ALVOR: Noe må skje for å minske risikoen for vold og trusler i arbeid hjemme hos enkelte utviklingshemmede, mener FO-tillitsvalgt Ingunn Strand Johansen i Asker. Her holder hun innlegg på LO-kongressen i vår.
Erlend Angelo
Varsler om mer vold på jobben
Vold og trusler øker kraftig i tjenestene for utviklingshemmede i Asker.
mia.paulsen@lomedia.no
Siste år sendte kommunen 27 skademeldinger til Nav. I tillegg var det en rekke nesten-ulykker som ble internt behandlet.
– Vi ser en massiv økning i antall meldinger om vold og trusler. Det er så mange episoder at vi ikke klarer å rapportere alle, og det begås brudd på helse- og omsorgslovens tvangsbestemmelser. Dette tror vi er et nasjonalt problem, sier hovedtillitsvalgt for FO i Asker, Ingunn Strand Johansen.
Blant de farligste
Tjenestene for utviklingshemmede er blant de farligste jobbene i landet, og 60 prosent av de ansatte har opplevd vold eller trusler siste år. Mange går på jobb med en klump av frykt i magen. Antallet skademeldinger til Arbeidstilsynet viser bare en mikroskopisk andel av det som faktisk foregår, skriver Inger Marie Hagen i en rapport fra forskningsstiftelsen FAFO. De ansatte blir utsatt for slag, spark, spytting, lugging og andre typer vold. Brukeren kan gå berserk og må holdes nede i flere timer.
Melder til rådmannen
FO Asker har sendt en bekymringsmelding til rådmannen om situasjonen i tjenestene for mennesker med psykisk lidelser eller utviklingshemning. Enkelte av brukerne kan bli voldelige, eller har det som kalles "utfordrende atferd". Asker kommune har ikke nok ansatte og ikke nok kvalifisert personale til å ta hånd om disse, mener FO.
Ifølge Ingunn Strand Johansen har Asker gode rapporteringsrutiner, og ansatte som utsettes for truende eller ubehagelige episoder får god oppfølging. Likevel får de ikke kontroll på problemet.
– Asker betaler ekstra for å få tak i vernepleiere i tjenestene for utviklingshemmede. Likevel får de ikke nok fagfolk, sier hun. Strand Johansen, som selv er vernepleier, er skuffet over at så få av vernepleierne ønsker å jobbe med utviklingshemmede.
Ønsker flere folk
Det må være nok ansatte, og nok kvalifiserte ansatte, understreker Ingunn Strand Johansen. FO mener grunnbemanningen er for lav i enkelte bofellesskap. Det gjør enheten ekstra sårbare ved nedskjæringer og innsparinger.
Kommunaldirektør Aud Hansen sier til Fontene at grunnbemanningen i Asker "ligger omtrent på nivå med flere andre kommuner ".
– Virksomhetene har en kontinuerlig vurdering både av målgrupper og enkeltbrukere med tanke på å ha en bemanning i tråd med den enkeltes behov til enhver tid, sier hun.
Kommunaldirektøren forteller at Asker kommune jobber systematisk for å få flere høyskoleutdannede i omsorgstjenestene, og nå ligger på 30 prosent i omsorgstjenester til mennesker med utviklingshemning. Det nasjonale målet er 34 prosent i 2015. Kommunen jobber dessuten mye med kompetansehevende tiltak og har utdannet egne folk til å drive etiske refleksjonsgrupper.
Behov for mer tvang og makt
FO skriver at sammensetningen av brukere og økt tendens til samlokaliserte boliger med flere brukere innen samme boenhet øker behovet for skadeavvergende tiltak i nødsituasjoner, og øker behovet for vedtak om å bruke tvang og makt.
– Asker kommune har pr i dag 111 boenheter fordelt på 13 boligkomplekser til målgruppen personer med utviklingshemming. Det arbeides kontinuerlig med å bosette tilnærmet like målgrupper innenfor det enkelte boligkompleks, og dette arbeidet vil vi fortsette med, sier hun.
Opptatt av voldsproblemer
Rådmann Lars Bjerke i Asker kommune ønsker seg mange flere vernepleiere til kommunen. En god lønnspolitikk er et av virkemidlene for må få det til. Asker må konkurrere med Bærum og Oslo om kompetansen.
Bjerke sier at kommunen er svært opptatt av hvordan man kan håndtere ansvaret for mennesker med utfordrende atferd i omsorgstjenesten. Han understreker at det er snakk om en liten gruppe brukere. Han mener grunnbemanningen i Asker er bedre enn mange andre steder.
Han mener også at botilbudet for disse gruppene er godt tilpasset.
– Botilbudet må være variert. Folk har forskjellige behov. Vi har noen små og noen større enheter. Vi trenger robust bemanning med høy kompetanse som er stabil. Ved noe større enheter er det lettere å få bra fagdekning, og vi har noen større enheter. Alle der har selvstendige leiligheter men er seksjonert inn i fire enheter som er tilknyttet hver sine miljøer. Vi har også gode rutiner for risiko- og sårbarhetsanalyser, sier rådmannen.
Vil ha inn andre enn kommunen
Men for en lite gruppe brukere er selv dette ikke godt nok, mener rådmannen. Han mener at noen av disse bør få hjelp av spesialisthelsetjenesten. I tillegg må staten ta mer ansvar.
– En liten gruppe med utviklingshemning ble ikke sett da ansvarsreformen gikk gjennom. Dette er svært bekymringsfullt, og jeg spør hvordan de takler det i mindre kommuner, sier han.
Bjerke etterlyser endringer som gjelder både økonomiske rammer, faglige ressurser og et lovverk som går lenger enn allerede eksisterende tvangsbestemmelser. Han presiserer at han ikke mener sikkerhetsavdelinger.
– Dette er nødvendig for eventuelt å kunne skjerme og samtidig sørge for at de kan ha verdige liv. Vi skal sikre brukeren, de ansatte og samfunnet. Det er behov for noe bedre enn det vi har nå, og det er en nasjonal utfordring, mener han.
Ingunn Strand Johansen er enig i at temaet må opp på nasjonalt plan.
– Situasjonen er skremmende, sier hun.
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Tri Nguyen Dinh
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
SKADET PÅ JOBB: Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Bildet er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Håvard Sæbø
Kimek-ansatte beholder jobben inntil videre
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen