JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jobbe i ferien

Vær obs på dette hvis du må jobbe i påska

Inneholder påskeuka di jobbing? Da er det en del ting du bør vite.
Det er ikke alle forunt å nyte aktive dager på ski i påsken.

Det er ikke alle forunt å nyte aktive dager på ski i påsken.

Heiko Junge / NTB

aslak@lomedia.no

Ikke alle kan nyte påskeuka på fjellet eller åpne hytta ved sjøen etter et langt vinteravbrekk. Noen må også jobbe for å holde samfunnshjulene i gang.

Hvilke rettigheter du har er avhengig av hvor du jobber og om arbeidsplassen din har en tariffavtale, ifølge LO-advokatene.

En grei rettesnor er å sjekke hva det står i arbeidsmiljøloven.

Røde dager

Du skal for eksempel ha fri på følgende tidspunkter:

• Etter klokka 18 før en søndag

• Etter klokka 18 før en helligdag – eller det vi kaller røde dager

Skjærtorsdag, langfredag og 1. og 2. påskedag er eksempler på røde dager.

Utgangspunktet for disse dagene, er et alminnelig forbud mot arbeid. Forbudet gjelder både alminnelig arbeidstid og overtidsarbeid.

I disse arbeidsfrie dagene har man dermed normalt fri og i utgangspunktet ikke krav på lønn. Men i og med at de fleste har avtalt månedslønn, har man også krav på denne faste lønna, uavhengig av hvor mange helligdager det er i den måneden det gjelder.

De som har avtalt timelønn vil derimot ikke automatisk ha krav på lønn for fridagene, men tariffavtalen eller andre avtaler kan bestemme noe annet, ifølge LO-advokatene.

Påskeaften

Hva med påskeaften? Er ikke det også en helligdag? Svaret er nei. Denne dagen er som en vanlig lørdag med vanlig lørdagslønn fram til klokka 15.

Fordi dagen etter er en såkalt rød dag, har de fleste rett til fri etter dette tidspunktet. Du har altså krav på et lønnstillegg hvis du må jobbe etter klokka 15 påskeaften.

Er du i en samfunnskritisk funksjon, det vil si på jobb ved et sykehus eller som politi eller brannkonstabel og er pålagt å jobbe på helligdager, må kravene om vilkårene for søndagsarbeid være oppfylt.

Ifølge arbeidsmiljøloven må «arbeidets art gjøre det nødvendig å arbeide».

Aktuelt: Hva skjer med ferien hvis jeg blir sagt opp?

Lønn med tariffavtale

Det er flere og bedre rettigheter på arbeidsplasser med tariffavtale.

En tariffavtale er en avtale mellom en fagforening/forbund og en arbeidsgiver eller arbeidsgiverforening. Den regulerer blant annet arbeids- og lønnsvilkår og andre arbeidsforhold.

Er du i tvil om hvilke regler som gjelder for deg på jobb, bør du sjekke om arbeidsplassen din har en tariffavtale.

Det finnes en rekke ulike tariffavtaler. Dersom du er omfattet av Hovedavtalen mellom LO og Fagforbundet på den ene siden og Kommunenes interesseorganisasjon KS på den andre, har du krav på hundre prosent tillegg på palmesøndag dersom du jobber vanlig dagtid.

Det samme gjelder for tariffavtalen mellom LO-forbundene og arbeidsgiverforeningen Spekter.

133,3 prosent lønnstillegg

I enkelte tariffavtaler er det en rett til betaling for helligdager. Ikke bare for de som har måneds- eller ukelønn, men også for timelønnede arbeidstakere. 

Arbeidstakere i virksomheter som er bundet av Landsoverenskomsten mellom LO-forbundet Handel og Kontor og Virke, som etter arbeidsplanen skulle ha jobbet helligdagene i påsken, skal for eksempel ha utbetalt lønn – uavhengig av om arbeidstaker er heltidsansatt, deltidsansatt eller ekstrahjelp. 

Påskeaften er en rød dag først etter klokka 1500. Er du derimot omfattet av tariffavtalen mellom LO og Fagforbundet og KS, har du krav på helligdagsbetaling hele døgnet – altså fra midnatt.

Dersom du jobber ordinær vakt på helligdager, eller påskeaften, gir denne tariffavtalen deg et krav på 133,3 prosent i tillegg, påpeker LO-advokatene. Det samme har du krav på etter klokka 1200 onsdag før skjærtorsdag. 

Også overenskomsten mellom Spekter og LO-forbundene gir arbeidstakerne en rett på 133,3 prosent tillegg for arbeid på de nevnte dagene.

Oljeserviceavtalen er ett eksempel på andre helligdagstillegg: I avtalen heter det at «ansatte som er på sokkelen, eller er registrert på heliport for utreise, eller er i avtalt transitt på skjærtorsdag, langfredag, 1. og 2. påskedag, skal godtgjøres med kr 2060,- per dag».

Fri i påsken?

Du kan ikke kreve å få ferie i påsken – med mindre det er avtalt noe annet for de ansatte med arbeidsgiver. I Ferieloven er det ingen bestemmelser knyttet til påskeferie.

Såkalte røde dager telles ikke med i ferien. Det gjør derimot virkedager. Det betyr at du må ta av feriedagene for å få fri mandag, tirsdag og onsdag før skjærtorsdag.

En del arbeidstakere har tariffavtaler som gir deg delvis fri på onsdag.

Overtidsbetalt

Det varierer hvor mye lønn og tillegg du har krav på i påskeuka. Dersom ikke arbeidsplassen din har fått på plass en tariffavtale, må tilleggene være individuelt avtalt.

Likevel har alle krav på minst 40 prosent overtidsbetaling på helligdager. Tilleggene er høyere dersom man er organisert i et fagforbund og har en tariffavtale i bunn.

Mye delt: Kokken Isac tjener mye mindre enn andre på å jobbe kveld

Denne saken ble første gang publisert 25. mars 2023

Kilder: LO-advokatene, LO og Simployer

Annonse
Annonse