Utesteder uten fast ansatte skal ikke få skjenkebevilling, foreslår Rødt i Bodø
Rødt i Bodø foreslår å nekte utesteder skjenkebevilling dersom de ikke følger lovens krav om fast ansettelse.
Håavrd Sæbø
eline@lomedia.no
I stadig flere norske kommuner fremmes krav om at kommunen kun skal gi skjenkebevilling til bedrifter som betaler ut den lovbestemte minstelønna i bransjen.
I dag er denne lønna på 168 kroner timen for arbeidstakere over 20 år eller med mer enn fire måneders erfaring. Blant kommunene der slike krav har vært reist, er Trondheim, Tromsø, Stavanger – og Bodø.
Nå vil Rødt i Bodø ta det et steg videre.
Kebabsjappa må miste serveringsbevillingen hvis ikke ansatte får minstelønn, krever LO i Sarpsborg
Må ha ris bak speilet
– Vi ser at det er utstrakt bruk av nulltimerskontrakter i utelivsbransjen, eller at folk får vaktplan for en uke av gangen. Dette er jo rett og slett ulovlig. Men uten et ris bak speilet kommer det bare til å fortsette. Derfor må vi som kommune ta grep og nekte dem som ikke følger loven å servere alkohol.
Det sier Synne Bjørbæk, varaordfører og Rødts førstekandidat til kommunestyret. I dag er Rødt Bodøs tredje største parti og ligger rundt 10 prosent på meningsmålingene.
Nytt verktøy
Bjørbæk sier at før sommeren vedtok et enstemmig bystyre å kreve at utestedene minst betaler den lovpålagte (allmenngjorte) lønna til sine ansatte for å få skjenkebevilling.
– Det er veldig bra, men vi mener at kommunens skjenkekontroll også bør følge opp at de ansatte har en fast og forutsigbar arbeidssituasjon, og en ansettelse som gjenspeiler hvor mye de faktisk jobber, sier Bjørbæk.
Saken fortsetter under bildet.
VIL TA GREP: Rødts ordførerkandidat vil knytte strenge krav om ansettelser til kommunal skjenkebevilling.
Rødt Bodø
Hun håper derfor resten av kommunestyret blir med på Rødts forslag.
– Det bør ikke være for mye forlangt at utestedene følger loven. I tillegg vil et slikt vedtak gi fagbevegelsen et nytt verktøy, sier hun.
Støtter lokale initiativer
Fellesforbundets Clas Delp, som er forbundssekretæren med ansvar for hotell og restaurantbransjen, sier at de heier på alle positive lokale initiativer for å bedre ansattes vilkår i bransjen.
– Vi ser at det knyttes krav om for eksempel allmenngjort minstelønn til skjenkebevilling stadig flere steder, sier han.
Mye snusk i bransjen
Utelivsbransjen er preget av midlertidighet, dårlige lønns- og arbeidsvilkår og få organiserte. Den karakteriseres ofte som en «cowboybransje» med raske endringer og mange aktører som bevisst eller ubevisst ikke lever opp til kravene som stilles for å drive virksomhet.
– Det er mye snusk i bransjen, som også sliter med høy turnover blant de ansatte, sier organisasjonsarbeider for Fellesforbundet i Bodø, Aleksander Andal Løkås.
Fagbegevegelsen gikk pub til pub i Stavanger for å informere om minstelønn
I fjor gjennomførte Arbeidstilsynet 509 tilsyn i bransjen, og funnene viser at tre av ti virksomheter bryter loven om allmenngjort lønn. Hele åtte av ti virksomheter ble funnet å bryte arbeidsmiljøloven.
De vanligste lovbruddene er mangelfulle arbeidsavtaler, uforsvarlige arbeidstider, manglende HMS-opplæring hos leder og verneombud og at ansatte ikke får den overtidsbetalingen de skal ha.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.