JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trygge jobber står øverst på nordmenns ønskeliste

Nordmenn vil aller helst ha en trygg jobb, til tross for økende bruk av bemanningsbyråer, konsulentvirksomhet og frilansarbeid.
Leder Jorunn Berland i YS.

Leder Jorunn Berland i YS.

Sissel M. Rasmussen (arkivfoto)

De siste årene har vi sett en rekke nye tilknytningsformer til arbeidslivet.

Gjennom bemanningsbyråer, delingsøkonomi-plattformer som Uber og arbeidsformidlingstjenester som Finn småjobber har nordmenn fått helt nye muligheter til å være sin egen sjef og ha en friere og mer fleksibel tilknytning til arbeidslivet.

Ørjasæter på lag med Fellesforbundet: – Også på høyresiden mener man at faste ansettelser skal være standarden

Trygt og fast

Men nå viser nye tall at nordmenn flest er helt uinteresserte i en mer usikker arbeidshverdag. Arbeidslivsbarometeret fra Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS), som presenteres tirsdag, viser at 81 prosent av nordmenn svarer at det er enten svært viktig eller helt nødvendig at arbeidet er trygt og med fast inntekt når de skal velge seg jobb.

15 prosent svarer at dette er ganske viktig, mens kun 2,8 prosent svarer at det ikke er viktig i det hele tatt. Tallene er mer eller mindre like for alle aldersgrupper.

– Myten enkelte prøver å skape om at dagens unge er mer risikovillige og mindre opptatt av forutsigbarhet er nettopp det, en myte. Trygge ansatte er også gode og produktive ansatte. Derfor kommer vi i YS til å fortsette å kjempe for at fast ansettelse skal være hovedregelen i arbeidslivet, sier YS-leder Jorunn Berland til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Hun legger til:

– Disse tallene bekrefter at de aller fleste ønsker trygghet og forutsigbarhet i arbeidsforholdet sitt og at de unge ikke er annerledes enn de voksne arbeidstakerne.

Én av tre deltidsansatte vil jobbe mer. Lærer Birgitte (35) er en av dem som ikke får fulltidsjobb

Kriminalitet

Arbeidslivsbarometeret legges fram i forbindelse med Arendalsuka tirsdag. Undersøkelsen kommer kun få dager etter at det ble kjent at 17 konsulenter saksøker selskapet Aleris fordi de mener de har vært nettopp fast ansatte, ikke konsulenter slik selskapet har definert dem som.

Samtidig har Fagforbundet anmeldt Aleris for arbeidsmiljøkriminalitet.

De 17 konsulentene har tatt oppdrag for velferdsselskapet, men de mener de reelt sett skulle ha vært ansatt. De mener å ha gått glipp av blant annet feriepenger, pensjon og overtidsbetaling. Aleris på sin side mener reglene ikke er tydelige nok til å si at de har brutt noen lover. (ANB)

Arbeidsgivere oppfordrer oftere menn til å søke jobb

Annonse

Flere saker

Annonse