JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strømprisen

Vedum vil kutte i utenlandskabler – får full støtte fra Industri Energi

Frode Alfheim gir finansministeren honnør for utspillet. Andre er ikke like imponert.
Trygve Slagsvold Vedum vil redusere antall strømkabler til Danmark, men olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) mener de ikke vet hva det kan gi av konsekvenser.

Trygve Slagsvold Vedum vil redusere antall strømkabler til Danmark, men olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) mener de ikke vet hva det kan gi av konsekvenser.

Leif Martin Kirknes

helge@lomedia.no

Lørdag hevdet Trygve Slagsvold Vedum at de to strømkablene til Danmark, som går ut på dato i 2026, ikke skal erstattes.

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) svarte umiddelbart samme dag, da han besøkte Kragerø sammen med næringsminister Jan Christian Vestre.

Til Telemarksavisa uttalte Aasland at «Vedum har gått ut med noe han ikke vet konsekvensen av enda».

– Vi vil ikke gi noen konsesjon hvis vi mener at kablene ikke er bra for norske bedrifter og husholdninger. Så vil det også kunne være det motsatte. Er kablene til en fordel for det norske kraftmarkedet, vil vi gi konsesjon.

Får støtte

Om ikke Vedum får umiddelbar støtte fra olje- og energiministeren, får han klar støtte fra LO-forbundet Industri Energi.

Forbundsleder Frode Alfheim er glad for at regjeringens finansminister slår fast det Industri Energi har bedt om lenge.

– Her har politikerne en glimrende mulighet til å vise handlekraft, sier Frode Alfheim.

– Her har politikerne en glimrende mulighet til å vise handlekraft, sier Frode Alfheim.

Jan-Erik Østlie

– De to eldste kablene til Danmark har eksportert konkurransefortrinnet vårt i 50 år og må få hvile i fred, sier Alfheim til FriFagbevegelse.

– Industri Energi har i alle år advart mot utenlandskabler som eksporterer vannkraften og importerer høye strømpriser. Realiteten er at skiftende regjeringer de siste 30 årene, med alle partier fra SV til Frp, har ønsket å bygge utenlandskabler til Europa. Nå lever vi med konsekvensene, legger han til.

Alfheim mener det er ingenting som tilsier at vi burde eller må bygge ut nye utenlandskabler for å erstatte kapasiteten på Skagerak 1 og 2.

– Det har vært bygget ut enorm kapasitet etter at disse to kom i drift på 70-tallet. De to siste til Tyskland og Storbritannia har en kapasitet som overgår de første 16 utenlandskablene til sammen, poengterer han.

Samtidig hevder han at Danmark er et av landene Norge har dårligst utvekslingsforhold med.

– Vi eksporterer stort sett hele tiden, og Danmark har så dårlig effektbalanse at de sjelden har noe å tilby oss når vi er importavhengige.

Mye delt: Hva betyr EUs fjerde energipakke? Seks spørsmål og svar

Viser til Stortinget

– Stortinget har sagt at vi ikke skal bygge utenlandskabler før vi har høstet erfaringer av de to siste kablene til Tyskland og Storbritannia. Nå har vi mildt sagt høstet erfaringer med de to siste utenlandskablene. Alt taler for at det er mer enn nok utenlandskabler som det er. Nå må fokuset være fullt trykk på å bygge mer kraft og mer nett her hjemme, slik at vi kommer tilbake til en situasjon med kraftoverskudd og strømpriser som er mer rimelige og forutsigbare, sier Alfheim.

Han viser også til kraftdebatten hvor det snakkes mye om at vi må ta tilbake kontrollen.

– Her har politikerne en glimrende mulighet til å vise handlekraft. Dersom de ikke aktivt gjør det, vil Statnett kunne fornye og øke kapasiteten til Danmark for nye 50 år.

Debatt: Strømprisutvalget kastet ballen til politikerne. Hvem følger opp?

Stiller spørsmål

Nå må uansett olje- og energiminister Terje Aasland svare for seg i Stortinget.

Stortingsrepresentant Ola Elvestuen (Venstre) har sendt et skriftlig spørsmål til Aasland, om hva som egentlig er regjeringens politikk for utvekslingskabler med andre land.

Elvestuen spør om regjeringen i tråd med finansminister Vedums uttalelser vurderer å aktivt stoppe en fornyelse av de to utvekslingskablene med Danmark.

– Strømprisutvalget er klare på at utenlandskabler gir bedre forsyningssikkerhet og mindre behov for utbygging av kraft i norsk natur. Teknisk levetid for to av utvekslingskablene med Danmark går snart ut, og spørsmålet om de skal og bør fornyes har dukket opp, er begrunnelsen for spørsmålet.

Venstre-representanten mener holdningen om å kutte to av kablene, vil sette strømforsyningen i Norge i fare.

Aktuelt: Frykter høy strømpris vil ødelegge norsk industri

Warning
Annonse
Annonse