JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Yrkesfag

Theodor valgte yrke som 13-åring. Nå er han ett steg nærmere drømmen

Theodor Martinsen (16) får fullt utløp for lidenskapen sin som fersking på yrkesfaglig linje.
Theodor Martinsen (16) har peilet seg inn på et yrkesliv som flymekaniker.

Theodor Martinsen (16) har peilet seg inn på et yrkesliv som flymekaniker.

Aslak Bodahl

aslak@lomedia.no

Før Theodor Martinsen skal fortsette i arbeidslivet med læretid og fagbrev, venter en tilværelse på Skedsmo videregående skole.

Denne uken satte han seg ned på skolebenken for å gjøre et dypdykk i elektrofaget. Bakgrunnen for valget har forbindelser til barndommen.

– Jeg har vært interessert i fly og ting som har med militæret å gjøre siden jeg var liten. Derfor er elektrofag perfekt for meg. Jeg har lyst til å bli flymekaniker, sier Theodor til FriFagbevegelse.

Lek med flymodeller

Første skoledag gjør 208.000 elever det samme som 16-åringen fra Skedsmo. De begynner på en videregående opplæring. Fellesnevneren for 53 prosent av dem er at de har yrkesfag som sitt førsteønske. Ikke siden 2012 har interessen for en yrkesfaglig linje vært større enn nå.

Theodor har lekt med flymodeller sin han var et barn. Hjemme på gutterommet finnes det nok av eksempler. Spitfire, det britiske propelldrevede jagerflyet som ble brukt under andre verdenskrig, er ett av dem. Han nevner også jagerflyet F-16 og femtegenerasjonskampflyet F-35.

– Jeg drømmer om å få meg en jobb i Forsvaret som avioniker, sier 16-åringen.

Det finnes nemlig fire typer flymekanikere. Avioniker er én. Det betyr at han utdanner seg til å arbeide på flyets elektriske, elektroniske og digitale systemer og komponenter.

Første skoledag på elektrofag for 16-årige Theodor Martinsen.

Første skoledag på elektrofag for 16-årige Theodor Martinsen.

Aslak Bodahl

Sommerfugler i magen

Akkurat nå, mens drønnet fra motorsykler og mopeder lyder i bakgrunnen og elevene strømmer mot inngangsdøren for første skoledag, er han først og fremst nervøs og spent.

– Det er ingen fra klassen min på ungdomsskolen her, sier Theodor.

Han vet imidlertid om flere som har kommet inn på teknologi og industrifag i Sørum. I familien spriker også yrkesvalgene.

Moren er ambulansesjåfør, faren jobber med sikkerhet på Gardermoen for Avinor og den yngre broren hans peiler seg inn på et idrettsfag som rugbyspiller.

– Vi ligner ikke på hverandre i det hele tatt, sier han om den to år yngre broren sin.

Drømmetilværelsen ti år fram i tid er å ha F-35-flyene som hovedinntektskilde.

– Dette er fly med en kamuflasje og den nyeste teknologien. Teknisk sett kan ikke disse flyene bli sett, forklarer han.

Thomas Kringler er lærer på elektrofag ved Skedsmo videregående skole.

Thomas Kringler er lærer på elektrofag ved Skedsmo videregående skole.

Aslak Bodahl

Hyllest til lærer

Som ungdomsskoleelev valgte Theodor arbeidslivsfag og fikk kontakt med en lærer som har betydd mye for ham. For Theodor var Birger en lærer han kunne spørre om hjelp hele tiden.

– Uten ham hadde jeg ikke fått toppkarakteren 6 i muntlig, sier 16-åringen, og forteller hvordan det var å få et innblikk i hverdagen med såkalte CNC-maskiner i arbeidslivsfaget med hjelp fra Birger.

CNC er en forkortelse for «Computer Numerical Control» og betyr datastyring og kontroll av bevegelser med hastigheter, posisjoner, retninger og tilstandssensorer på maskiner.

– Han lærte meg om sikkerhet, nøyaktighet og ansvarsbevissthet i arbeidet med maskiner som går veldig fort. Det var veldig oppmuntrende, sier han.

Nå er det Thomas Kringler som blir læreren hans på vg1 elektrofag. Han lar seg begeistre av at elever som Theodor – og mange med ham – velger yrkesfag.

– Det er kjempebra og positivt, ikke minst for skolen og faget. Jeg prater mye med elevene om at det finnes mange kategorier i elektrofaget. I bransjen er det stor manko på elektroreparatører og kjøleteknikere, sier han.

Aktuelt: Carmen (15) er skolelei. Nå gjør hun som mange andre jenter

Lærerens anbefaling

For Theodors del er løpet på videregående delt i tre–ett på skolen, ett på flyfag på vg2 og ett i en bedrift på vg3.

–Fagarbeiderne skaper noe i samfunnet og vil være noe vi har stor bruk for i framtida, sier Kringler, som kommer med følgende anbefaling til elevene:

–Skaff dere et fagbrev. Det kan fungere som en døråpner til de andre elektrofagene. Det er lettere å ta et fagbrev i noe annet hvis du har ett fra før.

Kringler jobber bevisst med å motivere og rekruttere elevene til elektrofagene.

–Jeg forteller om mulighetene de har, og prøver så godt jeg evner å veilede i livsmestring og tenkemåte, forklarer han.

Mekaniker-adel

Det heter seg at flymekanikere holder høy standard og er ettertraktet arbeidskraft. Jobben er ofte komplisert og krever konsentrasjon og en skarp hjerne.

Når Theodor en dag er ferdig med både videregående, læretid og fagbrev, vil han tilhøre de som betegnes som mekaniker-adelen. Som flymekaniker kan han ikke tillate seg å gjøre feil.

–Jeg er klar og har gått en god skole allerede, smiler 16-åringen

Theodor ser opp på et av småflyene som glir forbi i lufta over oss. Kjeller flyplass ligger like ved.

–Porten er alltid åpen der når jeg har lyst til å se nærmere på flyene, forteller han.

Warning
Annonse
Annonse