JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

«Fafo som institusjon har ingen mening om arbeidskonflikter vi forsker på»

Vår oppgave er å forklare hva forskningen viser, uavhengig av om Unio er uenig, skriver tre Fafo-forskerne. (Illustrasjonsfoto)

Vår oppgave er å forklare hva forskningen viser, uavhengig av om Unio er uenig, skriver tre Fafo-forskerne. (Illustrasjonsfoto)

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
I et debattinnlegg 14/10 kritiserer Unios forhandlingssjef Klemet Rønning-Aaby Fafos forskning og Fafo-forsker Åsmund Arup Seip for uttalelser, og mangel på uttalelser, om arbeidskonflikter.

Rønning-Aaby mener at Åsmund Arup Seip «latterliggjør streikeretten» fordi han har uttalt at streik i offentlig sektor først og fremst er en meningsytring.

Vi ser at uttrykket «meningsytring» ikke er dekkende for det Seip ønsket å formidle. Som også Rønning-Aaby påpeker har arbeidskamp i offentlig sektor noen særtrekk som gjør det vanskelig for offentlig ansatte å ramme arbeidsgiver.

Det gjør det ekstra viktig for forbund i offentlig sektor å synligjøre streiken i media og sikre sympati og støtte for streikekampen i opinionen. Det var dette Seip siktet til.

Rønning-Aaby har rett i at det er viktig å ha en offentlig debatt om hvordan arbeidskamp i samfunnet fungerer. Vårt inntrykk er at både partene og myndighetene er opptatt av dette.

Som forskere forsøker vi på Fafo å bidra til debatten med kunnskap basert på forskning om lønnsoppgjør, arbeidskonflikter og bruk av lønnsnemnd. Fafo som institusjon har, naturlig nok, ingen mening om arbeidskonflikter eller andre temaer vi forsker på.

Under arbeidskonflikter er det media som styrer dagsorden og hvor mye oppmerksomhet den enkelte arbeidskonflikt får. Forenklinger kan skape et skjevt inntrykk, som i tilfellet ovenfor. Andre ganger kan forskningen bringe fram resultater som partene i en arbeidskonflikt ikke er enige i.

Da er det like fullt forskernes oppgave å forklare hva forskningen viser og trekke slutninger basert på kunnskapen, uavhengig av om det er Unio eller LO som er uenig i disse slutningene.

For øvrig står enhver fritt til å kritisere Fafos forskning eller være uenig i de konklusjonene som trekkes.

Vi ønsker en opplyst debatt om våre forskningstemaer og resultater velkommen.

Innlegget til Rønning-Aaby: «Fafo-forsker latterliggjør streikeretten og lønnsdannelsen i offentlig sektor»

Bakgrunnen for hele debatten: Er streikeretten til lærerne under angrep? Nei, mener Fafo-forsker

Annonse
Annonse