JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundets landsmøte

Fagforbundets leder nekter å samarbeide med Rødt etter støtte til lærerstreiken

Streikestøtte fra politiske partier mener Mette Nord er utidig innblanding i lønnsforhandlingene.
Mette Nord avsluttet landsmøte ikledd en rød t-skjorte, men det må ikke på noen måte tolkes som at hun støtter partiet Rødt.

Mette Nord avsluttet landsmøte ikledd en rød t-skjorte, men det må ikke på noen måte tolkes som at hun støtter partiet Rødt.

Per Flakstad

torgny@lomedia.no

Et av forslagene som landsmøtet i Fagforbundet har behandlet, er støtte til politiske partier. Det mest omstridte er samarbeidet med Rødt.

Fagforbundet i Vestfold og Telemark har fremmet et forslag om at «Fagligpolitisk samarbeid med hele venstresida skal styrkes». I det ligger det at Rødt skal inn i den faglig politiske varmen hos Fagforbundet.

Under debatten om forslaget på landsmøtet tok Mette Nord ordet for å understreke at hun var sterk motstander av at Fagforbundet skulle samarbeide med partiet.

Begrunnelsen er Rødts støtte til lærerstreiken.

Da lærerstreiken ble trappet opp i midten av august, sa faglig leder i Rødt, Markus Hansen, at partiet ga sin «fulle støtte til dere som streiker for blant annet bedre lønn i undervisningssektoren».

Partiene bør holde seg unna

Dette mener Nord er en politisk innblanding i lønnsforhandlingene.

– Et svært viktig punkt for oss er Fagforbundet og LOs rolle i inntektspolitikken. Det er partene i arbeidslivet som har og fortsatt skal ha ansvaret for lønnsforhandlinger og lønnsdannelsen i Norge. Det er selve juvelen i den norske modellen. Det er vi som prioriterer. Det er vi som vurderer innretningen på de økonomiske kravene og tar ansvaret for regulering av lønns og arbeidsvilkår gjennom tariffavtalene, sa Nord fra talerstolen.

Hun tok prinsipiell avstand fra at politiske partiet blander seg inn i inntektspolitikken. Partiene bør holde seg til å sikre et godt og trygt arbeidsliv gjennom å vedta lover.

Rødt-topp: – Samfunnet godtar lovbrudd, så lenge det skjer i arbeidslivet

Hele laget taper

Så kommentert hun lærerstreiken konkret.

– Når partier sier at lærere og sykepleiere skal ha mer lønn, så må andre få mindre. Andre i denne sammenhengen er assistenten, renholderen, helsefagarbeideren og barne- og ungdomsarbeideren, altså våre største medlemsgrupper i offentlig sektor. Rødt tar til orde for at enkeltgrupper skal heves. Da taper hele laget, sa forbundslederen.

Da forslaget om å støtte hele venstresida kom opp til avstemning, fikk det ikke flertall.

Debatt om lærerstreiken: «Fafo som institusjon har ingen mening om arbeidskonflikter vi forsker på»

Uavhengig fagbevegelse

Faglig leder i Rødt Markus Hansen kjenner seg ikke igjen i Nords innlegg.

– Rødt støtter en partipolitisk uavhengig fagbevegelse, som kjemper for sine krav, uten at politiske partier skal blande seg, skriver Hansen i en epost.

Han mener at partiets mål er at fagbevegelsen skal ha makt over politikken, ikke at enkeltpartier skal ha makt over fagbevegelsen.

Hansen skriver at Rødt selvsagt støtter streikeretten. Han mener at også lærere og sykepleiere må ha en reell streikerett, og viser til at det bare i år er det tre streiker som har blitt stoppet med tvungen lønnsnemnd.

Leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal, vil ikke kommentere saken.

Warning
Annonse
Annonse