JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Unio vurderer å bryte samarbeidet med LO og YS i staten

Etter mellomoppgjøret i staten er lederen i Unio Stat, Guro Lind, så misfornøyd at hun vil vurdere å samarbeide med Akademikerne neste år.
Leder i Unio Stat, Guro Lind, (foran) vurderer å avslutte samarbeidet med LO og YS i statsoppgjøret. Leder i LO Stat, Egil André Aas (i bakgrunnen) mener det har vært et godt samarbeid mellom de tre hovedorganisasjonene i statssektoren.

Leder i Unio Stat, Guro Lind, (foran) vurderer å avslutte samarbeidet med LO og YS i statsoppgjøret. Leder i LO Stat, Egil André Aas (i bakgrunnen) mener det har vært et godt samarbeid mellom de tre hovedorganisasjonene i statssektoren.

Ole Palmstrøm

torgny@lomedia.no

Ifølge nettstedet Forskerforum vurderer hovedorganisasjonen Unio nå å bryte samarbeidet med LO og YS om tariffavtelan. Forhandlingsleder i Unio Stat, Guro Elisabeth Lind, mener at de lavlønte i årets oppgjør ble prioritert over de med høy utdanning. Lund er også forbundsleder i Forskerforbundet.

– Det er naturlig for oss å sondere åpent frem til neste år. Ingenting er gitt. Det er mange alternativer, og vi vil bruke tiden fremover på å utrede alle mulighetene. Jeg kan garantere at vi vil snu hver stein for å få en god inngang som vil styrke utdanningsgruppen til neste år, sier Guro Elisabeth Lind til Forskerforum.

To tariffavtaler

I Staten er det i dag to tariffavtaler. Fram til 2016 var det én, men da forlangte Akademikerne å få sin egen avtale der alle lønnstillegg avtales lokalt. Å slutte seg til den avtalen er et av forslagene som Unio vurderer. Et annet alternativ er å skaffe seg sin egen avtale. Det tredje alternativet er å fortsette som i dag med samarbeidet med LO og YS.

Aktuelt: Kommunestreiken trappes opp – Unio tar ut 2.158 nye medlemmer

Nederlag for LO

Hvis Unio går over på Akademiker-avtalen vil det føre til at denne avtalen blir den største avtalen i Staten, og dermed vil Høyres prinsipp i tariffpolitikken i offentlig sektor om at alle lønnstillegg skal fordeles lokalt, vinne fram. Dette vil være et klart nederlag for LOs tariffpolitikk.

Leder i LO Stat, Egil André Aas mener at det har vært et godt samarbeid mellom Unio, YS og LO i tarifforhandlingene.

Mye lest: Eksperter tror ikke Unio får mer, for da må hele oppgjøret starte på nytt

Prosent eller krone

– Vi har hatt en god dialog, og det må vi fortsette med. Unio og LO tenker ganske likt, men det er sikkert mulig å gjøre dette enda bedre.

Aas mener at alle har tjent på dagens avtale. Et år er det de ene som tjener på avtalen, og et år er det noen andre som tjener på det.

Den klassiske uenigheten mellom LO og Unio gjelder, om tillegget skal gis som kronetillegg eller prosenttillegg,

Årets oppgjør i Staten varte 17 timer på overtid, og det var Unio som var de siste til å godta oppgjøret.

Analyse: Hvis Unio får mer, kan LO, YS og Akademikerne kreve det samme

Ingen konklusjon

– Vi kommer til en hver tid til å vurdere hva våre medlemmer er best tjent med og hvor de kan få den optimale lønna og lønnsutviklingen, sier leder i Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad. Han er også nestleder i Unio Stat og var med i meklingen i statsoppgjøret.

Han er helt med på å sondere hvor det er mulig å oppnå mest, men han understreker at det fra Politiets Felleforbund definitivt ikke er konkludert med å bryte samarbeidet med LO og YS om en felles tariffavtale i staten.

Har ikke evaluert

– Hvordan vurderer du oppgjøret for dine medlemmer i Politiets Fellesforbund?

– Vi har ennå ikke hatt en evaluering av mellomoppgjøret, og da blir det feil å begynne den i FriFagbevegelse, sier Bolstad.

Etter det FriFagbevegelse erfarer har politiansatte fått et godt mellomoppgjør.

Warning
Annonse
Annonse