JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mange tekstilarbeidere i Asia mister jobben:

Tekstilarbeidere rammes hardt av pandemien

Folk i vesten handler ikke like mye klær under pandemien. Dermed faller bestillingene til tekstilfabrikkene i Asia, og mange arbeidere mister jobben.

Sara Johannessen Meek / NTB

Nylig sa Hennes & Mauritz (H & M) opp en seksdel av sine egne ansatte i Bangladesh, et hundretalls personer. Men hvor mange som har mistet jobben på fabrikkene som syr klær til kjeden, er uklart.

Da pandemien nådde Bangladesh i fjor vår, ble landets fabrikker stengt. I flere uker var tusenvis av tekstilarbeidere helt uten inntekt. Men selv om regjeringen i landet ga klarsignal til å åpne portene igjen i august, går det tregt å komme i gang med produksjonene igjen.

Hver måned stenger det flere fabrikker, forteller generalsekretær Babul Akhter i organisasjonen Bangladesh Garment and Industrial Workers Federation, som er en sammenslutning av 87 fagforeninger.

Nedslående funn: En av tre bedrifter brøt smittevernreglene, ifølge Arbeidstilsynet

Negative følger

I vestlige land har salget av klær, men også andre varer som sko og elektronikk, falt under pandemien.

– Det har negative følger for landene som produserer varene, først og fremst i Øst- og Sør-Asia, men til en viss grad også Etiopia, sier Fredrik Sjöholm, som er professor i samfunnsøkonomi ved Lunds universitet i Sverige.

Han tilføyer at eksporten fra disse landene minsker enda mer enn etterspørselen. Mange selskaper forsøker å selge ut lagrene sine før de bestiller nytt når det er krise.

Hvor mange som har mistet jobben i tekstilindustrien i Bangladesh, er ikke lett å si. Det fins ikke noen fullstendig statistikk, ifølge Akhter. Men han anslår at minst 300.000 har mistet jobben under pandemien.

Alle fabrikkene har redusert bemanningen.

– Til og med gravide kvinner tvinges til å gå fra fabrikkene, sier Akhter.

Hva blir pensjonen min? Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon

– Ekstrem fattigdom

Pandemien har ikke bare ført til nesten 2 millioner dødsfall, ifølge Worldometers. Den har også ført til at verden for første gang på 20 år har sett en økning i den ekstreme fattigdommen. Ifølge Verdensbanken risikerer mellom 88 og 115 millioner mennesker å havne i ekstrem fattigdom i 2021.

– Det skyldes delvis at det blir færre jobber på fabrikkene, sier professor Sjöholm.

For mange av dem som mister jobben, er alternativet en eller annen form for jordbruksarbeid. Der er lønningene og arbeidsvilkårene betydelig dårligere enn på fabrikkene, ifølge Sjöholm.

Akhter bekrefter at dette skjer i Bangladesh.

Denne skaper debatt: Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop

Dårligere arbeidsvilkår

Han påpeker også at arbeidsvilkårene i fabrikkene er blitt dårligere og at bedriftene søker opp de fagorganiserte arbeiderne og sier dem opp.

H&M er en av flere store kleskjeder som kjøper klær fra Bangladesh.

– Pandemien gjør situasjonen usikker for hele klesindustrien, og vi er bevisste på at underleverandører og tekstilarbeidere er i en sårbar situasjon, skriver selskapets pressekontor til nyhetsbyrået TT.

De skriver videre at de følger nøye med på nedskjæringene i fabrikkene og at ting foregår etter etiske prinsipper og nasjonale lover. H & M følger den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILOs rettighetskonvensjon, opplyser selskapet. Den omhandler blant annet retten til å organisere seg.

Warning
Annonse
Annonse