrøm

Forsinka på jobb fordi det er snø? Dette er reglene

I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.

I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.

Sebastian Christiansen / Forsvaret

Over 400 i Forsvaret får nå etterbetalt store summer

Nav skal fra 1. juli 2024 hjelpe mottakere av sosialhjelp med telefonregninga eller bussbillett hjem til familien.

Nav skal fra 1. juli 2024 hjelpe mottakere av sosialhjelp med telefonregninga eller bussbillett hjem til familien.

Colourbox

Folk på sosialhjelp får mer. Se hva det betyr her

Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.

Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.

Jan-Erik Østlie

Ap ber om hjelp. Nå kan du si din mening

Ole Palmstrøm

FHI-ansatte beholder jobben. – Nå kan jeg ta jul med senkede skuldre

Yara-direktør og president i NHO,  Svein Tore Holsether, er suveren vinner på inntektstoppen blant arbeidsgivere og fagforeningsledere.

Yara-direktør og president i NHO, Svein Tore Holsether, er suveren vinner på inntektstoppen blant arbeidsgivere og fagforeningsledere.

REUTERS/Victora Klesty

Sjekk inntekten til over 130 topper i arbeidslivet

Erlend Angelo

Catos epost diskutert i Høyesterett: – Helt uvirkelig at det havnet her

NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.

NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.

Ørn E. Borgen / NTB

Regjeringen lovet et «rausere» Nav. Her er fasiten

Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.

Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.

Colourbox

Seks råd til folk som ikke har fått lønna de har krav på

BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.

BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.

Espen Solli

Medisinen de lager her, skal redde pasienter over hele verden

FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.

FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Strengere regler for arbeidsledige virket ikke etter hensikten

Brannpersonellet på Avinors flyplasser må vente på kommunalt brannvesen.

Brannpersonellet på Avinors flyplasser må vente på kommunalt brannvesen.

Anne Marthe Vestre Berge

Brannfolk får ikke redde passasjerer fra røykfylte fly: – Jeg frykter at liv skal gå tapt

– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.

– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.

Sissel M. Rasmussen

Drikker du for mye med kollegaene dine?

Leder i Elektroarbeidernes  fagforening i Trøndelag stoler mer på Fellesforbundet enn på LO.

Leder i Elektroarbeidernes fagforening i Trøndelag stoler mer på Fellesforbundet enn på LO.

Torgny Hasås

Uføre må være med i ny AFP, mener fagforeningsleder

Etter to år venter sjøfolk fortsatt på reglene som skal gi norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann. 

Etter to år venter sjøfolk fortsatt på reglene som skal gi norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann. 

Tri Nguyen Dinh

Intern strid i regjeringen kan hindre at sjøfolk får norsk lønn i norske farvann

FRYKTER REKRUTTERINGEN: Roy Omsland ved  Skogmo VGS i Skien sier de kan gi all praktisk opplæring på skolen. Ulempen er at  det blir vanskeligere for elevene å få læreplass etter skolen, siden elevene da ikke får vist hva de duger til mens de er utplassert i en bedrift.

FRYKTER REKRUTTERINGEN: Roy Omsland ved Skogmo VGS i Skien sier de kan gi all praktisk opplæring på skolen. Ulempen er at det blir vanskeligere for elevene å få læreplass etter skolen, siden elevene da ikke får vist hva de duger til mens de er utplassert i en bedrift.

Håvard Sæbø

Nå dropper bedrifter å ta inn elever på byggeplassen


Flere saker