JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Truer med tariffkamp

Unio-leder Anders Folkestad håper regjeringen snur og trekker forslagene til endringer i Arbeidsmiljøloven.
Unio-leder Anders Folkestad håper regjeringen snur og trekker endringsforslagene i den nye arbeidsmiljøloven.

Unio-leder Anders Folkestad håper regjeringen snur og trekker endringsforslagene i den nye arbeidsmiljøloven.

Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix/ANB

frifagbevegelse@lomedia.no

Arbeidstakerorganisasjonen Unio varsler omkamp i tariffoppgjøret dersom regjeringens forslag til ny arbeidsmiljølov blir vedtatt av Stortinget.

– Det vil øke streikefaren, sier Unio-leder Anders Folkestad til NTB.

Han håper regjeringen snur og trekker endringsforslagene. Hvis så ikke skjer og regjeringen skulle finne flertall for lovutkastet på Stortinget, har Folkestad klar en Plan B:

– Hvis vernet som ligger der i dag blir erstattet av mer åpne regler og individuelle avtaler, vil den naturlige refleksen være å bringe disse sakene inn i tarifforhandlingene, sier Folkestad.

Torsdag utløp fristen for høringsuttalelser til de foreslåtte endringene i arbeidsmiljøloven.

Tommelen ned hos alle unntatt Akademikerne

Med unntak for Akademikerne har en samlet norsk fagbevegelse gått kraftig imot regjeringens ønsker om økt adgang til midlertidige ansettelser og mer fleksible arbeidstidsbestemmelser.

– For våre medlemmer er dette med arbeidstid et meget viktig tema. Sprengkraften i dette spørsmålet fikk vi demonstrert med stor tydelighet under lærerstreiken, sier Folkestad.

Han tilføyer at fagorganisasjonene i egne møter med regjeringen har gjort det klart at en tariffkamp vil følge dersom de foreslåtte endringene blir gjeldende lov.

– Dette er ikke et utidig press. Vi har hevdet våre standpunkter gjennom den politiske prosessen, men når vi ikke fram med våre argumenter, er det naturlig å bruke tariffavtalen.

Foruten å øke adgangen til midlertidige ansettelser foreslår regjeringen å øke grensen for pålagt overtid og gjennomsnittlig arbeidstid samt tillate søndagsarbeid hyppigere og i flere tilfeller.

Kritikk fra eget tilsyn

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) har fått kraftig kritikk for – før høringsrunden var avsluttet – å slå fast at det blir endringer i arbeidsmiljøloven.

Overfor NTB har han uttrykt at faste ansettelser fremdeles skal være hovedregelen i arbeidslivet samtidig som han har slått fast at høringen er reell.

Blant dem som har kritisert forslaget kraftigst er det statlige Arbeidstilsynet. I høringsuttalelsen anklager tilsynet regjeringen for å overse forskning, tendensiøs sitering av forskningsrapporter og ha manglende kunnskap.

Mer arbeidslivskriminalitet og mer sykdom, stress og ulykker blir resultatet, ifølge Arbeidstilsynet.

– Regjeringen tar selvsagt ingen sjanser når det gjelder folks liv og helse. Vi foreslår forsiktige oppmykninger innenfor trygge og gode rammer, sa statsråden selv da han ble konfrontert med Arbeidstilsynets kritikk i Aftenposten sent i september.

(ANB-NTB)

Annonse
Annonse