JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tonje Brenna kan bli den tredje arbeidsministeren på to år

Det er ventet at statsminister Jonas Gahr Støre gjør rokeringer i regjeringen til uka.
Neste ut i rekka blir Tonje Brenna.

Neste ut i rekka blir Tonje Brenna.

Jonas Fagereng Jacobsen

helge@lomedia.no

Helt siden Tonje Brenna ble nestleder i Arbeiderpartiet, har det vært snakket om at hun må få tyngre oppgaver i regjeringen enn å være kunnskapsminister.

Det var VG som først meldte at Tonje Brenna kan bli arbeidsminister. Det bekrefter også kilder som står regjeringskollegiet nært overfor FriFagbevegelse.

Statsminister Jonas Gahr Støre har varslet en større endring av regjeringen. Det kan komme allerede på mandag.

Tredje arbeidsminister

Alt tyder derfor på at Marte Mjøs Persen (Ap) må forlate sin andre statsrådspost på drøye to år.

Hun startet først som olje- og energiminister, før hun ble flyttet til Arbeids- og inkluderingsdepartementet og nå altså må levere fra seg nøkkelen til nettopp Tonje Brenna.

Det blir altså den tredje arbeidsministeren på to år og en måned.

• Det startet med Hadia Tajik. 2. mars i 2022 måtte hun gå av, på grunn av en pendlerboligsak. Tajik fikk skattefri pendlerbolig fra 2006 til 2010 selv om hun aldri flyttet inn i boligen og aldri betalte leieinntekter.

• Marte Mjøs Persen tok over, etter å ha vært olje- og energiminister siden Ap og Sp dannet regjering høsten 2021.

• Til uka kommer mest trolig Tonje Brenna til å ta over nøkkelen på kontoret til Mjøs Persen, som da går tilbake til Stortinget.

Kilder som FriFagbevegelse har snakket med, sier at det i tillegg kan komme en endring i departementet, gjennom å ta tilbake det gamle Arbeids- og sosialdepartementet. I dag heter det Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Marte Mjøs Persen (Ap), nåværende arbeidsminister.

Marte Mjøs Persen (Ap), nåværende arbeidsminister.

Torgny Hasås

Flere rokeringer

Våre kilder bekrefter også at Anniken Huitfeldt (Ap) må gå av som utenriksminister, etter at det ble kjent at hennes ektemann blant annet hadde kjøpt aksjer i forsvarsindustrien mens Huitfeldt var statsråd.

Etter alt å dømme blir Espen Barth Eide hennes erstatter som ny utenriksminister.

De samme kildene mener at Karianne Tung (Ap) blir ny digitaliseringsminister. Det er en nyopprettet statsrådspost, som skal holde hus i kommunaldepartementet. Det meldte Dagens Næringsliv og NRK i går.

Det betyr at Arbeiderpartiet må finne minst to nye statsråder – en til Kunnskapsdepartementet og en til Klima- og miljødepartementet.

En kandidat til å bli innlemmet i Jonas Gahr Støres regjering, er opplagt tidligere ordfører i Stavanger, Kari Nessa Nordtun. For henne er det kun snakk om familiesituasjonen og om det praktisk lar seg gjøre med tre forholdsvis små barn.

Ingunn Trosholmen, tidligere ordfører i Lillehammer, er også blitt nevnt som eventuelt ny kunnskapsminister. I likhet med Nordtun, skal hun ha gjennomgått de tradisjonelle intervjuene hos Statsministerens kontor som statsråder må gjennom før de innsettes.

Annonse
Annonse