Manglerudhjemmet:
Sykehjem-ansatte får opptil 40.000 kroner mer i lønn: – Vi har nesten ikke våget å tro på at dette skulle skje
De ansatte jubler. Nå er Manglerudhjemmet kommunalt igjen – og det betyr opptil 40.000 kroner i økt årslønn.
første arbeidsdag i en ny tidsregning for de ansatte, en De ansatte jubler for en ny tidsregning med bedre lønns- og pensjonsbetingelser enn de har hatt i de sju årene sykehjemmet har vært på private hender.
Anita Arntzen
sidsel.hjelme@fagbladet.no
Under valgkampen i fjor lovet Oslos rødgrønne at privatiserte sykehjem skulle tilbake til kommunen. Det har vært et langt år å vente for de ansatte, og underveis har de nesten mistet motet. Men nå kan de slippe jubelen løs.
Alt var nesten som før da de ansatte klokket seg inn til dagvakten på Manglerudhjemmet onsdag 3. juni. Sykehjemmet lå der bak plankegjerdet ved den store rundkjøringen - kollegene var de samme, sjefene de samme – men uniformene var nye. På dem står det nå Oslo kommune.
Det er første arbeidsdag i en ny tidsregning for de ansatte, en tidsregning med bedre lønns- og pensjonsbetingelser enn de har hatt i de sju årene sykehjemmet har vært på private hender.
– Vi har nesten ikke våget å tro på at dette skulle skje, sier Patrick Sontchou, tillitsvalgt for Fagforbundet på Manglerudhjemmet.
• Les også: Politikerne snur: Omstridt Oslo-sykehjem blir kommunalt igjen fra 2020
Jobber i spill
Valgkampmat smaker ikke alltid godt. Særlig ikke når det er jobben din som ligger på bordet. Mange av dem som i dag jobber på Manglerudhjemmet, har opplevd at jobbene deres har vært i spill flere ganger.
I 2013 hadde de borgerlige partiene hatt makten i Oslo i mange år, og en storstilt konkurranseutsetting og privatisering av kommunale sykehjem var i gang. Nå var det Manglerudhjemmets tur.
Driften av Manglerudhjemmet ble overdratt til selskapet Unicare, som i 2019 solgte sine sykehjemsavtaler til en ideell aktør, Stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg (SDL). SDL har driftet Manglerudhjemmet siden 1. januar i år.
Under fjorårets valgkamp lovet de rødgrønne i Oslo at alle hovedstadens sykehjem som var i privat drift, skulle tilbake til kommunen. Det skapte store forventninger hos de ansatte på Manglerudhjemmet, men de har vært redd for å juble for tidlig.
Fryktet utsettelse
Av Oslo kommunes sykehjem ble Madserud rekommunalisert i 2016, Ullern og Uranienborg i 2019.
Fagforbundets tillitsvalgte fryktet at de ansatte på Manglerudhjemmet hadde håpet forgjeves. Ap-byråd Tone Tellevik Dahl annonserte at kommunen ønsket å forlenge kontrakten med Unicare i to år. Etter press fra Rødt ble det redusert til ett år.
– Det var vel en «stille jubel» her da vi fikk vite det, men vi var ikke helt sikre, sier Patrick Sontchou.
Etter hvert som tidspunktet nærmet seg, fryktet han at kommunens overtakelse skulle bli utsatt enda lenger.
– Da koronaen kom, ble alle møter utsatt. Vi har virkelig ikke vært helt sikre før nå – og nå er det full jubel her, sier Sontchou.
Glede bak plankegjerdet
Bak plankegjerdet som skjermer Manglerudhjemmet fra trafikkbulderet, skjuler det seg en idyllisk hage der syrinene står i full flor. Ut hit kommer en strøm av hvitkledde i flunkende nye uniformer fra Oslo kommune. Bare et par navneskilt og en nøkkelsnor med Unicares logo røper at de har hatt andre arbeidsgivere.
Samtlige gleder seg over at de fra og med i dag får høyere lønn og bedre pensjon. Hvor mye det gir utslag på den enkeltes lønnsslipp varierer, men ifølge tillitsvalgte Patrick Sontchou ligger lønnsøkningen for de som er ansatt etter 2013 (og altså begynte med Unicare som arbeidsgiver) et sted mellom 25.000 og 40.000 kroner i året.
– De som har jobbet her siden kommunen sist drev Manglerudhjemmet i 2013, er de som får minst. Ved privatiseringen fikk de beholde lønna de hadde, men tilleggene har vært litt lavere i de sju årene som har gått, sier Sontchou.
Han anslår at denne gruppa får 12.000-13.000 i årlig lønnsøkning.
«Vinneren» er en av de ansatte i helgestilling (18 prosent). Hennes årslønn i tilsvarende full stilling var 313.000. Nå går hun opp til en årslønn på 444.000.
Den største gevinsten ligger imidlertid i pensjonsordningen, noe som de eldste medarbeiderne med lengst ansiennitet vil være de første til å få fordel av.
• Les også: Unicare gir opp sykehjemsdrift i Oslo